Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Krásný Coutinhův gól byl málo. Nevýrazní Brazilci si se Švýcary body podělili

Očekávaná brazilská samba se v Rusku zatím nekoná. Favorizovaní kanárci nepotvrdili ve svém prvním vystoupení na šampionátu roli velkého favorita a po nevýrazném výkonu uhráli se Švýcarskem překvapivě pouze remízu 1:1. Jihoameričany poslal sice do vedení krásnou trefou Philippe Coutinho, ovšem dělbu bodů zajistil hlavou Steven Zuber.

Zklamaný Neymar
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Na každém šampionátu jsou týmem, od něhož se očekávají velké věci. Brazilci navíc do Ruska přijeli s nálepkou výběru, který kvalifikací prolétl ve velkém stylu a má formu jako hrom. V prvním zápase to ale potvrdit nedokázali.

Ano, míčoví kouzelníci v zápase předvedli několik krásných kliček, kombinací a momentů. Tím nejvýraznějším byla rána Philippa Coutinha z 20. minuty, jež z hranice vápna odrazem od tyče doputovala až za záda bezmocného Yanna Sommera.

Spousta jiných situací už ale z jejich strany tak dokonalých nebyla. Nezřídkakdy řešili akce na půl plynu a v chůzi. Švýcaři díky tomu pochopili, že s obrovským favoritem se dá hrát a dočkali se cenné remízy. Zajistil ji v 50. minutě po chybách brazilské defenzivy z rohu přesnou hlavou Steven Zuber.

Brazilci, v jejichž dresu nepřesvědčil ani hvězdný Neymar, tak v úvodním zápase ztratili body poprvé od roku 1978 a letos poprvé nevyhráli. To Švýcaři potvrdili aktuální dobrou formu a posedmé za sebou neprohráli.

Dělbu bodů by ale tipoval po úvodu málokdo. Brazílie už v 11. minutě měla na dosah vedoucí branku, kdy míč na malém vápně propadl až k Paulinhovi, jenž ještě zamířil kousek vedle švýcarské branky. Jeho zaváhání ve 20. minutě napravil Coutinho, jenže tato nádherná trefa jako by kanárky až příliš uspokojila.

Iniciativu favorit přenechal Švýcarům, kteří pochopili, že s často chodícím jihoamerickým soupeřem se dá nejenom hrát, ale dokonce ho i přehrávat. Tým ve žlutém několikrát zatlačili až na vlastní pokutové území. Problémem ale byla finálová fáze, kterou se červenobílým nedařilo dobře řešit. I proto první poločas odehráli bez střely na branku.

Brazilci naopak v závěru úvodní části mohli náskok zvýšit po hlavičce Thiaga Silvy, jež skončila těsně nad břevnem.

Kanárci v úsporném režimu pokračovali i nadále. Tým nezvedl ani Neymar, který byl často terčem faulů soupeře, jenže zároveň častým předržováním míče a zpomalováním akcí Brazílii v určitých momentech táhl dolů.

Chvíli po změně stran proto přišel trest. Marně na sebe koukala obrana s brankářem Alissonem, kteří nechali Zubera zcela osamoceného a ten první ranou Švýcarů mezi tři tyče srovnal. Neymar a spol. se sice snažili reklamovat faul, ale sudí nechal pokračovat ve hře. 

"Byl jsem odstrčen, nemohl jsem hrát. Je tu video a rozhodčí se na něj mohl podívat. Bohužel se tak nestalo," podivoval se obránce Miranda. "Byl to normální souboj. Zuber si hledal prostor, bránící hráči nebyli dobře postaveni, takže podle mě regulérní gól," kontroval švýcarský trenér Vladimir Petkovic.

Brazílie až s přibývajícím časem pochopila, že situace není růžová. V 70. minutě se v dobré pozici zjevil znovu Coutinho, jenže míč mu v rozhodujících chvílích sjel z nártu a odlétl mimo.

Největší tlak si favorit hrající v tradičních žlutých barvách nechal až na nastavení. V něm měl na hlavě gól střídající Firminho a ve vyložené pozici se objevil také stoper Miranda. Ani jeden z pokusů ovšem k vytoužené výhře nevedl. Týmy si tak překvapivě rozdělily po bodu.

"Jsem samozřejmě nespokojen, ale nechci z remízy vinit rozhodčí. Dostali jsme gól a na 15 minut vypadli z rytmu. Měli jsme dvacet střel, ale bohužel góly nepřišly. Vytvořili jsme si v závěru skvělý tlak, ale chyběla nám přesnost, abychom šance úspěšně zakončili. Některé z nich byly naprosto jasné. Měli jsme být prostě přesnější," hodnotil brazilský kouč Tite.

Jeho protějšek Petkovic naopak zářil štěstím. "Remíza je maximum, co jsme mohli vytěžit. Je to pro nás excelentní výchozí pozice do dalších zápasů. Věřím, že nás lidé začnou brát vážněji. Prohráli jsme jediné z posledních 22 utkání, remizovali jsme i se Španělskem. Není snadné nás porazit," prohlásil zkušený stratég.

Brazílie - Švýcarsko 1:1 (1:0)

Branky: 20. Coutinho - 50. Zuber. Rozhodčí: Ramos - Torrentera, Hernández (všichni Mex.) - Valeri (video, It.). ŽK: Casemiro - Lichtsteiner, Schär, Behrami. Diváci: 43 109.

Brazílie: Alisson - Danilo, Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro (60. Fernandinho), Paulinho (67. Augusto) - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (70. Firmino). Trenér: Tite.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner (87. Lang), Schär, Akanji, Rodriguez - Behrami (71. Zakaria), Xhaka - Shaqiri, Dzemaili, Zuber - Seferovic (80. Embolo). Trenér: Petkovic.

Tite (trenér Brazílie): "Nechci z remízy vinit rozhodčí. Dostali jsme gól a na patnáct minut jsme vypadli z rytmu. Měli jsme dvacet střel, ale bohužel góly nepřišly. Samozřejmě že jsem s výsledkem nespokojen, chtěli jsme vyhrát. Vytvořili jsme si v závěru skvělý tlak, ale chyběla nám přesnost, abychom šance úspěšně zakončili. Některé z nich byly naprosto jasné. Měli jsme být prostě přesnější."

Vladimir Petkovic (trenér Švýcarska):  "Jsem pyšný na svůj tým. Brazílie byla lepší, měla více šancí, ale my jsme i za nepříznivého stavu stále věřili. V první půli nám chyběla kvalita, ale v poločase jsem říkal hráčům, ať zůstanou klidní, dál si věří a zkusí trochu více presovat. Video je tady od toho, aby dalo odpověď. Při našem gólu to byl normální souboj. Zuber si hledal prostor, bránící hráči nebyli dobře postaveni, takže podle mě regulérní gól. A na druhé straně to pro mě nebyla penalta. Máme na hřišti rozhodčí, vedle asistují videorozhodčí, kteří vše rovněž sledují. Takže předpokládám, že vše bylo jasné. Remíza je maximum, co jsme z toho mohli vytěžit. Je to pro nás excelentní výchozí pozice do dalších zápasů. Věřím, že nás lidé začnou brát vážněji. Prohráli jsme jediné z posledních 22 utkání, remizovali jsme i se Španělskem. Není snadné nás porazit."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články