Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Po senzaci na český úkor náraz. Rakušané podlehli Norům

Po úterním senzačním skalpu českého týmu nestačili Rakušané na Norsko, podlehli mu 3:5. Seveřané si polepšili na pět bodů ze čtyř zápasů a posunuli se na čtvrté místo tabulky skupiny B před český tým. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci k tomu přispěl útočník Mats Rosseli Olsen.

"Velice důležité vítězství. Byl to boj o klíčové body pro setrvání mezi elitou a my jsme šťastní, že jsme ho zvládli. Rakušané byli na konci blízko vyrovnání, ale měli jsme dnes i trochu štěstí. Každý turnaj je jiný a na tomto si to užívám. Máme v týmu hodně mladých hráčů a je zábava tady hrát," řekl pětatřicetiletý norský útočník Martin Röymark, který startuje na 14. světovém šampionátu.

Do první šance se dostal v 5. minutě norský útočník Lilleberg, ale Kickerta nepřekonal. Vzápětí šel pykat Ken André Olimb a Rakušané při přesilovce v čase 6:48 otevřeli skóre. Od modré čáry se trefil Heinrich a branku ještě sudí Lawrence se Štolcem po trenérské výzvě Norů potvrdili u videa, kde prověřili, že Schneider v brankovišti neatakoval Haukelanda.

Norové tak dostali dvouminutový trest, ale nakonec za něj mohli být rádi. V oslabení se totiž dostal do úniku Rosseli Olsen a vyrovnal. Při dalším vyloučení Norů se stav nezměnil stejně jako při trestech Schwingera a Thomase Raffla, při kterém měl v závěru první části šanci Hoff.

Z Rafflova trestu ale přeci jen Seveřané vytěžil gól, kterým obrátili stav na 2:1. Pouhou sekundu po jeho návratu na led se totiž prosadil Martinsen, který se dostal k puku po nedotaženém zakončení Johannesena. Rakušané si kvůli jeho kontaktu s Kickertem vzali trenérskou výzvu, ale neuspěli. Následné vyloučení zvýšení náskoku Norů nepřineslo a ve 27. minutě při Krogdahlově pobytu na trestné lavici smazal ztrátu střelou z pravého kruhu přes obránce Haudum.

Vrátit Norsku náskok mohl vzápětí Trettenes, ale netrefil puk před odkrytou brankou. V čase 31:44 už se tým kouče Pettera Thoresena radoval po šťastné brance. Hagova tečovaná střela se za Kickertova záda odrazila od Röymarkovy brusle.

Ve 43. minutě byl rakouský bek Wimmer vyloučen na pět minut a do konce utkání. Dlouhou přesilovku sice zkrátil trest Rosseliho Olsena, ale potom se provinil také Schneider a Norové v přesilovce pěti proti třem zvýšili díky druhému gólu Rosseliho Olsena v utkání.

Potom se Seveřané ubránili při Jakobssonově trestu, ale při Röymarkově vyloučení v čase 56:12 snížil Schneider. Dvě šance na vyrovnání měl Kasper, ale nevyužil je a 13 sekund před koncem při power play do prázdné branky dovršil výsledek Rönnild.

Norsko - Rakousko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Rosseli Olsen (K. A. Olimb), 21. Martinsen (Johannesen, Rosseli Olsen), 32. Röymark (Haga, Nörstebö), 48. Rosseli Olsen (Martinsen, K. A. Olimb), 60. Rönnild (Jakobsson) - 7. Heinrich (Wukovits, Schneider), 27. Haudum (Unterweger, Ganahl), 57. Schneider (Wukowits, Heinrich). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:3, navíc Wimmer (Rak.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6137.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Klavestad, Kasastul - K. Olimb, Geheb, Rosseli Olsen - Röymark, Martinsen, Haga - Trettenes, Jakobsson, Hoff - Brekke Henriksen, Salsten, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.

Rakousko: Kickert - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Huber - Brunner. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články