Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Belgie: Hazard s De Bruynem cílí na medaili, dotáhnou tým k historickému úspěchu?

Na předchozím mistrovství světa je experti pasovali do role černých koní, letos už patří belgičtí fotbalisté k hlavním favoritům. Výjimečná generace v čele s kapitánem Edenem Hazardem se v Rusku pokusí minimálně vylepšit maximum národního týmu z roku 1986, kterým je čtvrté místo. Potenciál mužstva je obrovský. Ustojí svěřenci kouče Roberta Martineze nemalá očekávání?        

Eden Hazard (vpravo) v přátelském utkání proti Mexiku
zdroj: ZUMA autor: Dirk Waem

Historie: V současnosti lze Belgii zařadit do užšího okruhu aspirantů na titul. Z historického hlediska to tak rozhodně není. Kromě zmíněného šampionátu 1986 v Mexiku, kde prohrála v boji o bronz s Francií 2:4 po prodloužení, totiž nikdy nepostoupila do zápasů o cenné kovy.

Medailové ambice měl tým pod vedením Marca Wilmotse už na předchozím mistrovství světa v Brazílii 2014, ale po brance Gonzala Higuaína z úvodu čtvrtfinále proti Argentině musel skousnout vyřazení.       

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

BELGIE na mistrovství světa:

Počet účastí: 12x

Největší úspěch: 4. místo na MS 1986 v Mexiku

MS 2014 v Brazílii: čtvrtfinále (porážka 0:1 s Argentinou)

Cesta na šampionát: Vstupenku do Ruska si rode duivels zajistili naprosto suverénně. Skupinu H opanovali s bilancí 9-1-0 při skóre 43:6 a postup slavili v předstihu po triumfu 2:1 v Řecku, jež skončilo druhé a v baráži neuspělo s Chorvatskem. Vítězný gól vstřelil v Aténách útočník Romelu Lukaku, s jedenácti přesnými zásahy třetí nejlepší kanonýr evropské kvalifikace.      

Názor experta

Verner Lička: "Už na posledním ME hráli dobře. Mají skvělé hráče, ale pořád tam něco scházelo. Teď by to mohli zlomit. Tento turnaj by mohl být jejich vrcholem. Nepřekvapilo by mě, kdy došli do semifinále."

Největší hvězdy: A právě forvard Manchesteru United je jednou z hlavních opor belgické reprezentace. V nominaci je však celá řada dalších fotbalistů, kteří hrají vůdčí roli ve svých klubech. V brance má neotřesitelnou pozici Thibaut Courtois (Chelsea), defenzivní vozbu diriguje zkušený Vincent Kompany (Manchester City) a hlavním motorem zálohy je dvojice Eden Hazard (Chelsea) - Kevin De Bruyne (Manchester City).

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Belgie

Nadějný hráč: V poslední dekádě lze systém práce s mládeží v Belgii směle označit za nejlepší na světě. Na předchozí MS v Brazílii postoupila s věkovým průměrem lehce přes 24 let a osa mužstva zůstala prakticky neměnná. I proto vsadil trenérský tandem Roberto Martínez - Thierry Henry na osvědčená jména. Nejmladším členem výběru je jednadvacetiletý záložník AS Monako Youri Tielemans.   

Absence: Žádná z hvězd nepřijde o šampionát vinou zranění, ale absence tahouna AS Řím Radji Nainggolana se rozhodně nečekala. "Myslím, že Radja není typem hráče pro méně důležitou roli. Je to čistě věc taktiky," komentoval svou volbu Martínez. V Rusku se nepředstaví ani útočníci Christian Benteke z Crystalu Palace, Divock Origi z Wolfsburgu nebo Kevin Mirallas z Olympiakosu Pireus.

Program Belgie v základní skupině G:

18. června: Belgie – Panama (17:00, Soči)

23. června: Belgie – Tunisko (14:00, Moskva)

28. června: Anglie - Belgie (20:00, Kaliningrad)

Ambice: Ve skupině G bude výběr ze země ležící v západní Evropě plnit roli favorita. Úroveň soupeřů by se dle papírových předpokladů měla zápas co zápas zvyšovat. Do turnaje vstoupí 18. června proti nováčkovi mistrovství světa z Panamy, o pět dní později změří síly s nevyzpytatelným Tuniskem a posledním soupeřem Belgie bude 28. června v jednom ze šlágrů skupinové fáze Anglie. Postup do play-off by měl být víceméně samozřejmostí. A zisk medaile? Reálnou ambicí.

Konečná nominace Belgie:

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.), Koen Casteels (Wolfsburg/Něm.).

Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Thomas Meunier (Paris St. Germain/Fr.), Thomas Vermaelen (FC Barcelona/Šp.), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow/Skot.), Vincent Kompany (Manchester City/Angl.).

Záložníci: Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Axel Witsel (Tchien-ťin/Čína), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Nacer Chadli (West Bromwich/Angl.), Leander Dendoncker (Anderlecht Brusel), Thorgan Hazard (Mönchengladbach/Něm.), Youri Tielemans (Monako/Fr.), Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Yannick Carrasco (Ta-lien/Čína), Adnan Januzaj (San Sebastian/Šp.).

Útočníci: Michy Batshuayi (Dortmund/Něm.), Romelu Lukaku (Manchester United/Angl.), Dries Mertens (Neapol/It.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy