Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Muž se špatnou pověstí Kadyrov ví, jak využít MS. Už se fotil se Salahem

Kontroverzní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se vyzná v možnostech, jak si vylepšit pověst. Během světového šampionátu ve fotbale tak využil skutečnosti, že egyptská reprezentace si vybrala za sídlo svého pobytu město Groznyj, objevil se na tréninku a zapózoval fotografům s největší hvězdou týmu Mohammedem Salahem.

Ramzan Kadyrov a Mohamed Salah
zdroj: ČTk/AP

Kadyrovův režim je kritizován za údajné porušování lidských práv. Hlavně pronásledování homosexuálů, mučení, vraždy a pronásledování jejich rodin.

Piara Powar, šéf organizace Fare Network spřízněné s FIFA, k tomu řekl: "FIFA udělala velkou chybu, když umožnila, aby si v Čečensku udělal nějaký tým tréninkovou základnu. Pokud o Kadyrovovi něco vědí, tak muselo být všem jasné, že se z toho pokusí vytřískat nějaký politický kapitál, a teď to udělal. Před začátkem šampionátu to není dobrá zpráva."

Kadyrov v lednu pro BBC popřel všechny zprávy o diskriminaci homosexuálů v zemi. Tvrdil, že jde o smyšlenky. Vedení FIFA loni uvedlo, že nemá důvod domnívat se, že egyptská volba udělat si základní tábor v Grozném bude mít nepříznivé dopady na oblast ochrany lidských práv.

Kdo je favorit MS? Kdo překvapí a kdo zklame? Poslechněte si nový Fotbal Fokus podcast:

Allan Hogarth z Amnesty International konstatoval: "Ramzan Kadyrov vždy viděl Mo Salaha jako příležitost se s ním zviditelnit, ale fanoušci Liverpoolu a Egypta by si měli uvědomit, jaký je za touto vesele vyhlížející fotografií skutečný Kadyrov."

I skupina Human Rights Watch lobbovala u FIFA za to, aby neumožnila Egyptu rozbít svůj hlavní stan v Grozném. Nyní čečenský vůdce splnil negativní očekávání ještě před zahájením šampionátu.

A jak je to se zdravotním stavem Salaha? "Postupně se zlepšuje, ale nemohu potvrdit, že v prvním utkání nastoupí," uvedl Iháb Lihíta, výkonný ředitel egyptské asociace. "Mohu jen říct, že doufáme, že v tomto zápase bude hrát."

Podle funkcionáře by mělo být o základní jedenáctce pro duel s Uruguayí rozhodnuto před středečním odjezdem do dějiště zápasu v Jekatěrinburgu. Egypt, který startuje na mistrovství poprvé od roku 1990, poté čekají ještě utkání se Saúdskou Arábií a domácím Ruskem.

Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články