Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Polsko: Tým táhne kanonýr Lewandowski a má se o koho opřít

Blýská se na lepší časy. Polský fotbal zase začíná mít ve světě slušný zvuk a to se teď pokusí potvrdit na světovém šampionátu. Všechno šlape, mančaft drží pohoromadě a v žebříčku FIFA je na konci nejlepší desítky. Zkušený a sehraný kádr táhne snajpr z Bayernu Mnichov Róbert Lewandowski.

Nefalšovaná polská radost
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/DAREK NOWAK/FOTONEWS

Historie: Hvězdy jako Gregorz Lato, Zbigniew Boniek, Kazimeierz Deyna nebo Jan Tomaszewski jsou pryč, ale přicházejí nové. Na šampionát se polský výběr vrací po dvanácti letech a v Rusku to bude pro naše severní sousedy osmá účast. Jejich největšími úspěchy jsou dvě třetí místa na mistrovství světa v letech 1974 a 1982. Ta jsou pro současný výběr nejspíš stále ještě hodně daleko.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

POLSKO na mistrovství světa:

Účastí na MS: 7x

Nejlepší výsledek: bronz 1974 (Německo) a 1982 (Španělsko)

MS 2014 v Brazílii: nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Do Ruska nevykročili Poláci nejlépe. Sice v Kazachstzánu brzy vedli 2:0, ale nakonec z toho byla jen remíza 2:2. Jenže to nakonec byla jen jedna z jejich dvou ztrát. Ta druhá byla citelnější, z Kodaně si odvezli čtyři "kousky" (0:4), ale i vzhledem k tomu, že doma předtím porazili tohohle soupeře hned po remíze v Kazachstánu 3:2, vyhráli s přehledem skupinu právě před Dány. A Kazachstán? Ten nakonec přidal už jen dva body a skončil ve skupině poslední, ještě za Černou Horou, Rumunskem a Arménií.

Největší hvězdy: Hlavní hvězdou týmu trenéra Adama Nawalky je kanonýr Lewandowski, o němž kouč prohlásil: "Je to nejlepší hráč světa." A klenot mnichovského velkoklubu, který v deseti kvalifikačních zápasech nastřílel soupeřům šestnáct gólů, mu rozhodně neodporoval. Když přidáme, že Poláci dali celkem 28 branek, má víc než polovinu zářezů on.  

V brance má polský celek taky velkou sílu – v ní má totiž jisté místo Wojciech Szczesny z Juventusu Turín. A krajánků ze slušných evropských fotbalových adres je v polské reprezentaci dost: Lukasz Piszczek z Dortmundu, Bartosz Bereszyński ze Sampdorie, Grzegorz Krychowiak z West Bromwich Albion, kde hostuje z PSG, Jakub Blaszczykowski z Wolfsburgu či Piotr Zieliňski a Arkadiusz Milik z Neapole. 

Většina z těchto fotbalistů nastupuje ve svých týmech v základu, což má jasný vliv na jejich sebevědomí.

Názor experta:

Verner Lička: "Zkušený tým, který umí vyhrávat důležité zápasy – soustředit se na vrchol. Po dlouhé době mají výjimečnou generaci kolem Lewandowského. Všechno jim funguje od hráčů po vedení svazu. Jen si říkám, jestli už nejsou za zenitem."

Nadějný hráč: Pořád se od něho čeká víc, než zatím dokázal. Arkadiusz Milik dal v devíti zápasech za reprezentační jednadvacítku deset gólů. Pak přišla nabídka z bundesligy. Z ní přešel přes Ajax Amsterdam do Neapole. Tam ale ve čtyřiadvaceti letech i kvůli zraněním, která prodělal, stále nemá pevné místo v základní sestavě a za poslední dvě sezony v Serii A nastoupil do 32 zápasů, v nichž nastřílel deset gólů. 

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu |Polska

Absence: Největší ztrátou pro polský celek měla být neúčast Kamila Glika kvůli zranění ramena. Nakonec to ale vypadá, že se polský výběr bez třicetiletého stopera Monaka bude muset obejít jen v úvodních dvou zápasech ve skupině. Fotbalista, který si zranění přivodil při tréninku reprezentace, se totiž na doporučení lékaře těsně před šampionátem do nominace vrátil s tím, že by měl být k dispozici až pro poslední zápas v základní skupině s Japonskem.  

Program Polska v základní skupině H:

19. června: Polsko - Senegal (17:00, Moskva, stadion Spartaku)

24. června: Polsko - Kolumbie (20:00, Kazaň)

28. června: Japonsko - Polsko (16:00, Volgograd)

Ambice: V Rusku čeká Poláky ve skupině H Kolumbie, Senegal a Japonsko, což rozhodně neznamená zavřenou cestu do osmifinále. I muž, který polskému celku vystřílel postup na šampionát, tvrdí, že je vše otevřené. "Není to vůbec snadná skupina, nemá jasného favorita. Je dobře, že máme různorodou skupinu s týmy ze všech kontinentů. Těším se hlavně na Kolumbii, kde hraje můj spoluhráč z Bayernu James Rodríguez," řekl Lewandowski.

Konečná nominace Polska:

Brankáři: Bartosz Bialkowski (Ipswich/Angl.), Lukasz Fabiaňski (Swansea/Angl.), Wojciech Szczesny (Juventus Turín/It.).

Obránci: Jan Bednarek (Southampton/Angl.), Kamil Glik (Monako), Thiago Cionek (Spal/It.), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (oba Legia Varšava), Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Bartosz Bereszyňski(Sampdoria Janov/It.).

Záložníci: Karol Linetty (Sampdoria Janov/It.), Jakub Blaszczykowski (Wolfsburg/Něm.), Jacek Góralski (Razgrad/Bul.), Kamil Grosicki (Hull/Angl.), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich/Angl.), Rafal Kurzawa (Zabrze), Slawomir Peszko (Gdaňsk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva/Rus.), Piotr Zieliński (Neapol/It.).

Útočníci: Arkadiusz Milik (Neapol/It.), Dawid Kownacki (Sampdoria Janov/It.), Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/Něm.), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht/Belg.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články