Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Itálie na MS čeká 355 minut na gól. Kluci mě popichovali, abych ho nedostal, řekl Francouz

Premiéru na mistrovství světa na Slovensku zvládl a předvedl spolehlivý výkon. Brankáři Pavlu Francouzovi stačilo jen patnáct zákroků k nule, ale při vysoké výhře 8:0 řešil i několik ošemetných situací a činil se, aby se nestal gólmanem, který jako první dostane od Italů gól.

Český brankář Pavel Francouz na MS
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Italové šli do zápasu po více než 355 minutách bez vstřeleného gólu mezi elitou. Čekali dlouhých 735 dnů od 13. května 2017, kdy skórovali v Kolíně nad Rýnem při porážce 1:4 s Německem. A čekají dál. "Samozřejmě jsem to věděl, že na tomto šampionátu ještě nedali gól. Trošku mě kluci popichovali, abych to náhodou nebyl zrovna já, kdo ten první gól dostane," přiznal Francouz s úsměvem.

"Ale hokej je samozřejmě sport, při kterém se to tam může nějak nešťastně odrazit, může se stát chybička a oni ten gól dříve, nebo později dají. Chtěl bych na jejich adresu říct, že předvedli srdnatý výkon a bylo vidět, jak chtějí, a dali do toho maximum, co mají. Chtěl bych smeknout klobouk, že to nezabalili a bojovali, i když ke konci jim to tam napadalo a bylo to pro ně kruté," doplnil Francouz.

Osmadvacetiletý plzeňský rodák si připsal 15 úspěšných zásahů, místy ale přečkal šance soupeřů s dávkou štěstí. Nebo díky zásahu spoluhráčů jako za stavu 2:0 ve druhé třetině, kdy zakončoval ve velké šanci Ivan Deluca. Dmitrij Jaškin stihl do jeho střely vložit na poslední chvíli hůl a přizvedl tak puk, který se možná ještě otřel o horní tyčku, ale skončil mimo Francouzovu branku.

Je nám líto, video expirovalo.
Francouz: Tyhle zápasy jsou nejvíc o hlavě. Nesmíte polevit v koncentraci

"Bavili jsme se o tom hned v tunelu, když jsme šli do kabiny po druhé třetině. Děkoval jsem mu, že mě zachránil, ale Dima mi hned říkal, že zachránil i sám sebe, protože to byl jeho hráč. Super moment a jsem mu vděčný," ocenil Francouz.

Italové ale měli i další šance. "Myslím, že v první třetině jsme měli drtivou převahu a v podstatě celou jsme ji strávili u nich. Mohlo to trošku svádět k tomu, že je už po první třetině hotovo. Ale výsledek byl paradoxně jen 1:0. Italové nejspíš vycítili šanci, snažili se dát úplně všechno do začátku druhé třetiny a třeba s tím ještě něco udělat a trošku nás znervóznět. Naštěstí jsme jim pak utekli o pár gólů a pak bylo znát, že zápas kontrolujeme," připomněl Francouz.

Místy se ale musel trochu nudit. "Pár takových zápasů už jsem na šampionátech zažil, takže jsem tak nějak tušil, do čeho jdu. A věděl jsem, že to bude tento typ utkání, kdy soupeř nemá tolik střel, ale může mít třeba nějaké přečíslení nebo podobně. Chystali jsme se na to a musím říct, že kluci k tomu přistoupili na sto procent zodpovědně."

Pohled na spoluhráče před sebou ho bavil. "Kluci si to v útoku užili, občas si to dávali krásně do prázdné branky a gólman Italů chytil ještě spoustu stoprocentních šancí. Hráli výborně dopředu a užívali si to u nich v útočné zóně, ale na druhou stranu pořád mysleli na zadní vrátka a moc toho Italům nedovolili. Patří jim velké díky, že to takovým způsobem zvládli," pochválil tým Francouz, který se představil na šestém MS a do pátého zasáhl v utkání.

Byl moc rád, že dostal příležitost naskočit do utkání. "Člověk se samozřejmě cítí jinak, když může být s tím týmem a být na ledě, více ho to vtáhne. Jsem určitě rád, že jsem si zachytal a zvládli jsme to takovým super způsobem," pochvaloval si Francouz, jenž posílil tým ze zámoří po vyřazení Colorada a připojil se až v neděli.

Potěšilo ho, že se hned při premiéře na MS trefil Milan Gulaš. "Guly je vynikající hokejista a je trošku zvláštní, že si připsal první start na mistrovství až teď, ale měl dlouhodobě smůlu, vždy se mu něco přihodilo a nominace mu nevyšla. Jsme za něj všichni hrozně rádi, protože si to zaslouží. Je to výborný hráč a výborný člověk," řekl Francouz.

Je nám líto, video expirovalo.
Francouz: Já a NHL? Těžko se to teď odhaduje
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články