Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nechtěný bronz berou Američané, v závěru rozhodl při přesilovce Bonino

V nezáživném utkání o třetí místo mezi Kanadou a USA se jako klíčová ukázala akce Nicka Bonina v přesilové hře, po které americký útočník vstřelil vítězný gól v 54. minutě. Spojené státy nakonec slaví po výhře 4:1 třetí bronzovou medaili za šest let, naopak Kanaďané ukončili sérii se ziskem cenného kovu ze světových šampionátů, která trvala od roku 2015.

Utkání USA - Kanada
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst/PETTER ARVIDSON

Prakticky od začátku bylo vidět, že tento zápas hrát nikdo nechce. I když byla v sázce bronzová medaile a na ledě se proháněla z velké části plejáda hvězdných hráčů z NHL, tak tempo tomu neodpovídalo. Hra se rozhýbala až ve druhé třetině, ale ani srovnání Kanady na 1:1 po střele Vlasica nevedlo k vytouženému probuzení obou mužstev.

Rozhodující situace tak nastala až v 54. minutě, kdy se trefil Bonino v početní výhodě. Nejprve vyhrál vhazování v útočném pásmu na spoluhráče Kanea, po jehož střele si našel odražený puk a kličkou překonal Curtise McElhinneyho v kanadské brance. Vyrovnat mohl Ryan O’Reilly, ale netrefil odkrytou americkou bránu a v posledních minutách se trefili dvakrát do prázdné klece Lee a Kreider.

Na hráčích obou mužstev bylo znát, že porážku v semifinálových duelech jen těžko trávili. Jak Američané, kteří schytali debakl proti Švédsku, tak Kanaďané po těsné porážce se Švýcarskem hledali motivaci v duelu o bronz ztuha. Nejvíce se činili brankáři, kteří v první třetině udrželi čistá konta a nechtěně tak přispěli k nevýraznému startu zápasu bez gólové radosti.

Tu přinesla až trefa Kreidera, který obral o puk McDavida a otevřel skóre. Vyrovnání zařídil až Vlasic těsně před druhou přestávkou. Utkání spělo do prodloužení, ale v klíčové přesilovce rozhodl Bonino. Po něm se trefili do prázdné branky ještě Lee a znovu Kreider při kanadské power-play.

Američané se radují z dalšího bronzu, Kanaďané jsou po třech letech bez medaile. "Měli jsme moc vyloučených hráčů a to rozhodlo zápas v závěru. Chtěli jsme domů přivézt nějakou medaili. Byla to skvělá zkušenost hrát na šampionátu a reprezentovat svou zemi," uvedl zklamaný kanadský útočník Horvat.

"Každému je asi jasné, jak těžké bylo pro nás vstřebat včerejší porážku," připomněl debakl 0:6 se Švédy kapitán vítězů Patrick Kane. "I proto ale pro nás bylo důležité předvést zase dobrý výkon. Myslím, že trenéři odvedli skvělou práci v tom, jak nás dokázali postavit na nohy a připravit na tento souboj," dodal.

USA - Kanada 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 27. Kreider (D. Larkin, DeBrincat), 54. Bonino (P. Kane), 58. A. Lee (McAvoy), 59. Kreider - 39. Vlasic (Horvat, Turris). Rozhodčí: Kubuš (SR), Kaukokari - Suominen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. Diváci: 12 111.

USA: Kinkaid - Martinez, McAvoy, C. Murphy, Butcher, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Thompson, D. Ryan, Coleman. Trenér: Jeff Blashill.

Kanada: McElhinney - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse, Chabot - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Barzal, O'Reilly, Beauvillier - Horvat, Turris, Pageau - Jost, Dubois, Bailey - Eberle. Trenér: Bill Peters.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články