Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Trest za mdlý výkon. Ospalí Kanaďané překvapivě nestačili na Nory v nájezdech

Podcenění se nevyplácí, dvojnásob na mistrovství světa. Kanada po laxní hře proti Norsku sice odvrátila porážku v základní hrací době, ale nakonec přece jen padla 2:3 po samostatných nájezdech. Seveřané přitom po záchraně mezi elitou dohrávají turnaj v Rize jen pro lepší umístění.

"Tohle je pro nás něco ohromného," zdůraznil norský veterán Ken Andre Olimb. "Je to 23 let, kdy se nám povedlo něco takového. Pro naše mladé hráče je tohle skvělá zkušenost. Ukázali, na jaké úrovni jsou schopni hrát. A budou ještě lepší. Neporážíme tahle velká mužstva často, ale pro naše sebevědomí je to skvělé," pochvaloval si Olimb.

Kanada začala hrát až za stavu 0:2 po norských trefách Andrease Martinsena a Sondreho Oldena, jehož nahození nešťastně tečoval do vlastní branky Scott Laughton. Milan Lucic poté sice snížil, ale ve třetí třetině se Kanaďané marně snažili přes houževnaté Nory něco vymyslet. Až při závěrečném náporu srovnal pouhých dvanáct sekund před koncem Lawson Crouse a poslal zápas do prodloužení.

V něm se nerozhodlo a v samostatných nájezdech Norové dokonali senzaci. Proměnili čtyři z pěti pokusů, zatímco za Kanadu se prosadili jen Cody Glass a Tyler Toffoli. Javorové listy tak promarnily příležitost přeskočit v tabulce na druhém místě českou reprezentaci a na svěřence trenéra Kariho Jalonena ztrácí před posledním vzájemným utkáním bod.

Také v tomto duelu se Kanaďané nevyvarovali vyššímu trestu. Do statistik se negativně zapsal Adam Fantilli, velká naděje kanadského hokeje, která by měla jít na řadu v letošním draftu NHL jako celkově druhá. Za zásah do hlavy Christiana Kasastula však Fantilli inkasoval trest na pět minut a do konce zápasu.

"Musíme být rozhodně lepší. Všechny týmy hrají velmi dobře v obraně. My musíme najít cestu, jak si vytvořit více šancí. A od toho se odrazit. Je to krátký turnaj. Poučíme se z toho, co jsme udělali špatně, a budeme připravení na Česko. V úterý nás čeká velký zápas," uvedl kanadský útočník Scott Laughton.

Kanada –⁠ Norsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Lucic (Weegar, Middleton), 60. Crouse (Carcone) - 10. Martinsen (K. A. Olimb), 22. Olden (E. Salsten), rozhodující sam. nájezd Trettenes. Rozhodčí: Frandsen (Dán.), MacFarlane (USA) - Hautamäki (Fin.), Synek (SR). Vyloučení: 2:1, navíc Fantilli (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Diváci: 4834. 

Kanada: Hofer - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Blais, Glass, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Carcone, McBain, Neighbours - Toffoli, Krebs, Fantilli. Trenér: Tourigny.

Norsko: Arntzen - Hansen, Lilleberg, Johannesen, Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul - Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen - K. A. Olimb, Trettenes, Martinsen - E. Salsten, Olden, Haga - Vesterheim, H. Salsten, Hoff. Trenér: T. Johansson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články