Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Německo: Šampioni vyhlašují útok na další titul. Dokážou zopakovat triumf z Brazílie?

Němci se po čtyřech letech chtějí na mistrovství světa znovu poprat o zlato. A výběr Joachima Löwa si věří, stejně jako před každým šampionátem. Na sebevědomí však mají úřadující mistři světa plné právo. Od zisku bronzu v Jihoafrické republice v roce 2010 Němci prohráli pouze čtyři soutěžní utkání. Německá nominace na šampionát do Ruska ovšem vzbudila rozruch, do sestavy se překvapivě nevešel hvězdný záložník Leroy Sané. Löw naopak znovu vložil důvěru do brankáře Manuela Neuera, který ale kvůli zranění devět měsíců nechytal.

Slavící fotbalisté Německa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Historie: Dvanáct cenných kovů ze světového šampionátu, čtyři tituly mistrů světa a další čtyři finálové účasti. Dále pak tři vítězství na mistrovství Evropy, k tomu další tři stříbra a tři bronzy. To je německá bilance na vrcholných reprezentačních turnajích.

Německá reprezentace od zisku bronzu na mistrovství světa v roce 2010 prohrála v soutěžních zápasech pouze čtyřikrát, v roce 2017 si dokonce nepřipsala ani jednu prohru. Od zisku světového titulu před čtyřmi lety Němci bez hvězdných opor vyhráli loni Pohár FIFA a jednadvacítka ovládla Euro.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

S velkým očekáváním přijížděli Němci také před dvěma lety na mistrovství Evropy do Francie. V předchozích pěti letech na všech velkých turnajích (ME, MS) vždy dosáhli na medali, cíl byl proto jasný. A navíc – Němci se toužili dotáhnout na Španělsko – které dokázalo jako tehdejší mistr světa vyhrát i navazující kontinentální mistrovství.

Jenže možná už nepříliš povedená kvalifikace naznačila, že mistři světa nejsou v nejlepší formě, kterou pravděpodobně zapříčinila i generační výměna. Němcům nakonec cestu k evropskému zlatu a navázání na triumf z Brazílie zavřeli domácí Francouzi, kteří je vyřadili v semifinále.

NĚMECKO na mistrovství světa:

Počet účastí na MS: 18x

Nejlepší výsledek: 1. místo -  2014 (Brazílie), 1990 (Itálie), 1974 (Německo) a 1954 (Švýcarsko)

Cesta na šampionát: Kvalifikaci na mistrovství světa zvládli Němci bez větších potíží, nezaznamenali ani jednu prohru a skupinu, ve které porazili Ázerbájdžán, Severní Irsko, Norsko a nakonec i český výběr s přehledem ovládli. Druzí Irové na Němce ztratili propastných jedenáct bodů. Paradoxně s českým týmem měli Němci v kvalifikaci největší problémy, nakonec ale ubránili vítězství 2:1.

Pořádné klopýtnutí předvedli Němci v přípravě před světovým šampionátem. Poté, co remizovali se Španělskem a prohráli s Brazílií, nestačili ani na Rakousko, kterému obhájci titulu podlehli 0:1. Právě nevyvedené zápasy před startem šampionátu trochu zatřásly pověstí "neporaženého" týmu a pozicí stále úřadujícího mistra světa. 

Názor experta:

Verner Lička: "Pro mě největší favoriti. Když prohrají ve finále, bude to pro ně neúspěch, jedou si pro titul. Na všech postech mají hvězdy. Jejich hra je propracovaná a organizovaná, k tomu hráči přidávají invenci. K tomu mají silnou lavičku a na tlak, který na nich leží, jsou zvyklí."

Největší hvězdy: Joachim Löw měl před světovým šampionátem z čeho vybírat. "Luxusní nabídku" potvrdilo i to, že se řada velkých fotbalových jmen do nominace na mistrovství světa nevešla. Mezi největší hvězdy německého kádru patří hráči, kteří před čtyřmi lety slavili titul mistrů světa.

