Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Souboj o udržení mezi elitou zvládlo lépe Rakousko, v nájezdech rozhodl Ganahl

Prohrávali 1:3, ale nepříznivý výsledek je nezlomil. Hokejisté Rakouska zdolali v přímém duelu o udržení v elitní divizi mistrovství světa Maďarsko 4:3 po samostatných nájezdech a v roce 2024 nebudou scházet na šampionátu v České republice. Vítěznou "penaltu" dal s lehkostí sobě vlastní útočník Manuel Ganahl.

Maďarsko hájilo na začátku druhé třetiny vedení 3:1 poté, co se podruhé trefil István Sofron. Rakušané ale dokázali vyrovnat a následně byli úspěšnější v nájezdech. Stejně jako loni tak rozhodující zápas o udržení zvládli. I loni proti Velké Británii prohrávali 1:3, ale nakonec vyhráli 5:3. 

"Kluci mohou být hrdí. Zasloužíme si to," řekl kapitán Thomas Raffl. "Cílem bylo zůstat nahoře, což se nám povedlo. Zvítězili jsme a příští rok budeme opět hrát mezi elitou. To se počítá," uvedl útočník Dominque Heinrich, jeden ze dvou úspěšných exekutorů nájezdů.

Sofronův příspěvek k udržení nestačil

Úvod klíčového střetnutí pro obě mužstva patřil i s ohledem na vyloučení Pozsgaiho Rakušanům, ale k vedoucímu gólu toho nevyužili. Nejblíže otevření skóre byl Schneider.

V 9. minutě se i proto dostali do vedení Maďaři, když Erdély našel zpoza branky volného Sofroně, který překonal Starkbauma. Svěřenci trenéra Rogera Badera dokázali vyrovnat ve druhé přesilovce, když se po samostatné akci prosadil Rossi. Jednadvacetiletý útočník převzal puk za vlastní brankou, projel celé hřiště a prostřelil Bálizse.

Maďaři ale dokázali ještě v první části získat vedení zpět na svou stranu. Pomohla jim k tomu první využitá přesilová hra na šampionátu a úspěšná teč Sofroně. 

Ve 25. minutě navíc přiblížil nováčka MS k záchraně vydařenou střelou od modré Horváth, jenže Rakušané se po chvilce z trochu nečekaného průběhu oklepali a podařilo se jim vyrovnat. Nejprve dokázal usměrnit puk za čáru vedle ležícího Bálizse důrazný Strong a těsně před odchodem do kabin oslavil 100. zápas v rakouské reprezentaci Haudum. 

Hokejisté Rakouska se radují z gólu
zdroj: REUTERS

V závěrečné části bylo na obou týmech vidět, že hlavně nechtějí udělat hrubou chybu. Došlo tak na prodloužení. V něm měli více ze hry Maďaři a rozhodnout mohl Sofron, jenže třetí trefu v zápase nepřidal.

Vítěze, respektive sestupující tým z MS, tak určily samostatné nájezdy. Zatímco Bálizse dokázali překonat Ganahl a Heinrich, Starkbaum si poradil se všemi čtyřmi pokusy Maďarů, kteří tak stejně jako v letech 2009 a 2016 okamžitě po svém postupu sestoupili.

"Přiznávám, že jsme byli nervózní. Málokdy zažijete tak napínavý zápas, jako byl tenhle. Na konci to bylo skvělé," radoval se brankář Bernhard Starkbaum.

Společně s Maďarskem opouští elitu Slovinsko, které obsadilo poslední místo ve skupině B. Na příštím šampionátu v Praze a Ostravě je nahradí Velká Británie a Polsko. "Je to smutné. Od setrvání mezi elitou nás dělil jen jeden bod. Pro maďarský hokej by to byl historický okamžik, ale dnes jsme to nezvládli," litoval útočník Karol Csányi.

Rakousko –⁠ Maďarsko 4:3 po sam. náj. (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Rossi, 27. Strong (P. Huber, Maier), 38. Haudum (Zwerger, Reinbacher), rozhodující nájezd Ganahl - 9. Sofron (Erdély, Bartalis), 20. Sofron (Sebök, Stipsicz), 25. M. Horváth (Papp, G. Nagy). Rozhodčí: Langin (Kan.), Sewell (Brit.) - Briganti (USA), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 3068.

Rakousko: Starkbaum - Nickl, B. Wolf, Zündel, Heinrich, Brunner, Reinbacher, Maier, Strong - M. Huber, Haudum, Wukovits - Thaler, Nissner, Raffl - Schneider, Rossi, Zwerger - P. Huber, Achermann, Ganahl. Trenér: Bader.

Maďarsko: Bálizs - Fejes, Stipsicz, Hadobás, Szabó, M. Horváth, Kiss, Garát, Pozsgai - Galló, Hári, Sebök - Sofron, Bartalis, Erdély - Terbócs, Papp, G. Nagy - Vincze, Németh, Csányi. Trenér: Constantine.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články