Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kazachstán přejel Itálii a odsoudil ji k sestupu do nižší divize

V přímém souboji o udržení se mezi elitou jednoznačně dominovali hokejisté Kazachstánu. Soupeře z Itálie zdolali 5:2 a také v příštím roce nebudou scházet na světovém šampionátu. Bilancí 1+1 zazářili útočníci Roman Starčenko s Nikitou Michajlisem a obránce Valerij Orechov. Reprezentaci z Apeninského poloostrova naopak po třech letech čeká působení v nižší divizi.

Loni Italové skončili v Rize na posledním 16. místě, ale kvůli pandemii koronaviru se tehdy nesestupovalo. Nákaza covidem-19 před turnajem v Lotyšsku právě jejich tým oslabila. "Myslím, že to dnes byl pravděpodobně náš nejhorší výkon na turnaji. Ale museli jsme se zvednout, bojovat a pracovat až do konce co nejlíp. Měli jsme tam několik ztrát puků a dostali jsme z toho góly," řekl webu IIHF italský útočník Alex Petan.

Vstup do utkání se lépe podařil Kazachstánu. Už po pár vteřinách se dostal před Bernarda Starčenko, ale italský gólman zasáhl betonem. Ve 3. minutě orazítkoval Asetov z levého kruhu horní tyč a na druhé straně se dostal do velké příležitosti Frank, který skákavý puk poslal těsně vedle levé tyče. V čase 11:22 se dočkal vedení Kazachstán při vyloučení Simona Kostnera. Valk se natlačil před branku a nadvakrát překonal Bernarda.

V 15. minutě se prosadili v početní výhodě také Italové a bylo vyrovnáno. Při Beketajevově vyloučení po zákroku na Diega Kostnera, jenž i po přezkoumání sudích u videa zůstalo pouze dvouminutové, tečoval Miglioranziho střelu od modré McNally.

Za 62 sekund opět vedl tým kouče Jurije Michajlise. Orechov si popojel od modré čáry na levý kruh a trefil protější horní roh Bernardovy svatyně. V 19. minutě italský gólman vyrazil ramenem Valkovu nebezpečnou střelu.

Ve 25. minutě po akci Petuchova, který chtěl zasunout puk u levé tyče, doklepl puk z brankoviště do prázdné "klece" Asetov a Kazachstán vedl o dva góly. Za 57 sekund se Italové dostali na kontakt. Diego Kostner první střelou z dorážky z levého kruhu Šutova nepřekonal, ale zpoza branky stihl zasunout puk do sítě.

Utkání Kazachstán - Itálie
zdroj: AP autor: Martin Meissner

V závěru druhé části dostal Di Perna za zákrok na Rachmanova trest na pět minut a do konce utkání a ve 44. minutě využil dlouhou přesilovku Starčenko. Vyjel zpoza branky na pravý kruh a překonal Bernarda střelou na bližší tyč.

V čase 46:02 po rychlém brejku Kazachstánu nastavil před odkrytou brankou Nikita Michajlis hokejku do Orechovovy přihrávky a zvýšil na 5:2. Bernarda pak vystřídal Fazio, ale Italové nedokázali snížit ani při Sagadějevově trestu.

"Původně jsme doufali, že o to nebudeme bojovat až v posledním zápase. Věřili jsme, že uhrajeme nějaké výhry v předešlých utkáních. Ale potkala nás v sezoně zranění a někteří hráči chyběli. Je dobře, že budeme mít možnost na této úrovni hrát i příští rok. Italové bojovali, nedovolili nám moc šancí a nebylo to jednoduché," prohlásil obránce Jesse Blacker.

Kanadský rodák loni na světovém šampionátu v dresu Kazachstánu debutoval a podílel se na 10. místě, což bylo historicky nejlepší umístění země na MS.

Kazachstán - Itálie 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Valk (Dietz, Starčenko), 16. Orechov (N. Michajlis, Rachmanov), 25. Asetov (Petuchov, Blacker), 44. Starčenko (Dietz, Blacker), 47. N. Michajlis (Orechov, Akolzin) - 15. McNally (Miglioranzi, Pietroniro), 26. D. Kostner (Di Perna, Hannoun). Rozhodčí: Rekucki (USA), Stano (SR) - Sormunen (Fin.), Špůr (ČR). Vyloučení: 2:1, navíc di Perna (It.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 1983.

Kazachstán: Šutov - Orechov, Blacker, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Samat Danijar - Akolzin, Sagadějev, Starčenko - N. Michajlis, Valk, Rachmanov - Panjukov, Šesťakov, Ševčenko - Petuchov, Gurkov, Asetov - Sajan Danijar. Trenér: Jurij Michajlis.

Itálie: Bernard (47. Fazio) - di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Sanna, S. Kostner, Petan - Frigo, Mantenuto, McNally - Frank, Hannoun, D. Kostner - Deluca, Traversa, Mantinger - Insam. Trenér: Greg Ireland.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články