Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Premiérové finále v play-off éře pro Německo. Postupový gól vstřelil Tiffels

Američané sahali po prvním finále na mistrovství světa v moderní éře, ale po obratu z 2:3 na 4:3 po prodloužení se z tohoto primátu radují Němci. Vítěznou branku v nastavení zaznamenal Frederik Tiffels. Spojené státy tak dál marně čekají na souboj o zlato.

Američané v zápase třikrát vedli, ale poslední krok na cestě do finále nezvládli. Nejprve srovnal v závěru Marcel Noebels pouhých 83 sekund před koncem třetí třetiny a v prodloužení, ve kterém měli více ze hry hráči USA, se prosadil podruhé v utkání Frederik Tiffels.

Spojené státy tak našly prvního přemožitele na turnaji, když Němci při dalším obratu potvrdili svoji houževnatost. Na šampionátu byli po úvodních třech porážkách nad propastí, ale od té doby jen vítězí. Spanilou jízdu dotáhli do finálového utkání proti Kanadě a postupem nakonec navázali na neúspěšný duel o zlato na olympijských hrách v roce 2018.

"Úvod se nepovedl. Ale potom se tým semknul a každý plnil svou roli. Každý hrál to, co měl. Po třech těsných porážkách ve skupině bych nevěřil, že si zahrajeme finále. Jsme nadšení," uvedl německý útočník J. J. Peterka.

Američané těžili z povedeného vstupu do utkání, když ve čtvrté minutě vedli už o dva góly po zásazích Alexe Tucha a Rocca Grimaldiho. Posledně jmenovaný hráč byl blízko druhé brance v zápase ještě za stavu 2:2, ale puk těsně nepřešel brankovou čáru.

Němci se však dokázali vrátit do zápasu, když ve druhé polovině první třetiny srovnali na 2:2 po trefách Tiffelse a Maksymiliana Szubera, ale v polovině utkání neuhlídali volného Eyssimonta u tyčky. Američané však kýženou pojistku nepřidali, a také proto nakonec pykali.

Spojené státy tak nepřerušily černou sérii v semifinálových zápasech, ve kterých se marně snažily o postup, a zaznamenaly už dvanáctou prohru. Američany tak čeká třetí duel o bronz za sebou, tentokrát proti Lotyšům. Na druhé straně Němci mohou vylepšit druhé místo z roku 1953, když dosáhli na stříbro při omezeném počtu účastníků.

"Postup do finále pro nás znamená něco obrovského. Je to vážně ohromný krok pro celý německý hokej, který nám v naší zemi přinese uznání v médiích a německý hokej díky němu zase pořádně povyroste. Bezpochyby jsme právě tohle potřebovali," řekl německý útočník Sam Soramies.

"Tohle vážně štve, když prohrajete takový zápas. Myslím, že máme za sebou výborný turnaj, ale dnes jsme na konci ztratili vedení a přišli o finále. Bronz sice není tou medailí, pro kterou jsme přijeli, ale pořád je to zároveň pěkné ocenění. A byla tady spousta dobrých týmů," řekl DeSmith.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – semifinále:

USA – Německo 3:4 po prodloužení (2:2, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 2. A. Tuch (O'Connor, Grimaldi), 4. Grimaldi (A. Tuch), 29. Eyssimont (O'Connor, Garland) - 13. Tiffels (Fischbuch, Kahun), 17. Szuber (Sturm, Peterka), 59. Noebels (Kahun, Gawanke), 68. Tiffels (Kahun, M. Müller). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Hribik - Ondráček (oba ČR), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 8011.

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell. Trenér: D. Quinn.

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner - Peterka, Kahun, Tiffels - Soramies, Sturm, Ehl - Noebels, Kastner, Fischbuch - Tuomie, Stachowiak, Schütz. Trenér: Kreis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články