Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Lotyši vydřeli těsnou výhru 3:2 nad Slovinskem a drží naději na čtvrtfinále

Lotyšsko porazilo ve skupině B mistrovství světa Slovinsko 3:2 a na domácím šampionátu udrželo reálnou naději na postup do vyřazovacích bojů. Lotyši jsou po třetím vítězství za sebou čtvrtí, slovinský nováček mezi elitou stále čeká na bodový zisk.

"Byl to hodně rychlý zápas, možná v určitém smyslu nečekaný. Slovinci ale mají dobrý tým. Nebylo to jednoduché, jsem rád, že jsme vyhráli," řekl lotyšský obránce Karlis Čukste webu Mezinárodní hokejové federace.

"Drželi jsme se svého herního plánu a věděli jsme, že sebemenší chyba či ztráta může skončit gólem, který mohl rozhodnout," podotkl bek extraligového Třince.

Domácí začali aktivně, překonat brankáře Krošelje se jim ale dlouho nedařilo. Slovinci si v první části vypracovali jen dvě nebezpečné akce, Pance ale brejk v oslabení zakončil slabou bekhendovou střelou a Verličův pokus gólman Šilovs vyrazil.

I díky tomu se mohli Lotyši dostat ve 12. minutě do vedení, když branku pro Rihardse Bukartse připravil krásnou přihrávkou Džerinš.

Ve druhé třetině Slovinci nevyužili dvě početní výhody, které se dvě sekundy překrývaly. Vyrovnat se jim podařilo ve 28. minutě, kdy se dva lotyšští hráči srazili na útočné modré čáře a následné přečíslení dva na jednoho ukázkově zakončil Kuralt.

Lotyšsko se ale v početní výhodě dostalo zpět do vedení. Bývalého brankáře Mladé Boleslavi překvapil střelou nad lapačku kapitán Daugavinš. Následně pomohla Krošeljovi po Jaksově střele horní tyčka.

Domácí reprezentace se dočkala i třetí branky, když se bezprostředně po buly prosadil Roberts Bukarts. Slovinci ale dokázali ještě ve druhé třetině utkání zdramatizovat, 13 sekund před odchodem do kabin snížil pohotovou tečí Verlič.

Ve 42. minutě Krošelje překonal další krajánek z české extraligy v lotyšské sestavě Balinskis, ale rozhodčí po kontrole u videa jeho gól neuznali kvůli nedovolenému kontaktu Keninše se slovinským brankářem. Domácí tým to nakonec mrzet nemuselo, těsnou výhru udržel až do konce utkání.

"V poslední třetině jsme zvýšili aktivitu, snažili se útočit, ale nepodařilo se nám vyrovnat. Musíme chodit více před branku, clonit. Soupeř nám takhle dal dva góly," řekl slovinský brankář Kašper Krošelj České televizi.

"Čekají nás ještě dva zápasy proti soupeřům, které známe. Budeme bojovat a zkusíme vyhrát," dodal šestatřicetiletý brankář. Slovince čekají ještě zápasy proti Slovensku a Kazachstánu.

Lotyšsko – Slovinsko 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Rihards Bukarts (Džerinš, Indrašis), 32. Daugavinš (Balinskis), 38. Roberts Bukarts (Džerinš) - 28. Kuralt (Tičar, Magovac), 40. Verlič (Urbas). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Hynek (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 9180.

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Keninš, Ločmelis, Andersons - Indrašis, Džerinš, Rihards Bukarts - Krastenbergs. Trenér: Vitolinš.

Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Pavlin, Magovac, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Ograjenšek, Simšič, Drozg - Pance, Tomaževič, Maver - Čimžar. Trenér: M. Kopitar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články