Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kovář: Roli kapitána bych se v národním týmu rozhodně nebránil

Letos je to již  počtvrté, kdy se Jan Kovář připojuje k reprezentaci před mistrovstvím světa jako klubový šampion, na větší úspěch v národním týmu ale stále čeká. Nejproduktivnější hráč švýcarské ligy, který se výrazně podepsal pod triumf Zugu, a jeden z očekávaných lídrů výběru trenéra Filipa Pešána věří, že se letos v Rize se už dočká.

"Ono se to říká každý rok, že doufám, že letos, ale přece jen, kvůli tomu sem člověk jede a úspěch by byl skvělý," řekl Kovář. "Uvidíme, jak na tom budeme. Těžko soudit po posledním mistrovství, kdy jsme měli v týmu skoro všechny naše největší hvězdy z NHL a hráli výborný hokej. Teď přijeli z NHL spíše mladší kluci. Myslím, že svoji kvalitu mají a poskládáme dobrý tým, který bude hrát o medaili," uvedl jedenatřicetiletý útočník.

Kováře čeká již sedmý světový šampionát v kariéře, počtvrté na něj pojede po velkém úspěchu v klubu a bez velké reprezentační přípravy. "Kolikrát to bývá lepší, člověk z toho nevypadne a naskočí do toho. Těším se a doufám, že mi to starosti dělat nebude," přál si extraligový mistr v dresu Plzně, který i dvakrát získal Gagarinův pohár s Magnitogorskem a ovládl také play-off KHL.

Odchovanec Písku patří i mezi hlavní aspiranty na pozici kapitána výběru na MS. "Ještě jsme se o tom nebavili. Přijel jsem dnes těsně před tréninkem. Byl jsem rád, že jsem si mohl zabruslit, nějaký čas jsem na ledě nestál. Na to bude ještě čas," řekl Kovář, jenž by se "céčku" na dresu nebránil. "Nevážu se na to, ale kdo by o to nestál? Určitě o tuhle roli každý stojí a přijal bych ji, kdybych ji dostal," řekl hráč, jenž jako mladší obdivoval Roberta Reichla nebo Davida Výborného, kteří dovedli národní tým k řadě úspěchů.

Kovář by se v české sestavě měl objevit poprvé v sobotním zápase proti Rusku, na MS by mohl nastupovat v jedné útočné formaci s Dominikem Kubalíkem. "Určitě je to jedna z možností, protože s Dominikem jsme spolu hráli a asi se to nabízí," nebránil se obnovení spolupráce z plzeňského angažmá i z reprezentace.

Kubalík v současnosti působí v Chicagu a je s Kovářem stále ve spojení. Před nedávnem i vtipkovali, že by mu měl Kubalík domluvit angažmá v NHL. Do kádru Blackhawks totiž v minulých dvou letech zamířili nejproduktivnější hráči švýcarské ligy. Vedle Kubalíka i útočník Pius Suter. "Hned jsem říkal, že musí. Myslel jsem, že je to automatické, ale říkal, že ne. Teď musí zapracovat on," smál se Kovář.

Kovář má za sebou druhou sezonu ve Švýcarsku, ve které se mu v základní části podařilo nasbírat 63 bodů za 16 branek a 47 asistencí, v play-off přidal další gól a 14 asistencí. I díky jeho vydatné pomoci tak Zug splnil roli favorita a získal vytoužený titul. "Očekávání byla velká, cíl byl jasný. Zug prohrál v letech 2017 a 2019 ve finále, takže lidi byli šťastní, když to dopadlo. Bylo vidět, že i z manažerů vše spadlo. Nebyl cíl dostat se do finále, ale udělat ten jeden krůček navíc," přiznal Kovář.

Zkušený útočník, jenž byl po sezoně vyhlášený nejlepším útočníkem i nejužitečnějším hráčem soutěže, měl přitom na začátku ročníku do ideální pohody daleko. "Začátek byl těžký. V létě jsem měl drobnější operaci kolena a nezačal jsem dobře. V prvních pěti zápasech jsem měl jednu nahrávku, když jsem vyhrál buly a obránce vystřelil. Nedokázal jsem si představit, že sezona takhle skončí. Pak mi tam ale spadly dva góly, rozjelo se to a začal jsem hrát hokej, jaký umím," řekl. Jako sezonu snů ji ale zatím neoznačil. "Může to být sezona snů. Je to ještě otevřené a je ve hře z toho udělat sezonu snů," podotkl.

I přes náročný program se aktuálně Kovář cítí dobře, uvědomuje si ale, že závěr bude náročný. I s ohledem na skutečnost, že hokejisté budou v Rize uzavřeni v takzvané bublině. "Myslím si, že bude i záležet na tom, jak turnaj začneme a jak se nám bude dařit. Od toho se bude vše odvíjet. Dříve se člověk na dvě hodiny sebral, zašel si na kafe a trošku si od lidí kolem odpočinul. To teď nepůjde. Všichni to ale mají stejné. Určitě si najdeme zábavu. Takhle dlouho jsem ale v bublině nikdy nebyl, takže těžko soudit," dodal Kovář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články