Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hvězdy Springboks věří v medailovou rozlučku, Argentina v opakování senzace

Londýn – Předposlední duel mistrovství světa v ragby s jistotou nebude žádným soubojem zklamaných nebo zápasem útěchy, právě naopak. Argentinci by rádi ziskem druhého bronzu po osmi letech definitivně potvrdili svou příslušnost k nejužší ragbyové elitě, Springboks si na druhé straně nemohou dovolit vrátit se podruhé za sebou ze světového šampionátu bez medaile. Přímý přenos zápasu JAR – Argentina sledujte od 20:45 na ČT sport a našem webu.

Utkání JAR - Argentina
zdroj: Reuters autor: Rogan Ward

Springboks navíc mají minimálně dva další srovnatelně velké motivační faktory, které je budou hnát za úspěchem. S Argentinou prohráli z 21 dosud odehraných zápasů pouze jednou, zato však o 12 bodů a navíc na domácí půdě v Durbanu. Znamenalo to pro ně poslední příčku v letošním Rugby Championship a Jihoafričané tak prahnou po odvetě. Byť jinak je statistika vzájemných duelů zatím jednoznačná, včetně dosud jediného měření sil na MS, na cestě za zlatem vyhrála před osmi lety JAR v semifinále jasně 37:13.

A právě většina veteránů z tohoto vítězného týmu se se zeleno-zlatým dresem po šampionátu rozloučí. Po zranění během turnaje už ukončil ve 34 letech reprezentační kariéru kapitán Jean de Villiers, totéž pravděpodobné čeká jeho o rok mladšího následovníka Fourieho du Preeze, spolurekordmana v počtu pětek na MS Bryana Habanu, rváčka Schalka Burgera a také staršího z bratrů du Plessisových, Jannieho. A samozřejmě osmatřicetiletého Victora Matfielda, který ostatně poprvé skončil v národním týmu už po předchozím MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání JAR - Nový Zéland

Před nutnou generační obměnou tak jádro zlatého týmu touží zažít ještě jednou medailovou radost. Stejný turnaj ale přinesl zároveň i historický bronz pro Los Pumas a Argentinci by si to samozřejmě rádi letos zopakovali. Ačkoliv jsou pro ně vítězství nad silnou trojkou z jižní polokoule zatím úspěchem sama o sobě, čtyřleté působení v Rugby Championship výrazně pozvedlo úroveň argentinské hry a Pumy jsou tak nyní nepříjemným soupeřem už nejen pro evropské celky, ale třeba právě i pro Springboks.

Třeba útoková spojka Nicolás Sánchez je prozatím nejvíce bodujícím hráčem na turnaji, na kterém zazářila i dvojice argentinských křídel. Juan Imhoff položil už pět pětek a Santiago Cordero zase vévodí statistice uběhnutých metrů s míčem. V tomto ohledu se Los Pumas se svým soupeřem mohou směle měřit, zvlášť když mnohem zkušenější Habana s JP Pietersenem už nedominují zdaleka tak jako dříve.

Springboks by podle očekávání měli mít mírnou převahu v roji, kde Argentina nejspíš nedisponuje takovou kvalitou jako před osmi lety. Ale třeba první řada pod vedením kapitána Agustína Creevyho je stále zárukou toho, že ani mlýny nebudou velkou slabinou Pum. Rozhodovat ovšem může klidně i souboj kopáčů, kde mají oba týmy svou velkou zbraň. Již zmiňovaný nejproduktivnější hráč turnaje Sánchez stejně jako jeho protějšek Handré Pollard vedou společně s devatenácti zásahy statistiku úspěšných trestných kopů, Pollard navíc přidal ještě dva drop goaly.

Tip na vítězství: JAR 65 % - Argentina 35 %

Je nám líto, video expirovalo.
Sledujte závěr MS v ragby na ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články