Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Německo nemělo problém ani se Severními Iry, Slováci přejeli Skotsko

Hannover - Fotbalisté Německa potvrzují svoji roli favoritů v "české" skupině C. I ve třetím zápase dosáhli bez větších potíží na tři body a dosud drží čisté konto. Tabulku vedou o dva body překvapivě před Ázerbájdžánem. Norsko zdolalo outsidera San Marino 4:1 a získem prvních bodů se posunuli na čtvrté místo před českou reprezentaci. Fotbalový trpaslík San Marino zůstalo na chvostu tabulky bez bodu.

Němci slaví kvalifikační výhru nad Severním Irskem
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Němcům se povedla první dvacetiminutovka, v níž vstřelili dvě branky. Nejprve se prosadil Draxler po přihrávce od Müllera, který se podílel na šesti z osmi gólů německé reprezentace v této kvalifikaci: čtyři dal a na dva přihrál.

O chvíli později přidal druhou branku Khedira, který skóroval poprvé od semifinále MS 2014 v Brazílii, kde přispěl k demolici domácího týmu 7:1. Německý trenér Joachim Löw zaznamenal 94. výhru na lavičce reprezentace a vyrovnal tak rekord Seppa Herbergera.

Za výkon v posledních dvou kvalifikačních zápasech Löw své svěřence pochválil, našel však i nedostatky. "Ani za stavu 2:0 Severní Irové obranu úplně neotevřeli, takže to nebylo tak snadné. V posledních 15 minutách prvního poločasu jsme se v obraně dostali do situací jeden na jednoho, což bylo trochu ledabylé," zhodnotil.

Brankář vítězů Manuel Neuer prohlásil, že zápas proti České republice byl o něco lepší. "Ale Severní Irové nám to udělali trochu těžší. V druhém poločase jsme hru kontrolovali. Chyběl tomu možná ten třetí gól, abychom byli ještě šťastnější," uvedl. Jistotu postupu na světový šampionát ale podle něj Němci ještě nemají. "Víme z poslední kvalifikace na ME, že se může vždy stát cokoliv, a před námi jsou ještě nebezpečné duely," dodal.

Norsko se nenachází v optimální formě a potvrdilo to i proti San Marinu. Od 11. minuty sice Norové vedli, pomohl jim k tomu ale vlastním gólem Davide Simoncini. Krátce po přestávce navíc vyrovnal Stefanelli a San Marino se radovalo z gólu poprvé od září 2015, kdy v rámci kvalifikace na evropský šampionát podlehlo 1:2 v Litvě.

Skandinávský celek ale přece jen "povinné" tři body získal a výraznou měrou k tomu pomohli střídající hráči. Z nich se prosadili Diomande a Samuelsen, další gól přidal útočník anglického Bournemouthu King.

Slovensko se už v prvním dějství zápasu se Skotskem dostalo do několika nadějných situací. S většinou si poradil gólman hostů Marshall, na Makovu dorážku z 18. minuty ale stačit nemohl. Slovenský tým se prosadil po 423 minutách.

Po změně stran domácí definitivně rozhodli o zisku prvních bodů v kvalifikaci. Druhý gól v zápase dal záložník Zenitu Petrohrad Mak, na 3:0 posléze upravil Nemec.

Slovinci byli velmi blízko otevření skóre proti Anglii v desáté minutě. Nejprve proti Bezjakovi dobře vyběhl brankář Hart, posléze Kurtič trefil tyč. Devětadvacetiletý gólman Hart se zaskvěl zejména v druhém poločase, kdy reflexivně zasáhl po slovinských standardkách. Až v závěru se do šancí dostali také hosté, stav ale zůstal bez branek, a Anglie tak po více než třech letech v kvalifikaci nevyhrála.

Ve skupině E porazilo Polsko 2:1 Arménii. V páté minutě nastavení rozhodl Lewandowski, jenž se v kvalifikaci trefil už čtyřikrát. Černá Hora zvítězila 1:0 v Dánsku zásluhou Bečiraje a vede tabulku, Kazachstán remizoval 0:0 s Rumunskem.

Kvalifikace na MS 2018 ve fotbale:

Skupina C:

Ostrava-Vítkovice: ČR - Ázerbájdžán 0:0 Rozhodčí: Jug - Klančnik, Vidali (všichni Slovin.). ŽK: V. Kadlec - Aleskerov, Šejdajev. Diváci: 12 148.
Sestavy: ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Sýkora - Skalák (74. Zmrhal), Dočkal, Droppa, Krejčí (64. Petržela) - Schick (66. Škoda), V. Kadlec. Trenér: Jarolím. Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, Medveděv, Gusejnov, Dašdemirov - Garajev - Gurbanov (87. Abdullajev), Nazarov, Amirgulijev, Aleskerov (71. Ramazanov) - Šejdajev (90. Eddy). Trenér: Prosinečki.

Hannover: Německo - Severní Irsko 2:0 (2:0) Branky: 13. Draxler, 17. Khedira. Rozhodčí: Tagliavento (It.).
Sestavy: Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (69. Mustafi), Hummels, Hector (81. Volland) - Khedira, Kroos - Müller, Özil (46. Gündogan), Draxler - Götze. Trenér: Löw. Severní Irsko: McGovern - Hodson, Hughes, McAuley, J. Evans, Ferguson - Davis - C. Evans, Ward (61. McGinn), Norwood (73. McNair) - Magennis (76. Lafferty). Trenér: O'Neill.

Oslo: Norsko - San Marino 4:1 (1:0) Branky: 11. vlastní D. Simoncini, 77. Diomande, 82. Samuelsen, 84. King - 54. Stefanelli. Rozhodčí: Bastien (Fr.).
Sestavy: Norsko: Jarstein - Svensson, Strandberg, Hovland, Aleesami - Skjelbred, Selnäs, Tettey (67. Samuelsen), Berget (74. Sörloth) - Henriksen (46. Diomande), King. Trenér: Högmo.
San Marino: A. Simoncini - Brolli, F. Vitaioli, D. Simoncini, Della Valle, Rinaldi (46. Berardi) - Valentini (68. Hirsch), Tosi, Mazza - Zafferani - Stefanelli (83. Selva). Trenér: Manzaroli.

Skupina E:

Astana: Kazachstán - Rumunsko 0:0 Rozhodčí: De Sousa (Portug.).

Varšava: Polsko - Arménie 2:1 (0:0) Branky: 48. vlastní Mkojan, 90.+5 Lewandowski - 50. Harojan. Rozhodčí: Kružliak (SR). ČK: 30. Andonjan (Arménie).

Kodaň: Dánsko - Černá Hora 0:1 (0:1) Branka: 32. Bečiraj. Rozhodčí: Mallenco (Šp.).

Skupina F:

Lublaň: Slovinsko - Anglie 0:0 Rozhodčí: Aytekin (Něm.).

Vilnius: Litva - Malta 2:0 (0:0) Branky: 76. Černych, 84. Novikovas z pen. Rozhodčí: Manzano (Šp.). ČK: 82. Caruana (Malta). Trnava: Slovensko - Skotsko 3:0 (1:0) Branky: 18. a 56. Mak, 68. Nemec. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články