Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

O senzaci se postarali Japonci. Pětkou v nastavení přehráli JAR

Brighton - Druhý hrací den ragbyového šampionátu znamenal dvojitou pohromu papírových favoritů. Nejprve ve skupině C nestačila Tonga na výtečně bránící Gruzii, aby se poté ve skupině B zrodil šokující výsledek - Japonci si vyšlápli na dvojnásobné mistry světa z Jihoafrické republiky a svou teprve druhou výhrou v historii MS pořádně zamíchali postupovými kartami. Ve skupině D nedali Irové podle očekávání šanci Kanadě a nezaváhala ani Francie, další z adeptů na přední příčky, která si s přehledem poradila s Italy.

Asijský outsider, jediný zástupce tohoto kontinentu na MS, čekal na vítězství na World Cupu dlouhých 24 let. To dnešní se zrodilo v utkání, které se velmi pravděpodobně zapíše do análů ragbyové historie. Japonci po celé utkání drželi herně i bodově krok s favorizovaným soupeřem, k čemuž přispěla i nedisciplinovanost Jihoafričanů ve skrumážích. Tu přesnými trefami z nařízených trestných kopů trestal japonský zadák Goromaru, autor 24 bodů.

Dalším hrdinou utkání se v řadách Japonců stal Karne Hesketh, který zužitkoval v 84. minutě soustředěný tlak svých spoluhráčů hluboko v protivníkově poli. Po sérii rychlých přihrávek k němu doputoval šišatý míč a Hesketh s ním doplachtil za koncovou čáru. Korunoval tak srdnatý výkon "Statečných květů", kteří se dnešním úspěchem pasovali do role "černého koně" skupiny B.

Jean de Villiers, kapitán JAR: "Jsme obrovsky zklamaní. Japoncům patří uznání za to, pod jaký tlak nás v závěru utkání dostali."Heyneke Meyer, trenér JAR: "Skórovali jsme čtyři pětky, ale neproměnili příliš mnoho trestných kopů. Jejich obrana byla vynikající, ovšem my byli hodně nedisciplinovaní. Zklamali jsme celou naši zemi!"

Zápas byl ideální reklamou na ragby směrem k MS 2019, které přivítá Japonsko

"Je to k neuvěření. Říkali jsme si, že bychom mohli hrát rovnocennou partii, ale porazit Jižní Afriku je úžasný úspěch pro tenhle tým. Skvělý den pro japonské ragby. Děti v Japonsku budou chtít tohle vidět a hrát za reprezentaci na příštím mistrovství světa," řekl kouč vítězného celku Eddie Jones s odkazem na šampionát v roce 2019, který bude hostit právě Japonsko.

"Tohle je teprve začátek. Teď je cílem postoupit do čtvrtfinále. Za čtyři dny nás čeká Skotsko, takže nesmíme usnout na vavřínech," dodal australský trenér v japonských službách.

Výsledky:

Skupina B:  Jihoafrická republika - Japonsko 32:34 (12:10)

Skupina C:  Tonga - Gruzie 10:17 (3:10)

Skupina D:  Irsko - Kanada 50:7 (29:0), Francie - Itálie 32:10 (15:3)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy