Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

České florbalistky rozstřílely Lotyšsko a postoupily do čtvrtfinále

Brno – Drtivou výhrou 12:1 nad Lotyšskem uzavřely české florbalistky působení v základní skupině mistrovství světa a díky druhému vítězství na turnaji si zajistily postup do čtvrtfinále. V něm narazí na lepší z dvojice Dánsko, Polsko. Hlavními hvězdami utkání se staly Tereza Urbánková, jež nasázela hattrick, a Gabriela Žůrková, která dala dvě branky a stejný počet asistencí.

Gabriela Žůrková (druhá zleva) se raduje se svými spoluhráčkami po vítězství nad Lotyšskem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Češky po vítězství Švýcarska nad Norskem už nemohly skupinu vyhrát, ale k druhému místu jim případně stačila i těsná prohra. Utkání se však stalo brzy formalitou a 1 572 diváků se bavilo oslavami jedné branky za druhou.

Po 56 vteřinách bylo po střele Bočanové nařízeno trestné střílení pro postavení jedné z Lotyšek v brankovišti a gólmanku Jekabsoneovou si z penalty vychutnala Billá. Ta jinak opět po zranění kolena ještě zůstala během zápasu na střídačce a naskočila až ve třetí třetině.

"(Trenér) Michal Jedlička na mě ukázal. Šla jsem a naštěstí to uznali, i když jsem údajně šla zpátky. Nervózní jsem vůbec nebyla, tuhle disciplínu miluju. Doufám, že to pomohlo týmu k tomu, aby nám tam ty góly začaly padat," řekla Billá, která se při svém šestém startu na MS stále šetří na důležitější bitvy.

Po sérii dalších šancí zvýšila v šesté minutě po střele Krupnové do horní tyče z dorážky Dominika Šteglová, který hrála 50. zápas v reprezentaci. Za 55 vteřin slavila svůj premiérový gól na světovém šampionátu Žůrková. Česky si s outsiderem pohrávaly, náskok ještě v úvodní části navýšily dvakrát Urbánková, svou první trefou na MS Hašová a Paulovičová.

Brankářka Provázková, která poprvé na turnaji dostala šanci místo jedničky Christianové, si musela na první zákrok počkat až do 21. minuty, kdy vyrazila pokus Bilinské. Lotyšky se z tlaku českého týmu dostaly i do ojedinělé šance. Nejdelší pasáž bez gólu ukončila ve 31. minutě Vojáčková. Pak se podruhé v utkání trefila Žůrková.

Přání publika o dovršení desítky domácí tým v druhé části ještě nevyslyšel, naopak 13 vteřin před pauzou kuriózně překonala od mantinelu Jílková Provázkovou. Po 41 vteřinách závěrečné části už upravila na 10:1 Urbánková.

"Budu muset něco péct společně s Kristýnou Jílkovou, která taky dala desátý gól," smála se Urbánková, která zároveň dovršila hattrick. Těšilo ji, že byl zápas snadný. "My jsme se potřebovaly vyloženě soustředit, jelikož jsme byly papírově silnější. Takové zápasy musíme do tempa dostat my, to se nám podařilo. Soustředily jsme se na zakončení. Mohlo tam padnout ještě více gólů, některé protiútoky jsme měly vyřešit lepším způsobem," dodala opora Herbadentu SJM Praha 11.

Další trefy ještě přidaly Halfarová, která si také mohla schovat balónek po první trefě na šampionátu, a v přesilovce Jílková. Po zápase se reprezentantky rozloučily s brněnským publikem společnou písni s fanoušky Když máš dobrou vůli, tleskej... a nápisem: Brno, moc děkujeme. "Atmosféra je úplně fantastická. Jsem za to ráda, že nás diváci hnali kupředu. Je to neuvěřitelné hrát před takovým publikem," uvedla Urbánková.

Trenérka Markéta Šteglová byla ráda, že tým bez potíží utkání zvládl. "Věřila jsem, že když holky budou hrát svoji hru a naplno, tak by neměl být problém. Nečekala jsem takový rozdíl, ale věřila jsem, že 6:0, 7:0 by to mohlo být. Ještě nevím, jestli budeme mít ve čtvrtfinále Polsko, nebo Dánsko, ale jestli chceme jít dál, musíme porazit jakéhokoliv soupeře," uvedla.

ČR - Lotyšsko 12:1 (7:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 1. Billá z trestného střílení, 6. D. Šteglová (Krupnová), 7. Žůrková (Niemcová), 12. Urbánková (Jílková), 17. Hašová (Sládečková), 19. Paulovičová (Žůrková), 20. Urbánková (A. Bočanová), 31. Vojáčková (Žůrková), 36. Žůrková (Niemcová), 41. Urbánková (Krupnová), 45. Halfarová (Macurová), 55. Jílková (A. Bočanová) - 40. vlastní Jílková. Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 1 572.

Sestava ČR: Provázková - Halfarová, Niemcová, Krupnová, Jílková, Černá, Čapková - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - A. Bočanová, Urbánková, D. Šteglová - Hašová, H. Sládečková, Macurová - Billá, od 30. navíc Jarolímová, Hyršlová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články