Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Muž se špatnou pověstí Kadyrov ví, jak využít MS. Už se fotil se Salahem

Kontroverzní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se vyzná v možnostech, jak si vylepšit pověst. Během světového šampionátu ve fotbale tak využil skutečnosti, že egyptská reprezentace si vybrala za sídlo svého pobytu město Groznyj, objevil se na tréninku a zapózoval fotografům s největší hvězdou týmu Mohammedem Salahem.

Ramzan Kadyrov a Mohamed Salah
zdroj: ČTk/AP

Kadyrovův režim je kritizován za údajné porušování lidských práv. Hlavně pronásledování homosexuálů, mučení, vraždy a pronásledování jejich rodin.

Piara Powar, šéf organizace Fare Network spřízněné s FIFA, k tomu řekl: "FIFA udělala velkou chybu, když umožnila, aby si v Čečensku udělal nějaký tým tréninkovou základnu. Pokud o Kadyrovovi něco vědí, tak muselo být všem jasné, že se z toho pokusí vytřískat nějaký politický kapitál, a teď to udělal. Před začátkem šampionátu to není dobrá zpráva."

Kadyrov v lednu pro BBC popřel všechny zprávy o diskriminaci homosexuálů v zemi. Tvrdil, že jde o smyšlenky. Vedení FIFA loni uvedlo, že nemá důvod domnívat se, že egyptská volba udělat si základní tábor v Grozném bude mít nepříznivé dopady na oblast ochrany lidských práv.

Kdo je favorit MS? Kdo překvapí a kdo zklame? Poslechněte si nový Fotbal Fokus podcast:

Allan Hogarth z Amnesty International konstatoval: "Ramzan Kadyrov vždy viděl Mo Salaha jako příležitost se s ním zviditelnit, ale fanoušci Liverpoolu a Egypta by si měli uvědomit, jaký je za touto vesele vyhlížející fotografií skutečný Kadyrov."

I skupina Human Rights Watch lobbovala u FIFA za to, aby neumožnila Egyptu rozbít svůj hlavní stan v Grozném. Nyní čečenský vůdce splnil negativní očekávání ještě před zahájením šampionátu.

A jak je to se zdravotním stavem Salaha? "Postupně se zlepšuje, ale nemohu potvrdit, že v prvním utkání nastoupí," uvedl Iháb Lihíta, výkonný ředitel egyptské asociace. "Mohu jen říct, že doufáme, že v tomto zápase bude hrát."

Podle funkcionáře by mělo být o základní jedenáctce pro duel s Uruguayí rozhodnuto před středečním odjezdem do dějiště zápasu v Jekatěrinburgu. Egypt, který startuje na mistrovství poprvé od roku 1990, poté čekají ještě utkání se Saúdskou Arábií a domácím Ruskem.

Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články