Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vítězství v úsporném režimu, Kanada si v prodloužení pojistila play-off

Rehabilitace za předchozí debakl s Finskem se nekonala ani v nejmenším. Kanadští hokejisté se od úvodního buly trápili a statečně vzdorující Lotyše udolali až v prodloužení brankou hvězdného kapitána Connora McDavida. V tabulce skupiny B poskočili na třetí místo a definitivně si zajistili čtvrtfinále. Pobaltský soupeř si o něj zahraje v přímém souboji s domácím Dánskem.

Utkání Kanada - Lotyšsko
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Nezáživná podívaná nudila příznivce v Herningu od začátku do konce. Kanaďané pokračovali v matném výkonu, jimž se prezentovali ve zmíněném utkání proti "Suomi". Chyběl pohyb i důraz, souboje dohrávali na půl plynu. Přesto otevřeli skóre už ve 3. minutě, kdy Anthony Beauvillier doklepl kotouč za dezorientovaným brankářem Kristersem Gudlevskisem. "Byl to určitě jeden z nejsnadnějších gólů, které jsem během kariéry dal. Viděl jsem puk a jen jsem se snažil k němu dostat," popsal Beauvillier.

Lotyšsko ovšem brzy pochopilo, že se zámořským celkem může hrát zcela vyrovnanou partii. Keninš, Abols nebo Bukarts ještě pozorného gólmana Darcyho Kuempera nepřekonali, ale v úvodu třetího dějství už procedil puk za jeho záda Kristians Rubins. "Po celý zápas to byla těžká dřina. Soupeř nám absolutně nic nedaroval. Je třeba mu složit poklonu. Jejich gólman navíc odchytal vynikající duel," ocenil svůj protějšek Kuemper.

Svěřenci trenéra Billa Peterse "nahodili motory" až v samotném závěru. Vítězný gól nicméně vstřelili až v prodloužení, kdy špatné střídání Džerinše bleskově potrestal McDavid. Útočník Edmontonu Oilers sice nejprve nechal vyniknout Gudlevskise, který proti jeho střele zázračně vykopl beton, na druhý pokus však letící koutouč poslal do sítě. 

"Jestli si můžeme něco vzít z dnešního zápasu, pak je to určitě naše defenziva," pochvaloval si útočník Lotyšska Rodrigo Abols. "Drželi jsme je s odstupem od naší branky, a i když to možná vypadalo, že mají neustále kotouč na holích, naráželi do zdi. Snažili jsme se hlídat si střed pole, protože právě tam si hledali prostor," dodal Abols.

"Ano, uprostřed nám vážně nedali moc místa a hráli velmi dobře. My jsme byli poněkud mdlí, ale oni na druhou stranu neudělali moc chyb. Najít cestu k vítězství (v základní době, pozn. autora) jsme nicméně měli," prohlásil McDavid.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina B (Herning): Kanada - Lotyšsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Beauvillier (Pageau, Barzal), 61. McDavid (Nugent-Hopkins) - 42. Rubins (Roberts Bukarts, Blugers). Rozhodčí: Reneau (USA), Wehrli (Švýc.) - Malmqvist (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 2966.

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, R. Murray, Nurse, Chabot - Josh Bailey, R. O'Reilly, Schwartz - Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn - Jost, Horvat, Eberle - Beauvillier, Barzal, Pageau. Trenér: Bill Peters.

Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Pavlovs, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články