Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vejmelka na vše nestačil. Češi podlehli Kanaďanům a narazí na Američany

Souboj o druhé místo ve skupině B na mistrovství světa vyšel lépe Kanadě. Čeští reprezentanti prohráli v posledním utkání základní skupiny 1:3. Soupeřem svěřenců Kariho Jalonena pro čtvrtfinále play-off tak bude Amerika a střetnutí se odehraje ve čtvrtek od 15:20 ve finském Tampere.

Vyrovnaný souboj rozhodl na začátku závěrečné třetiny obránce Tyler Myers, jenž prostřelil Karla Vejmelku po chytře sehraném vhazování Kanaďanů. Navázal tak na úvodní branku spoluhráče Peytona Krebse, který pro změnu využil přesilovou hru na konci úvodní části.

O jedinou českou branku se postaral povedeným bekhendovým blafákem Martin Kaut, kterého poslal do úniku Jakub Flek. Poté sice Češi dvakrát nastřelili tyč po pokusech Radana Lence a Michala Kempného, ale cestu k dalšímu vyrovnání nenašli.

Zatímco druhá část hry se českému týmu proti Švýcarům vůbec nepovedla, tentokrát se svěřenci trenéra Kariho Jalonena zvedli po špatné úvodní třetině proti Kanadě, kterou Češi prohráli 4:19 na střely.

"První třetina zase nic moc, Kanada na nás vlétla. Nebylo to ono, byli všude první, rychleji na puku a první třetinu dominovali. Ve druhé třetině se to zvedlo, myslím si, že se to otočilo, měli jsme tam šance. Zvedli jsme pohyb a byli jsme za to odměněni gólem," hodnotil kapitán Roman Červenka.

K vítěznému gólu ale nevedla ani přesilová hra. Vejmelka byl po celý zápas v neustálé permanenci, a nakonec si připsal 41 zákroků. "Jestli chceme uspět ve čtvrtfinále, tak nemůžeme takhle hrát. Jenom díky 'Karlosovi' to bylo 1:3. Za to mu můžeme poděkovat. Hodíme to za hlavu, nejdůležitější zápas nás čeká. Na to se připravíme, je jedno, s kým budeme hrát. Pokud chceme uspět, musíme porazit každého," dodal Kaut.

V závěru upravil na 3:1 Lawson Crouse do prázdné brány po sporné situaci, kdy čároví rozhodčí nezapískali úmyslně zahraný ofsajd ze strany Jiřího Černocha, nechali ve hře pokračovat a z následné akce Kanaďan uzavřel skóre.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Česko – Kanada 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. M. Kaut (Flek, T. Dvořák) – 20. Krebs (Glass, Hunt), 45. Myers (J. Quinn, Laughton), 60. Crouse (Laughton). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Štolc (Švýc.) – Synek (SR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 6420.

Česko: Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček – D. Kubalík, Sobotka, Červenka – O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal – Lenc, M. Špaček, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.

Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron – Fantilli, Glass, Lucic – J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články