Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tomášek je před čtvrtfinále s USA zpět v české sestavě, chytat bude Vejmelka

V závěrečném duelu skupinové fáze mistrovství světa proti Kanadě (1:3) zůstal jen na tribuně, pro čtvrtfinále s USA ale kouč Kari Jalonen s útočníkem Davidem Tomáškem počítá. Mezi tyčemi bude stát brankář Karel Vejmelka, který chytal i poslední zápas v Rize. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Nasazení stejného gólmana jako v minulém střetnutí naznačil už dříve asistent trenéra Libor Zábranský, ale oficiálně nechtěl jméno prozradit ani po ranním rozbruslení. "Jak tušíme, kdo bude chytat za Ameriku, tak i já už jsem naznačil, kdo bude stát v naší brance. Nechme ale soupeře, ať si s tím láme hlavu až do poslední možné chvíle. Půjdeme na sedm obránců a třináct útočníků, David Tomášek se vrací do hry," řekl.

Tomášek se zařadil na středečním tréninku do čtvrté formace k Michaelu Špačkovi a Danielu Voženílkovi. V pozici třináctého útočníka by měl být připraven Radan Lenc, protože čtvrteční ranní rozbruslení absolvovali jen hráči mimo sestavu – forvard Filip Chlapík, obránce Ronald Knot a brankář Šimon Hrubec.

Američané na turnaji jako jediní neprohráli a ztratili jen bod. "Čeká nás hodně bruslivý soupeř, který rychle otáčí hru. Mají podobný styl jako Kanaďani, chodí hodně do rizika a věří si. Absolutně dělají vše pro to, aby nehráli v obranném pásmu, všechno dávají ven a třemi hráči okamžitě chtějí chodit do přečíslení. Nečeká nás nic jednoduchého, je to zápas o všechno, a tak k tomu přistupujeme," zdůraznil Zábranský.

Věří, že se tým poučí z porážek se Švýcarskem (2:4) a Kanadou před play-off. "Měli jsme tam výborné věci, ale i ty, které se nám nepovedly. To už je ale pryč. Teď je to jako sedmý zápas play-off. My ale věříme, že tu budeme až do neděle," doplnil asistent trenéra.

Poslechněte si podcast Hokej bez červené před čtvrtfinále s USA:

Češi budou chtít navázat na výkon ze druhé třetiny proti Kanadě. "Rychle dostávat puky z pásma. Takhle bychom se chtěli prezentovat. Být aktivní, rychle otáčet hru a co nejméně hrát v obranném pásmu," podotkl Zábranský.

Trenéři předali hráčům informace o soupeři, kterého probírali i s finským skautem ze skupiny v Tampere. "Večer jsme s ním hodinu seděli a dal nám informace, jak z tribuny viděl zápasy Američanů ve skupině. Hodně nám jeho poznatky pomáhají a vycházíme z nich. Dopoledne kluci na poradě dostanou jednoduché informace, jak soupeř hraje a co chceme my," vysvětlil.

"Mají vynikající hráče. Nechceme se však soustředit na jednotlivce, ale na tým jako celek a jejich systém. U každého soupeře kluci mají info o jejich top hráčích a na koho si dávat pozor," dodal Zábranský.

Pravděpodobná sestava Česka:

Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček – D. Kubalík, Sobotka, Červenka – O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal – Tomášek, M. Špaček, D. Voženílek – Lenc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články