Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Obhájci titulu hned na úvod padli. Mexičané slaví nečekanou výhru

Obhájci titulu Němci vstoupili do světového šampionátu nečekanou porážkou 0:1. Raduje se naopak Mexiko, které zaskočilo favorita semknutou obranou a skvělými protiútoky. Vítězný gól dal v 35. minutě Hirving Lozano. Los Tricolores vyhráli nad Německem poprvé od roku 1985. Němci zase prohráli zahajovací zápas na MS poprvé od roku 1982.

Slavící fotbalisté Mexika
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

"Odvedli jsme skvělou práci a na hřišti jsme nechali všechno. Proto máme výsledek, jaký máme. Nevím, jestli je to nejvýznamnější výhra v historii Mexika, ale jedna z největších určitě," prohlásil přešťastný střelec Lozano.

Mexické sprinty do hledajících se německých řad. Rychlost vs. "chůze" s až přílišným rozmyslem. Obhájci titulu marně hledali cestu k brance, to Mexičané hýřili přímočarostí. Jeden z protiútoku jim vyšel. Lozano vymíchal laxního Özila a uzdravený Neuer byl na ránu k tyči krátký. Na úder z 35. minuty Němci nedokázali zareagovat.

Zuby si na celku ze Střední Ameriky postupně vylámaly všechny osobnosti v ofenzivě. Neprosadili se Werner, Müller ani střídající Goméz nebo Brandt. Potvrdilo se, že turnaj Němce nezastihl v ideální formě, když z posledních sedmi duelů vyhráli jediný. Na druhé straně svěřenci trenéra Joachima Löwa přišli o sérii 15 soutěžních zápasů bez porážky.

V historii se jen třikrát stalo, že pro obhájce začal šampionát porážkou. A to v případě Argentiny v roce 1990, Francie v roce 2002 a Španělska na minulém turnaji v Brazílii.

"V prvním poločase jsme si nevěděli rady s jejich hrou. Ve druhém už jsme byli lepší, ale nedokázali jsme dát gól. Měli jsme dost střel a šancí alespoň na jeden," podotkl německý tvůrce hry Kroos.

Německo se hledalo a nenašlo

Mexičané začali bez respektu. Už po minutě to mohlo být 1:0, Boateng ovšem razantním skluzem ve vápně ukradl gól Lozanovi. Zmatek z následného rohu vyřešil včasným zásahem Neuer.

Také na druhé straně bylo živo, Werner zkusil štěstí z úhlu, ale minul. V 10. minutě vypálil z dobrých třiceti metrů Herrera, ale Neuer skryl balon na své hrudi. O chvíli později rozehrál Layún krásně přímý kop a stoper Moreno měl hlavou blízko ke skórování.

Mexičan Hirving Lozano se raduje z gólu v síti Německa
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Šancí bylo v první dvacetiminutovce požehnaně. Mexičané si skoro dali vlastní gól a na druhé straně se kanonýr Chicharito dral sám zleva do pokutového území, ale promeškal vhodný moment na zakončení. Aby toho nebylo málo, Werner se prosadil proti dvěma obráncům, ale z otočky nezakončil důrazně ani přesně.

Mexičané vyčkávali a vsadili na rychlé protiútoky. A v 35. minutě se urodilo. Lozano dostal nádherný pas od Chicharita, zachoval rozvahu a zakončil přesnou ranou k tyči.

O tři minuty později mohlo být srovnáno. Kroos zatočil balon z přímého kopu do šibenice, ale Ochoa ho tygřím skokem vytlačil na břevno. Kdo by mohl tušit, že tehdy byli Němci úspěchu možná vůbec nejblíže.

Německo - Mexiko
zdroj: Reuters

Zoufalství z německé hry nevymizelo ani na startu druhého poločasu. Kimmich to vzal na sebe a vystřelil zle nepřesně. Neměl komu nahrát. Němci pak nepochopitelně nechali utéct dva muže v zeleném na jednoho obránce, ale Mexičané si balon nepředali ani nezakončili. Vracející se Kroos jen udiveně kroutil hlavou.

Hru obhájců titulu drobně oživil Reus, ale jeho pokusy také nebyly dostatečně přesné. Vedle mířila i Kroosova rána zpoza šestnáctky. Kolem 77. minuty nevyšly střely Draxlerovi ani Müllerovi.

Při chuti byl Layún. V dalším brejku se položil do utažené střely, ale Neuer se proplachtil vzduchem zbytečně. Mexiko se už spoléhalo hlavně na obranu, do hry šel i devětatřicetiletý stoper Márquez. Ten si tak připsal start už na pátém MS, což se dosud povedlo jen Němci Lotharu Matthäusovi a dalšímu Mexičanovi Antoniu Carbajalovi.

Německá nemohoucnost i smůla nebraly konce. Rána z kopačky střídajícího Brandta olízla tyč. Nepomohla ani závěrečná Neuerova pomoc před Ochoovou brankou.

Německo - Mexiko 0:1 (0:1)

Branka: 35. Lozano. Rozhodčí: Faghaní - Sochandán, Mansúrí (všichni Írán) - Irrati (video, It.). ŽK: Müller, Hummels - Moreno, Herrera. Diváci: 78 011.

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Plattenhardt (80. Gomez) - Kroos, Khedira (60. Reus) - Müller, Özil, Draxler - Werner (86. Brandt). Trenér: Löw.

Mexiko: Ochoa - Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo - Herrera - Layún, Guardado (74. Márquez) - Vela (58. Álvarez), Hernández, Lozano (66. Jiménez). Trenér: Osorio.

Joachim Löw (trenér Německa): "Začátek nám nevyšel a teď musíme vyhrát zbylé zápasy. Jsem přesvědčen, že na to máme. Musíme se tomu postavit čelem, protože turnaj je ještě dlouhý. Dnes jsme nekombinovali tak, jak si představuji."

Juan Carlos Osorio (trenér Mexika): "Měli jsme herní plán, který jsme si stanovili už před šesti měsíci. A to rychle přepínat do útoku. A i přes změny v sestavě jsme se ho drželi. Hirving Lozano je neuvěřitelný útočník a hodně nám pomáhal k rychlému přechodu do útoku. S respektem k soupeři jsme si zejména za první poločas výhru zasloužili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články