Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Dalším postupujícím je Španělsko, Island je blízko historické premiéře

Účast na mistrovství světa si v 9. kvalifikačním kole zajistilo Španělsko. "La Roja" porazila Albánii 3:0, a protože v souběžně hraném duelu remizovala Itálie s Makedonií 1:1, má nedostižný náskok 5 bodů. Zaváhalo naopak Chorvatsko - doma se rozešlo smírně s Finskem, což k posunu do čela skupiny I využil Island. Pokud v závěrečném duelu porazí beznadějně poslední Kosovo, přepíše národní dějiny a poprvé se představí na šampionátu. 

Fotbalisté Španělska se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Heino Kalis

Španělsko v Alicante brzy potvrdilo roli favorita a už během úvodní půlhodiny se do albánské branky trefili Rodrigo, Isco a Thiago. Výběr trenéra Julena Lopeteguiho prodloužil sérii neporazitelnosti v kvalifikaci mistrovství světa na 62 zápasů.

Šampionát zná už jedenáct účastníků. Vedle Španělska a Ruska, kde se prestižní turnaj v příštím roce uskuteční, si postup zajistili také fotbalisté Belgie, Německa, Anglie, Brazílie, Mexika, Japonska, Jižní Koreje, Íránu a Saúdské Arábie.

Italové se v Turíně od začátku proti Makedonii trápili. Ve 40. minutě sice otevřel skóre stoper Giorgio Chiellini, ale další branku "Azzurri" nepřidali. V 77. minutě naopak vyrovnal Aleksandar Trajkovski, který pokazil jubileum Gianluigimu Buffonovi. Domácí brankář totiž nastoupil ke 172. duelu za národní tým a překonal evropský reprezentační rekord. Itálie má jisté druhé místo ve skupině a s velkou pravděpodobností i baráž.

"Chybělo nám sebevědomí, jsme v obtížné situaci. Někteří z týmu, včetně mě, teď musíme převzít odpovědnost a pomoci ostatním, abychom se dostali na mistrovství světa alespoň z baráže," prohlásil devětatřicetiletý Buffon.

Island má postup ve vlastních rukou, "mečbol" má i Srbsko

Island si z Turecka odvezl suverénní výhru 3:0 a poskočil do čela skupiny I o dva body před Chorvatsko, jež po dalším velkém překvapení remizovalo 1:1 s Finskem. Chorvaté měli nad severoevropským soupeřem velkou převahu, ale gólově se prosadil jen v 57. minutě Mario Mandžukič. V poslední minutě normální hrací doby však konečné skóre stanovil střídající debutant Pyry Soiri.

Fotbalisté Islandu slaví vstřelenou branku v Turecku
zdroj: REUTERS autor: Umit Bektas

Ukrajina vyhrála na hřišti outsidera Kosova 2:0 a bodově se dotáhla právě na Chorvatsko, které přivítá doma v závěrečném utkání. Za hosty odehrál úvodních 64 minut záložník Slavie Ruslan Rotaň, další hráč sešívaných Eduard Sobol zůstal na lavičce.

Srbsko v zápase pod vedením českého rozhodčího Pavla Královce prohrálo v Rakousku 2:3 a nedokázalo využít první postupový mečbol. Balkánský tým má v čele tabulky D náskok už pouze jednoho bodu před Walesem, ten zvítězil v Gruzii 1:0. Po domácí výhře 2:0 nad Moldavskem je ve hře i třetí Irsko.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina D:

Gruzie - Wales 0:1 (0:0) Branka: 49. Lawrence.
Rakousko - Srbsko 3:2 (1:1) Branky: 25. Burgstaller, 76. Arnautovic, 89. Schaub - 11. Milivojevič, 83. Matič.
Irsko - Moldavsko 2:0 (1:0) Branky: 2. a 19. Murphy.

Skupina G:

Itálie - Makedonie 1:1 (1:0) Branky: 40. Chiellini - 77. Trajkovski.
Španělsko - Albánie 3:0 (3:0) Branky: 16. Rodrigo, 24. Isco, 27. Thiago.
Lichtenštejnsko - Izrael 0:1 (0:1) Branka: 21. Tibi.

Skupina I:

Turecko - Island 0:3 (0:2) Branky: 32. Gudmundsson, 39. B. Bjarnason, 50. Árnason. Chorvatsko - Finsko 1:1 (0:0) Branky: 57. Mandžukič - 90. Soiri.
Kosovo - Ukrajina 0:2 (0:0) Branky: 60. vlastní Paqarada, 87. Jarmolenko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články