Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Švýcaři jsou na tom nyní lépe. Českému hokeji odskočili ve výchově hráčů, myslí si Dusík

Už se nedívají na záda pouze elitě v čele s Kanadou nebo Švédskem. Česká reprezentace je v současnosti pozadu také za stříbrným překvapením mistrovství světa Švýcarskem. Myslí si to alespoň komentátor České televize Michal Dusík, podle kterého za to může jak kvalita švýcarské ligy, tak i výchova mladých hráčů.

Švýcarští hokejisté
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Nad Švýcarskem vyhráli na letošních olympijských hrách i v základní skupině mistrovství světa, kde český tým po přestřelce a stahovací jízdě vyválčil cenný triumf 5:4 po nájezdech. Po konci šampionátu to byli ale reprezentanti země Helvétského kříže, kdo se smál více.

Zatímco český výběr opět skončil ve čtvrtfinále a šestým turnajem bez medaile prodloužil nejhorší bilanci v historii, Švýcaři si po velké jízdě, během níž poslali domů Finsko s Kanadou, došli až pro stříbro. Ve finále se Švédskem navíc neměli daleko k naprosté senzaci a s favority padli až po nájezdech.

Právě tento výsledek podle Michala Dusíka, který oba celky bedlivě sledoval, ukazuje, že Švýcaři jsou v současné době před českým týmem. "Švýcaři jsou takový český tým z období před osmi lety. Patří za elitní pětku. Švédsko, Finsko, Rusko, Kanada a USA jsou odskočení. Za nimi jsme my a Švýcaři a oni jsou na tom v současnosti lépe," uznal.

Pokrok Švýcarska je potřeba hledat ve výchově hráčů. Noví vicemistři světa za poslední roky vyprodukovali celou řadu zajímavých jmen, která se prosadila v NHL. Další věcí je domácí soutěž, v níž působí kromě Švýcarů i celá řada zajímavých zahraničních jmen. Stačí vzpomenout, že sezonu 2015/16 zde strávil například americký supertalent Auston Matthews, současná hvězda Toronta.

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík: Švýcaři nám v současnosti odskočili

"Mají ligu o 12 týmech, která je bohatá. Mohou nejlepší hráče udržet doma a zároveň si mohou vyzobávat hokejisty napříč Evropou, kterým se nechce do Ruska, ale chtějí velké peníze včetně nejlepších Čechů. Liga se jim díky tomu strašně zkvalitnila," popsal Dusík, podle něhož větší kvalita pomáhá k růstu domácích talentů a ti to potom mohou prodat v národním celku.

Podle toho také vypadal stříbrný výběr, který byl složený z jedné třetiny z posil z NHL, zbytek tvořili hokejisté z domácí soutěže. "Odehráli vynikající turnaj. Předváděli kompaktní, bruslivý, moderní hokej," uznal Dusík, který za tím vidí i rukopis bývalého hráče a nyní kouče Švýcarů Patricka Fischera.

Dvaačtyřicetiletý trenér má prsty také ve velké bojovnosti Švýcarů, díky níž dokázali porazit i velké favority. "On ví, že hráči nemohou hrát na 90 či 100 procent. Oni musí hrát na 120 procent a dát tam něco navíc. Samozřejmě když srovnáme Švýcary s Connorem McDavidem, jeho schopnosti jsou výš. Když tam ale nechají duši a bojují jako tým, dokáží vymazat i takovou hvězdu. Kanada v tom čtvrtfinále byla lepší, Švýcary přestřílela, ale hraje se na góly, ne na krásu," myslí si komentátor ČT.

Švédsko mohlo klidně postavit dva stejně silné týmy

Ještě větší chválu si podle Dusíka zaslouží Švédsko, které celým turnajem prošlo bez porážky a na mistrovstvích světa má bilanci 17 výher v řadě.

"Švédové potvrdili, že momentálně patří mezi elitu. Od začátku jsme se bavili, že pokud někdo může zastavit Kanadu, jsou to oni. Ukázalo se, že to zase taková pravda není, jelikož se našly i další týmy. Ale Švédové od prvního zápasu působili kompaktně. Mají ohromně silnou generaci," chválil Dusík, jemuž se líbilo, že výběr Tre Kronor oproti loňsku prošel obrovskou obměnou a stejně znovu dominoval.

"Obměnili kádr a přesto byli znovu dominantní. A to se jim pořád několik hráčů z NHL omluvilo. Byli by schopni postavit ještě jeden takový nároďák, úplně stejně silný a hrát spolu finále. Jsou strašně dobří," řekl.

Na mladé Čechy se opět jezdí dívat, to je dobře

Sílu Švédska poznal v základní skupině i český tým, který se Seveřany padl 2:3. Stejná porážka pak přišla i ve čtvrtfinále s Američany, což pro Čechy znamenalo další předčasné loučení. Právě tento zápas byl derniérou na reprezentační lavičce pro Josefa Jandače, jenž míří do KHL.

"Pokud ho hodnotíme z hlediska výsledků, jeho působení nebylo úspěšné. Úspěch jsou medaile a postup do semifinále, což se podařilo jen na olympijském turnaji, který byl o level, dva horší než mistrovství světa, kde byli hráči z NHL," myslí si Dusík.

Chválu si český trenér vysloužil alespoň za zabudování nových talentů na posledním šampionátu. "Tým, co byl v Dánsku, má potenciál. Generační obměna je nezbytná. Zlepšil se i projev, kdy se hrál lepší a modernější hokej, jenže bez úspěchu," řekl Dusík, podle něhož je dobře, že reprezentace dostane nový impuls.

"Přijde někdo nový, kdo tým posune třeba ještě dál. Uvidíme, kdo to bude. Jsou tři adepti a každý má jak klady, tak zápory. Věřím, že bude vybrán ten nejlepší k ohledu na budoucnost," konstatoval však s tím, že výraznější úspěch hned při příštím mistrovství ještě nečeká.

Dobrou zprávou podle Dusíka ale je, že se v Česku objevují noví talenti, na které se opět začínají jezdit dívat elitní kanadští a američtí skauti a agenti. "Pár let zpět sem nikdo nejezdil. Český hokej byl ve stavu, že junioři nikoho nezajímali. Stačilo, aby se na ně podívali čeští agenti, ale nejezdili sem ti hlavní, co skautují pro týmy. Teď už zase začali, což je dobré znamení," dodal komentátor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články