Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kanada si zastřílela proti Dánům a živí naději na prvenství ve skupině

V předposledním utkání v základní skupině A mistrovství světa uspěla Kanada proti Dánsku a po pohodlném vítězství 5:0 může stále pomýšlet na celkový triumf v Košicích. Javorové listy tentokrát táhl Sam Reinhart, autor dvou branek včetně přesilovkové trefy.

Kanaďan Jonathan Marchessault (vlevo) se raduje se spoluhráči
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Kanaďané s jistotou postupu pojali šestý ze sedmi duelů ve skupině jako tréninkový a i přes pomalejší tempo utkání neměli se soupeřem žádné problémy. Vysokou výhru řídil Reinhart, který tentokrát zastoupil členy elitní formace v čele se Stonem a Marchessaultem.

Útočník Buffala navýšil náskok favorita v prostřední části hry, kdy se nejprve prosadil tvrdým švihem v početní výhodě a zvýšil už na 4:0. V závěru pak chytrou tečí Myersova nahození upravil na konečných 5:0. Kanada tak po úvodním zaváhání proti Finsku zvládla dalších pět zápasů a na závěr skupinové fáze ji čekají Spojené státy.

Kanaďané sice zužitkovali desátou přesilovku na turnaji, ale tentokrát jim chyběl pověstný hlad po gólech. Zámořští hokejisté pohrdli i dvojnásobnou výhodou na přelomu druhé a třetí třetiny. Přesto se mohou pyšnit vysokou úspěšností, která dosahuje téměř 60 %.

Odevzdaní Dánové, kterým už o nic nešlo, prohrávali hned od začátku zápasu a v deváté minutě ztráceli už tři góly. Dubois se prosadil už po šedesáti sekundách, na něj pak navázali McCann a Marchessault.

Seveřané nakonec nepřekonali Harta ani Blackwooda, který nahradil kolegu v brance na posledních deset minut. Kanaďany tak mohou těšit i stoprocentně ubráněná oslabení a kromě nebezpečných přesilovek tak disponují i slušnou hrou v menším počtu hráčů na ledě (80 %).

Kanada se tak utká o prvenství ve skupině A s výběrem USA, vedoucí Finové, kteří nastoupí proti Německu, ale mají o bod víc.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina A (Košice):

Kanada - Dánsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Dubois (Marchessault, Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Stone), 34. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. Reinhart (Myers, Cirelli). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies (Něm.) - Dalton (Brit.), Hancock (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 4665.

Kanada: Hart (51. Blackwood) - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Theodore, Fabbro, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique - Bertuzzi. Trenér: Alain Vigneault.

Dánsko: Galbraith - M. Lauridsen, O. Lauridsen, S. Lassen, Jensen Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser - Patrick Russell, Regin, Boedker - Storm, J. Jensen, Nicklas Jensen - From, Madsen, Bau - Olesen, Jakobsen, Poulsen - Meyer. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články