Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Chorvatsko: Generace MRM cítí poslední šanci na zápis do národních dějin

Další mistrovství světa je vzhledem k jejich věku otázkou. Osa chorvatské reprezentace, kterou tvoří Luka Modrič (32), Ivan Rakitič (30) a Mario Mandžukič (32), se proto upíná k úspěchu v Rusku. Ambiciózní tým pod vedením trenéra Zlatka Daliče však čekají velmi nároční soupeři už v základní skupině. Dokáže po 20 letech navázat na bronzové tažení mužstva kolem legendárního Davora Šukera?

Luka Modrič (vpravo) v utkání proti Brazílii
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

Historie: Na šampionátu v roce 1998 debutovalo Chorvatsko mezi světovou elitou a senzačně získalo bronzové medaile. Šesti brankami zazářil ve Francii Šuker, čímž si vysloužil korunu pro krále střelců.

Od té doby ale kockasti neprošli sítem evropské kvalifikace nebo skupinové fáze. Před čtyřmi lety museli skousnout vyřazení po porážkách 1:3 jak s domácí Brazílií, tak v přímém souboji o druhé místo s Mexikem.       

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

CHORVATSKO na mistrovství světa:

Počet účastí: 4x

Největší úspěch: 3. místo na MS 1998

MS 2014 v Brazílii: základní skupina

Cesta na šampionát: Od začátku kvalifikace kráčeli Chorvaté k "bezpečnému" postupu, ale během podzimní části vítěznou auru ztratili. Po porážce v Turecku a nečekané domácí remíze s Finskem se situace v tabulce radikálně změnila a favorité čelili bezprostřední hrozbě vyřazení. Vedení svazu zareagovalo odvoláním trenéra Anteho Čačiče a jmenováním zmíněného Daliče, pod jehož taktovkou zvládl tým závěrečný duel na Ukrajině (2:0) i následnou baráž s Řeckem (4:1 a 0:0).

Názor experta:

František Komňacký: "Chorvaté mají výborné individuality. Silný střed pole Modrič - Rakitič a ani Mandžukiče bych ještě neodepisoval. Je to vyvážený tým, který je schopný pracovat dohromady na rozdíl třeba od Srbů. Nedivil bych se, kdyby došel do semifinále."

Největší hvězdy: Mužstvo diriguje tandem ze španělské La Ligy a jejich vzájemná kooperace bude stěžejní pro případný úspěch i v Rusku. Záložníci Modrič z Realu Madrid a Rakitič z Barcelony patří k nejlepším na světě. Pokud se k nim přidá útočné duo z italské Serie A Ivan Perišič (Inter Milán) - Mandžukič (Juventus Turín), mají se defenzivní linie Nigérie, Argentiny a Islandu na co těšit. Reprezentační oporou je dlouhodobě také brankář AS Monako Danijel Subašič.     

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Chorvatska

Nadějný hráč: Chorvaté sází především na zkušenost. V odvetném utkání baráže proti Řecku činil věkový průměr základní sestavy 29,5 roku. Pro většinu současného kádru je proto letošní MS pravděpodobně posledním. Generační obměna je nevyhnutelná. Vůdčí roli by následně mohl převzít pětadvacetiletý univerzál Marcelo Brozovič z Interu Milán nebo o rok mladší útočník Ante Rebič z Eintrachtu Frankfurt. Opomenout nelze ani třiadvacetiletého záložníka Marka Pjacu z Juventusu Turín, který strávil uplynulý ročník v Schalke.         

Absence: Z předběžné nominace vypadl pouze obránce Matej Mitrovič z Clubu Bruggy. "Mrzí mě to, protože Matej je velkým profesionálem, ale sám si uvědomil, že v minulé sezoně nehrál zcela pravidelně," vysvětlil své rozhodnutí trenér Dalič.

Program Chorvatska v základní skupině:

16. června: Chorvatsko - Nigérie (21:00, Kaliningrad)

21. června: Argentina - Chorvatsko (20:00, Nižnij Novgorod)

26. června: Island - Chorvatsko (20:00, Rostov na Donu)

Ambice: O možnostech stárnoucího výběru Chorvatska hodně napoví už první souboj v základní skupině proti nebezpečné Nigérii, jež se rovněž netají postupovými ambicemi. Před zápasem s favorizovanou Argentinou v čele s Lionelem Messim bude bodový zisk z úvodního měření sil velmi důležitý. Zmíněný triumvirát doplňuje nevyzpytatelný Island. Vzhledem ke kvalitě týmu cílí osmifinalisté předloňského ME minimálně na play-off, bronzová senzace jako před 20 lety se však pravděpodobně opakovat nebude.

Konečná nominace Chorvatska

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Gent/Belg.), Dominik Livakovič (Dinamo Záhřeb).

Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Domagoj Vida (Besiktas/Tur.), Ivan Strinič (Sampdoria/It.), Dejan Lovren (Liverpool/Angl.), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid/Šp.), Josip Pivarič (Dynamo Kyjev/Ukr.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.), Duje Čaleta-Car (Salcburk/Rak.).

Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Marcelo Brozovič (Inter Milán/It.), Filip Bradarič (Rijeka).

Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Ivan Perišič (Inter Milán/It.), Nikola Kalinič (AC Milán/It.), Andrej Kramarič (Hoffenheim/Něm.), Marko Pjaca (Schalke/Něm.), Ante Rebič (Frankfurt/Něm.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy