Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kralování Švédska pokračuje. Výhru nad Švýcary a zlato trefil v nájezdech Forsberg

Trofej pro vítěze mistrovství světa nadále zůstane ve vlastnictví švédských hokejistů. Seveřané i letošní finále rozhodli v nájezdech, když po základní hrací době skončil duel s překvapením turnaje Švýcarskem 2:2. Vítěznou branku v rozstřelu zaznamenal Filip Forsberg.

Na začátku turnaje naskočili na vítěznou vlnu a až do konce šampionátu je z ní nikdo sesadit nedokázal. Švédští hokejisté tak po roce mohli znovu naskákat na brankáře a radovat se ze zlatých medailí. Seveřané do své sbírky přidali už jedenáctou. 

Na triumf se však ve finále nadřeli víc, než se možná čekalo. Proti překvapení turnaje ze Švýcarska, které v play-off vyřadilo favorizované Finy a Kanaďany, museli hned třikrát dotahovat, v první i druhé třetině a také v nájezdech.

Outsider ale výhodu v historický úspěch přetavit nedokázal. Seveřané při nájezdové loterii nejprve vyrovnali a ve čtvrté sérii rozhodl Forsberg. Vše mohl ještě zdramatizovat Niederreiter, jenže brankáře Nilssona nepřekonal.

Švédové v ten moment odšpuntovali velké oslavy obhajoby. Stejný kousek v podobě dvou zlatých v řadě se jim povedl už v letech 1991 a 1992. Celkem získali již 47. medaili z MS. "Chtěli jsme vyhrát už v základní hrací době, ale věděli jsme, že to bude těžký zápas. Oni hráli se všemi svými soupeři na turnaji vyrovnané duely. Mají výbornou defenzívu a skvělého brankáře," řekl Forsberg.

Naopak švýcarská pohádka skončila neúspěchem, a tým s helvétským křížem na prsou si tak na titul mistrů světa musí počkat. Stejně jako v roce 2013 jim sen o titulu rozdrtili Švédové.  "Jsem hodně pyšný na tento tým a na to, co za tyto dva týdny dokázal. Ale v tuto chvíli, když slyším za námi slavící Švédy, je to hodně těžké," popsal zklamání švýcarský brankář Leonardo Genoni.

Bitva o trofej odstartovala ve vysokém tempu a oproti duelu o bronz mezi USA a Kanadou bylo z obou týmů cítit od úvodu velké zaujetí. V prvních minutách se objevily i dvě velké šance a Niederreiter ani Arvidsson neměli k otevření skóre daleko.

Papírovými favority byli přece jen Švédové, kteří to brzy začali ukazovat také na ledě. S přibývajícím časem tlačili Švýcarsko a v některých momentech hra pěti proti pěti připomínala severskou přesilovku. Příležitosti ale branku nepřinesly, jelikož Ekman-Larsson ani Hörnqvist neuspěli.

Proto to byli Švýcaři, kteří jako první udeřili. Po jednom z mnoha přímočarých ataků se před branku dostal Josi, ten sice ještě Nilssona nepřekonal, včas k puku ale dorazil Niederreiter.

Vedení Švýcarsku ovšem nevydrželo dlouho. Už za 76 sekund Nyquist v útočné třetině rukou zpracoval puk a z mezikruží propálil Genoniho střelou do horního růžku.

Byl to ale Nyquist, kdo ve 24. musel zpytovat svědomí. Po faulu vysokou holí Švýcarsko mělo výhodu přesilové hry, v níž trestalo. Při špatném střídání Švédů se do útočného pásma vřítil Meier a střelou na zadní tyč podruhé v utkání dostal outsidera do vedení.

Švédové se znovu snažili rychle odpovědět a Zibanejad v dobré šanci nedal. Útočník Tre kronor ale litovat dlouho nemusel. Ve 32. minutě při početní výhodě dostal kotouč na modré čáře, kousek si popojel a podařilo se mu srovnat.

V závěru druhé části mohlo Švýcarsko znovu odskočit, když se do příležitostí dostali Andrighetto a Moser. Skvělými zákroky se ale vyznamenal Nilsson.

Třetí dějství zahájili Švédové velkým náporem a usadili se na dlouho v útočném pásmu. Genoni si však dokázal poradit s bekhendovým pokusem Backlunda i dorážkou Nyquista z hranice brankoviště. První výpad Švýcarů skončil Fialovou tečí, která ale zamířila hodně mimo.

Po sedmi minutách třetí třetiny musel na trestnou lavici Josi poté, co přibrzdil ujíždějícího Backlunda. Švédský útočník zvládl i tak nebezpečně zakončit, Genoni ale zachránil levým betonem. Josi však hrál po vypršení trestu vestoje z trestné lavice a musel k trestoměřičům znovu.

Při další přesilovce projel středem hřiště Ekman-Larsson, Müller mu ale zabránil v zakončení. Jen co se Švýcaři zformovali po ubránění dalšího oslabení, několikrát v průběhu 54. minuty prověřili Nilssona a především Meierův bekhend neměl ke gólu daleko. Rozhodnutí měl na hokejce 22 vteřin před koncem základní doby Ekholm, tváří v tvář ale Genoniho nepřekonal.

Stejně jako před rokem dospělo finále do prodloužení a hra čtyři na čtyři nabídla hodně šancí. Meiera vychytal betonem Nilsson, Ekman-Larsson a Klingberg nenašli recept na Genoniho, zazvonila i tyč po Klingbergově dorážce.

Na konci 76. minuty nabil Kukan mezi kruhy Fialovi, jehož obrovskou šanci chytil Nilsson. Švýcaři pak měli znovu porci štěstí - Adam Larsson z kruhu napálil dvě vteřiny před vypršením přidané dvacetiminutovky tyč. Na řadu tak přišly nájezdy.

Andrighetto jako první exekutor proměnil, Zibanejad, Fiala, Rakell a Corvi nikoliv. Pak se rozjel Ekman-Larsson, vymetl horní růžek a vyrovnal. Haas na začátku čtvrté série neuspěl, zatímco Forsberg uklidil kotouč přesně k tyči a Niederreiter musel vyrovnat, ale vychytal ho Nilsson.

Švédsko - Švýcarsko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Nyquist (Ekholm), 35. Zibanejad (Ekman-Larsson), rozhodující sam. nájezd Forsberg - 17. Niederreiter (Josi, Fiala), 24. Meier (Corvi, Josi). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. Diváci: 12 490.

Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, Backlund, Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, De La Rose, J. Larsson - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články