Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Američané povozili Francii na kolotoči, Les Bleus jen těsně unikli potupné "desítce"

Američané jsou na mistrovství světa stále stoprocentní. V Tampere deklasovali Francii 9:0, vyhráli i šestý zápas v základní části a kralují skupině A. Američané rozhodli o výhře již v první třetině, ve které si vypracovali třígólový náskok. Demolici soupeře dokonali pěti brankami ve třetí části, šestý gól Seana Farrella padl až desetinu sekundy po závěrečné siréně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Francie

Hattrickem a asistencí se na výhře favorita podílel Cutter Gauthier, čtyři kanadské body nasbíral i T. J. Tynan. O druhé čisté konto Američanů za sebou se podělili Cal Petersen a Drew Commesso.

Zámořští hráči nastoupili do utkání bez kapitána Bonina, do sestavy Francie se naopak kapitán Treille vrátil. Chyběl jim ale elitní útočník Texier.

Američané byli od úvodní buly aktivnější a v 7. minutě se dostali do vedení. Po samostatné akci Garlanda otevřel skóre O'Connor. V první třetině poté Ylönena překonali ještě Gauthier a Tynan, oba po samostatných nájezdech. Gauthiera do brejku vyslal biliárovou přihrávkou o mantinel obránce Perunovich, Tynanovi pomohl ke gólu odraz puku od napadajícího Gauthiera.

Od druhé třetiny nastoupil do francouzské branky Papillon a inkasoval již po 91 sekundách. V přesilovce jej překonal střelou mezi betony aktivní Gauthier. Následně se ale Papillon překonával a zlikvidoval několik velkých šancí Američanů. Pohotovým zákrokem zmařil možný hattrick Gauthiera, poradil si s nájezdem Mazura a ve 37. minutě mu pomohla horní tyč po Thrunově střele.

Ve třetí třetině si poté Američané otevřeli střelnici a výrazně navýšili výhru. Nejprve obral O'Connor o puk Chakiachviliho a přesně zakončil, poté připravil Coronato gól pro Perunoviche a Grimaldi předvedl pohotovost při dorážce.

Ve 48. minutě zahrozili Francouzi, Petersen ale šanci Addama zlikvidoval. Následně se nechal vystřídat a pustil do hry trojku Commessa. Papillon poté inkasoval ještě dvakrát, hattrick zkompletoval Gauthier.

USA – Francie 9:0 (3:0, 1:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 7. O'Connor (Garland), 12. Gauthier (Perunovich), 14. Tynan (Gauthier), 22. Gauthier (Perunovich, Tynan), 43. O'Connor, 46. Perunovich (Coronato, Bjork), 48. Grimaldi (Coronato, Perbix), 49. Garland (Tynan), 54. Gauthier (Tynan, Garland). Rozhodčí: Sewell (Brit.), Holm – Yletyinen (oba Švéd.), B. Mackey (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 6539.

USA: Petersen (48. Commesso) – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Attard – A. Tuch, Coronato, Grimaldi – Garland, O'Connor, Eyssimont – Mazur, Tynan, Gauthier – Farrell, Brown, Bjork – L. Tuch. Trenér: Quinn.

Francie: Ylönen (21. Papillon) – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Onno, Crinon, Thiry, Guebey – Fabre, Boudon, T. Bozon – Rech, Addamo, Leclerc – Bertrand, Claireaux, Treille – Farnier, Valier, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články