Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Dva fauly, tři góly a konec. Kanada si zopakuje finále s Finskem, Češi si zahrají o bronz

Po dvanácti letech mohli na mistrovství světa projít do souboje o zlato, ale na další účast si musí počkat. Čeští reprezentanti sice nad Kanadou vedli v semifinále po trefě Davida Krejčího, ale javorové listy předvedly obrat a po výhře 6:1 se střetnou o titul opět s Finskem. Národní tým čeká duel o třetí místo se Spojenými státy.

V Tampere tak dojde na další repete a obsazení obou finálových soupeřů je potřetí v řadě stejné. Loni v Rize se radovali Kanaďané, kteří přetlačili Finy 3:2 v prodloužení. V Bratislavě 2019 slavili pro změnu Suomi po vítězství 3:1. Poslední česká účast ve finále se datuje do roku 2010, kdy reprezentace vyhrála nad silným ruským výběrem 2:1.

"Pro nás to nekončí. Čeká nás důležitý zápas. My tu medaili chceme za každou cenu. Když do toho půjdeme naplno, máme velkou šanci," řekl Tomáš Hertl. "Placka je pro nás důležitá, chceme ji. Uděláme všechno pro to, abychom to zítra urvali," dodal Michal Kempný.

Kanaďané zvládli po čtvrtfinále se Švédskem další výsledkovou otočku. Tentokrát jim k tomu pomohly i české fauly. Vše načal Dylan Cozens, který na konci první třetiny předvedl dostatek důrazu před brankovištěm Karla Vejmelky a úspěšně dorazil vlastní střelu.

Rozhodující pasáž nastala na začátku druhé části. Nejprve se nechal vyloučit David Pastrňák za oplácení po kontaktu s P. L. Duboisem a Adam Lowry po vytočení před branku poslal Kanadu poprvé do vedení. Za 81 sekund zvýšil na 3:1 Kent Johnson a třetí direkt během tří minut uštědřil při vyloučení Krejčího Matt Barzal nechytatelnou střelou do horního růžku branky.

"Je to hrozná škoda, co jsme předvedli. Ve druhé třetině jsme přestali hrát, začali jsme se bát. Udělali jsme nějaké fauly a oni toho využili. Prohráli jsme si to ve druhé třetině," uvedl Hertl. "V první třetině jsme byli agresivní, proto jsme měli přesilovky. Ve druhé jsme jim dali prostor a Kájovi (Vejmelkovi) jsme vůbec nepomohli," litoval.

Naději na český obrat mohl přiživit Jakub Vrána, ale v samostatném úniku selhal podobně jako Hertl, jenž ujížděl na Chrise Driedgera ještě za stavu 1:0.

Těsný náskok zajistil českým barvám Krejčí tvrdou ránou z jízdy už v osmé minutě zápasu dalším přesilovkovým gólem, ačkoli se nejednalo o typickou kombinaci v početní výhodě. Na jedinou trefu nahrával opět Roman Červenka, který si polepšil na čele kanadského bodování turnaje na bilanci 4+11 v devíti zápasech.

Češi měli přitom v úvodní části k dispozici hned čtyři přesilové hry, ale kombinace tentokrát vázla a kanadský tým prokázal dobrou připravenost na hlavní zbraň českého výběru. Před zápasem se svěřenci trenéra Kariho Jalonena mohli pyšnit více než 38% úspěšností v početních výhodách.

Místo snížení však soupeř navýšil skóre díky trefě Colea Sillingera, a když se Pastrňák neprosadil ani z trestného střílení po faulu Kanaďanů na Jakuba Vránu, bylo zřejmé, že Češi už nenajdou cestu k návratu do utkání. Na 6:1 pak v závěru zvýšil znovu Cozens i přes trenérskou výzvu českého mužstva. Národní tým si tak po sedmi letech zopakuje bronzový souboj s Američany. Tehdy se v Praze radovali hráči USA po výhře 3:0.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Tampere):

ČR - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 8. Krejčí (Červenka, Hronek) - 20. Cozens (Dubois), 28. Lowry (K. Johnson, Chabot), 29. K. Johnson (Mercer), 31. Barzal (Cozens, Batherson), 44. Sillinger (J. Anderson), 53. Cozens (Batherson, Whitecloud). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Briganti (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 9047.

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - Roy, Lowry, Comtois - Gregor, Mercer, K. Johnson - od 41. navíc Geekie. Trenér: Claude Julien.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články