Řadí se mezi ně Toni Kroos z Realu Madrid, obránci Bayernu Mnichov Jerome Boateng a Mats Hummels nebo kanonýr Thomas Müller. Právě útočník německého mistra se na obou  předchozích světových šampionátech trefil hned pětkrát a v Rusku může zaútočit na rekord v počtu vstřelených branek. Více gólů než Müller na MS dalo už jenom 7 fotbalistů. Nejlepším střelcem vůbec je Miroslav Klose se 16 brankami.

Drobný otazník visí nad formou brankáře Manuela Neuera. Kapitán Bayernu chytal za domácí klub naposledy v září. Během léčení zranění, které vysvětlil jako únavovou zlomeninu zánártní kosti, neposkytl žádný rozhovor a fotbalový svět tedy neznal jeho stav.

Kouč Löw se přesto rozhodl vsadit na svého černého koně, i když se rozmýšel až do poslední chvíle. K prvnímu soutěžnímu utkání po zranění nastoupil Neuer až v přípravě s Rakouskem. Ještě před zveřejněním nominace Löw prohlásil, že pokud Neuer pojede na světový šampionát, tak určitě bude brankářskou jedničkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Německa

Nadějný hráč: Po velkém reprezentačním úspěchu touží dortmundský záložník Marco Reus. Devětadvacetiletý hráč se svým věkem nemůže řadit mezi nejmladší debutanty, přesto pro něj bude šampionát velkou premiérou. "Věčný smolař", jak bývá Reus označován, byl zařazen do nominací na poslední mistrovství světa i Euro před dvěma lety. Těsně před vypuknutím obou akcí se ale nešťastně zranil, a tak se vytouženého šampionátu dočká až nyní. Na hlavu trenéra Löwa se ale z řad fanoušků snesla kritika, že v nominaci měl být místo "věčně zraněného" Reuse Leroy Sané.

Absence: Zatímco vyřazení Lena, Taha a Petersena z nominace se všeobecně očekávalo, velkým překvapením byla absence Saného. Mladý záložník se v uplynulé sezoně v klubu podílel na 33 brankách - 14 jich dal a na dalších 19 přihrál. V Premier League si za Manchester City ve 32 zápasech připsal deset gólů a k tomu přidal hned 15 asistencí. 

"V životě fotbalového trenéra jsou rozhodně lepší dny, než když musíte čtyři tak skvělé hráče poslat domů. Zklamání těch čtyř bylo obrovské, rozhodování bylo velmi těsné. Při běhu na 100 metrů byste potřebovali cílovou fotografii," vysvětlil své rozhodnutí Löw.

Kvůli zranění budou na šampionátu chybět například Emre Can, Serge Gnabry nebo Lars Stindl. Vítěznou akci z posledního finále mistrovství světa nezopakují André Schürrle a Mario Götze.

Program Německa v základní skupině F:

17. 6. Německo – Mexiko (17:00, Moskva)

23. 6. Německo – Švédsko (20:00, Soči)

27. 6. Jižní Korea – Německo (16:00, Kazaň)

Ambice: "Die Manschaft" patří vždy do širšího okruhu favoritů, nehledě na místo konání a nalosované soupeře. Němci do každého turnaje vstupují odhodlaně a s vidinou té nejcennější medaile. Obhájci titulu mistra světa pomýšlí vysoko i na nadcházejícím šampionátu. 

Pokud by němečtí šampioni dokázali obhájit titul, navázali by na Brazílii a Itálii - na jediné dva týmy, kterým se to dosud povedlo. Němci ve skupině F narazí na Mexiko, Švédsko a Jižní Koreu.

Konečná nominace Německa:

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Kevin Trapp (Paris St. Germain).

Obránci: Jerome Boateng, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Niklas Süle (všichni Bayern Mnichov), Matthias Ginter (Mönchengladbach), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlín), Antonio Rüdiger (Chelsea).

Záložníci: Julian Brandt (Leverkusen), Julian Draxler (Paris St. Germain/Fr.), Ilkay Gündogan (Manchester City), Leon Goretzka (Schalke), Sami Khedira (Juventus Turín), Toni Kroos (Real Madrid), Sebastian Rudy (Bayern Mnichov), Mesut Özil (Arsenal), Marco Reus (Dortmund).

Útočníci: Mario Gómez (Stuttgart), Timo Werner (Lipsko), Thomas Müller (Bayern Mnichov).

Zdroj
ČT sport, ČTK, isport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články