Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kanada se neoklepala. Po Švýcarsku padla senzačně i s Dánskem

Dánové urputně bojují o čtvrtfinále, poprvé v historii porazili Kanadu 3:2 a mají ve skupině A stejný počet 12 bodů. Hráči ze zámoří zaznamenali druhou porážku v řadě. Skóre otevřel po perfektně zahraném kontru Markus Lauridsen. V 15. minutě udeřil v oslabení Peter Regin. Ve druhé třetině snížil překvapivou střelou po vhazování Maxime Comtois. Osm minut před koncem třetí třetiny proměnil šanci v přesilovce Mathias Bau Hansen. Ryan Graves stačil už jen snížit.

"Výhra pro nás znamená hodně. Řada lidí nevěřila, že to můžeme dokázat, ale my to dokázali. Klíčová je důvěra, kterou máme sami v sebe. Proto dokážeme i nemožné," řekl útočník Nikolaj Ehlers.

"Ve třech zápasech uprostřed turnaje jsme nedokázali zužitkovat naše střely a využít příležitosti. V posledních utkáních se nám to ale dařilo a musíme v tom pokračovat," podotkl hráč Winnipegu.

Dánové od počáteční minuty dávali najevo, že nebudou šetřit síly na úterní duel se Slovenskem, který může o čtvrtfinalistech definitivně rozhodnout.

Kanaďané sice byli v první třetině střelecky aktivnější, gólově se ale prosazovali Dánové. Blichfeld ještě v 6. minutě nedokázal ze slibné příležitosti otevřít skóre, Lauridsen o čtyři minuty později ale využil ideální přihrávku Asperupa po rychlém protiútoku a překonal brankáře Driedgera.

Následně Seveřané trefili tyčku, ale v 15. minutě se dočkali druhého gólu. Při kanadské přesilové hře se prosadil Regin, jenž využil chybu soupeře při rozehrávce ve středním pásmu. V závěru první části mohl snížit Batherson, ale zámořští hráči se prosadili až ve 23. minutě, kdy tvrdou střelou hned po buly skóroval Comtois.

Blízko vyrovnání byl favorit ve 27. minutě, ale Sanheim trefil jen tyčku. Následně měli velkou šanci odskočit soupeři Dánové, pětiminutovou přesilovku po vyloučení Comtoise ale nevyužili. Proti pozorně bránící Kanadě si nevytvořili ani žádnou velkou šanci.

Kanaďané nevyužili šance v závěru

Favorit měl smůlu v koncovce, ve třetí části nejprve trefil horní tyčku Holden, poté branková konstrukce zastavila i Cozensovu střelu. Kanaďané navíc inkasovali v oslabení, velkému úspěchu Dány přiblížil Bau Hansen. Graves sice snížil na 2:3, ale Andersonovi ve vyrovnání zabránila další tyčka. Dánsko historickou výhru ubránilo i při více než dvouminutové power-play Kanady.

"Dánové odehráli dobré utkání, to musíme uznat," řekl kanadský útočník Nicolas Roy, "Hráli dobře do obrany. My musíme najít způsob, jak dávat góly, více se tlačit před branku. Poradit si s nepřízní osudu," poukázal stříbrný medailista z juniorského MS v roce 2017 na řadu tyček svého týmu.

Dánové si uvědomovali, že je i přes velké vítězství čeká klíčový zápas v úterý proti Slovensku. "Věděli jsme, že se nemůžeme vydat ze všech sil, protože nás čeká zítra velké utkání. Museli jsme ale přijmout výzvu, což si myslím, že by udělal každý. Věděli jsme, že budeme hrát hodně v obranném pásmu a že to bude hodně náročné. Ale zvládli jsme to, jsem na nás hrdý. Pár hodin budeme slavit a pak se připravíme na úterý," řekl Morten Poulsen.

Kanada - Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Batherson) - 10. M. Lauridsen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (N. Ehlers, Storm). Rozhodčí: Šír (ČR), Stolc (Švýc.) - Beresford (Brit.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Comtois (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4005.

Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, K. Johnson - Mercer, Roy, Sillinger - O'Dell, Lowry, Comtois - Geekie. Trenér: Claude Julien.

Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Bau Hansen - Scheel, Regin, Storm - Blichfeld, P. Bjorkstrand, Aagaard - Asperup, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články