Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Německo zametlo s Francií a stvrdilo postup do play-off, opět zářil Peterka

Čtvrté vítězství v řadě zaznamenali na mistrovství světa hokejisté Německa a čtvrtfinále, kde narazí na doposud suverénní Švýcarsko, je nemine. Základní skupinu A uzavřeli svěřenci Harolda Kreise skalpem Francie, kterou deklasovali 5:0. Gólem a asistencí se blýskl druhý nejproduktivnější hráč šampionátu John-Jason Peterka. Brankář Mathias Niederberger zapsal první čisté konto na turnaji, stačilo mu k němu jen 13 zákroků.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Francie

Němci potřebovali k definitivní jistotě postupu jakkoli vyhrát. Do vedení se dostali už ve 4. minutě, kdy připravil Stachowiak gól na "zlatém podnosu" pro Ehla. Další branku mohl přidat Gawanke, ale gólman Ylönen se stihl včas přesunout a jeho šanci zlikvidoval.

V 16. minutě měl ovšem Ylönen smůlu, když nestihl zareagovat na puk odražený od brusle Tiffelse, kterého nastřelil Peterka. O minutu později se ale vyznamenal, neboť si poradil s nájezdem Kahuna. Francouzi v první třetině prověřili Niederbergera minimálně, při Addamově střele mu nicméně pomohla tyč.

Další krok k vítězství a postupu udělali Němci ve 23. minutě. Vydařené sólo předvedl Peterka, který přešel přes francouzské bránící hráče a chladnokrevně zvýšil na 3:0. "Měl jsem trochu pomalejší start a nepadalo mi to tam. V poslední době se to ale zlepšilo, moje hra je konzistentnější a jsem rád, že mohu pomoct týmu," řekl Peterka, který se na turnaji pyšní bilancí 4+5.

Krátce nato mohl přidat další zásah Tiffels, ale po samostatné akci orazítkoval tyč. Favorité zápas kontrolovali a vytvářeli si i další šance, velkou příležitost Moritze Müllera zastavil Ylönen.

Hokejisté Německa se radují z gólu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

Hned na začátku třetí části mohl přidat další trefu s chutí hrající Peterka, sólo však do kýženého konce nedotáhl. Utkání se poté už jen dohrávalo a Němci přidali ještě dvě branky v přesilovkách. Nejprve oslavil návrat do sestavy Fischbuch, poté se prosadil i Kastner. Vítěze nakonec nemuselo ani mrzet, že nevyužil početní výhodu pět na tři.

Francie skončila se čtyřmi body v základní skupině A šestá, s turnajem se rozloučila třetím zápasem v řadě bez vstřeleného gólu.

"Poslední tři utkání se nám nepovedla. Nevím, co se stalo. Nebylo to proto, že jsme měli jistou účast na dalším šampionátu. Stalo se to na druhém mistrovství za sebou. Na začátku odehrajeme čtyři skvělé zápasy a pak přestaneme hrát. To už se nesmí příště opakovat," prohlásil francouzský útočník Anthony Rech.

Německo – Francie 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Ehl (Stachowiak, Tuomie), 16. Tiffels (Peterka, Kahun), 23. Peterka, 44. Fischbuch (Wissmann, Noebels), 54. Kastner (Noebels, Wissmann). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hürlimann (Švýc.) - Kroyer (Dán.), Nothegger (Rak.). Vyloučení: 3:5, navíc Farnier (Fr.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 8598. 

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner - Peterka, Kahun, Tiffels - Soramies, Sturm, Ehl - Noebels, Kastner, Fischbuch - Tuomie, Stachowiak, Schütz - Varejcka. Trenér: Kreis.

Francie: Ylönen - Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Onno, Crinon, Thiry - Texier, Boudon, T. Bozon - Rech, Addamo, Leclerc - Bertrand, Claireaux, Treille - Farnier, Valier, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články