Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Naděje na obrat byly daleko. Američané vyzráli na český tým a zahrají si o medaile

Na další špatný start do zápasu už Češi fatálně doplatili a po porážce 0:3 s výběrem USA ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere jedou domů. Američané si vypracovali klíčový náskok v prvních dvou třetinách, kdy hru bezpečně kontrolovali.

Dvě varování na závěr základní skupiny nestačila. Čeští reprezentanti negativně navázali na výkony proti Švýcarům (2:4) a Kanaďanům (1:3) na konci úvodní fáze turnaje v Rize a po přesunu do Finska, kde bude turnaj vrcholit medailovými zápasy, se nepovedené herní vystoupení opakovalo.

Brusliví a rychlí Američané, kteří ovládli skupinu A bez porážky, dovolili svěřencům trenéra Kariho Jalonena v úvodní části hry jen dvě střely a po dvou třetinách vedli na střelecké pokusy 25:11. "Velké zklamání. Nezačali jsme, jak jsme chtěli. Ta první třetina si myslím, že měla být lepší. Tak nějak jsme to celý zápas tlačili před sebou. Přesilovkou jsme si nepomohli, málo střel, těžké," hodnotil Dominik Kubalík, nejlepší český střelec na turnaji.

Z herní převahy vytěžili reprezentanti USA důležitý dvoubrankový náskok, když skóre šťastně otevřel Matt Coronato po otočce v předbrankovém prostoru, kdy se puk odrazil nejprve od brusle Tomáše Dvořáka a ihned poté také od Michala Jordána. Na 2:0 zvýšil v polovině utkání obránce Nick Perbix skrytou střelou z úhlu. V závěru přidal třetí gól Cutter Gauthier po vyhraném vhazování Američanů v útočném pásmu.

Češi prakticky neměli protihru a ani zvýšená aktivita v prostřední pasáži hry nepřinesla větší střelecké příležitosti. V závěru český trenérský tým kompletně přeházel formace ve snaze zdramatizovat stav. Po deseti sekundách třetí části se v asi nejlepší šanci zápasu objevil kapitán Roman Červenka, ale tváří v tvář Caseyho DeSmitha nepřekonal. Ke snížení nevedly ani přesilové hry.

"Hrozně mě to mrzí. Opravdu jsem si myslel, že to bude zápas, který zvládneme," řekl Kubalík. "Mladí kluci (z amerických univerzit) mají budoucnost v NHL. Zkušenosti jsou na naší straně, ale oni nás přehráli v jednoduchosti," dodal Kubalík k Američanům. "Hokejově byli lepší. Bez gólu to ale nejde. Nepouštěli nás do vyložených šancí, bylo jich tam pár. Když se do nějaké dostaneme, chce to využít, jinak je to těžké," uvedl Červenka.

Američané tak oplatili české reprezentaci loňskou divokou porážku v utkání o bronz (4:8) a budou mít možnost hrát o další cenný kov na světových šampionátech. Poslední medaili vybojovali před dvěma lety v Rize, kdy skončili třetí.

Mistrovství světa v hokeji – čtvrtfinále (Tampere):

Česko – USA 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Sewell (Brit.) - Wyonzek (Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 7411.

Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal - Tomášek, M. Špaček, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Bjork - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell. Trenér: D. Quinn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články