Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Povinnost splněna. Francouz vychytal Bělorusy, Plekanec nadchl perfektní akcí

Svěřenci trenéra Josefa Jandače zaznamenali první tříbodový úspěch na turnaji po výhře nad Běloruskem 3:0. Gólman Pavel Francouz neměl v brankovišti výraznější problémy a v poklidu vychytal čisté konto. V ofenzivě se zase činil obránce Libor Šulák, jehož vítězná trefa v přesilovce byla zároveň jeho premiérovou v reprezentaci. Další dvě branky vstřelili Horák s Řepíkem.

Čeští hokejisté se radují z branky
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Poklidné vítězství jistil pozorný Francouz, jinak se ale hrálo převážně v obranné třetině Bělorusů. Češi se proti outsiderovi uklidnili už v první třetině, kdy se postupně prosadili Šulák, Horák a Řepík. Zejména povedená akce, která předcházela druhému gólu, stála za to.

Plekanec ze strany najížděl v dobré pozici sám na brankáře Trusa, ale kličku protáhl až za branku a poté vybídl před odkrytou klecí volného Horáka, který si se skvostnou nabídkou snadno poradil. Jedinou kaňkou na utkání je tak zranění Andreje Nestrašila, který odstoupil v úvodní části po naražení ramene.

Češi se posunuli s devíti body v tabulce skupiny A z pátého na třetí místo o skóre před Švýcarsko a o dva body před Slovensko. Nad Bělorusy, kteří zůstávají bez bodu poslední, vyhráli Češi i devátý vzájemný zápas na světových šampionátech. V neděli od 16:15 čeká svěřence trenéra Josefa Jandače duel s Francií.

Hned v úvodu prověřil gólmana Truse Pastrňák. Bělorusové pak svými fauly nabídli českému týmu přesilové hry. Ve třetí minutě narazil Kitarov na mantinel Nestrašila, který musel odstoupit ze hry se zraněním pravého ramena. Za další zákroky už Bělorusové pykali. Při vyloučení Razvadovského se ubránili a odolali po faulech Falkovského a Děnisova i 34 sekund v oslabení tří proti pěti, kdy trefil Krejčí z mezikruží horní tyč.

V pokračující klasické výhodě se už Češi na pátý pokus na turnaji radovali z prvního gólu v utkání. Šulák se trefil od modré čáry přes stínícího Jaškina a připsal si v 19. startu v reprezentaci premiérovou trefu.

"Každý gól a obzvlášť první potěší. Navíc byl vítězný. Jsem rád, že jsme to zvládli. David Krejčí mi to výborně hodil, hráč před bránou výborně clonil a gólman nic neviděl. Vystřelil jsem a spadlo to tam," popsal Šulák.

Francouz musel řešit pokusy Děmkova a Suška. Při čtyřminutovém trestu kapitána Červenky Jandačův výběr zahrozil v oslabení díky Skleničkovi, na druhé straně promarnil šanci Razvadovskij. Při Plattově trestu pálil mimo Pastrňák.

V 16. minutě Češi zvýšili. Horák uvolnil Plekance, kterému Trus nenechal místo k zakončení, ale zkušený centr zpoza branky vrátil puk volnému Horákovi, jenž snadno skóroval. "Pleky to udělal výborně. Natáhl na sebe obránce a já to pak dával do prázdné branky. Všechna čest jemu," ocenil Horák asistenci zkušeného útočníka. Tříbrankový náskok získal Řepík, který z pravého kruhu zamířil přesně nad Trusovu lapačku.

Ve druhém dějství mohl zvýraznit rozdíl opět Řepík a ve 24. minutě trefil Moravčík horní tyč. Další možnosti měli Faksa s Pastrňákem a Trus si poradil i s pokusy Kubalíka a Hyky.

Potom se předvedli v ofenzivě i Bělorusové. Neuspěl Kitarov a ve 33. minutě trefil pravou tyč Gavrus. V závěru druhého dějství český tým nezužitkoval početní výhodu při Děmkovově vyloučení a Trus ještě před pauzou kryl i Nečasovu šanci.

V závěrečném dějství se Bělorusové ubránili i při Kitarovově trestu a ve 46. minutě si Trus poradil s bekhendovým pokusem Jaškina. Francouz byl téměř bez práce. V 54. minutě uvolnil Pastrňák Hyku, který ale nepřehodil beton běloruského gólmana. Skóre se nezměnilo ani při Ustiněnkově trestu. Necelých šest tisíc diváků v aréně se již dalšího gólu nedočkalo, Češi tak poprvé v sezoně odehráli utkání bez inkasované branky.

"Jsem samozřejmě za nulu rád, ale dneska to v podstatě ani jinak nešlo. Za klukama jsem neměl moc těžkých momentů a byla to dneska radost. Hráli výborně jak dopředu, tak dozadu a kontrolovali zápas celou dobu. Já jim za to moc děkuju," uvedl Francouz, který si nakonec připsal 21 zákroků.

ČR - Bělorusko 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Šulák (Krejčí), 16. Horák (Plekanec), 19. Řepík (Moravčík, Červenka). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. Diváci: 5636.

ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek, Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Nestrašil, Plekanec, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Bělorusko: Trus - Vorobej, Falkovskij, Korobov, Děnisov, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - Děmkov, Šarangovič, Platt - Suško, Kovyršin, Pavlovič - Gavrus, Razvadovskij, Kislyj - Levša, Kitarov, Drozd. Trenér: Sergej Puškov, Vjačeslav Gusov a Michail Zacharov.

Josef Jandač (trenér ČR): "Ráz zápasu určila první třetina, kterou jsme vyhráli 3:0. Potom už jsme utkání měli pod kontrolou, ale tempo opadlo a situace jsme spíš přehrávali namísto toho, abychom chodili víc za góly. Spíš už se utkání jen dohrávalo. Je pravda, že máme povinné tři body, ale získat je někdy je takové vachrlaté. A někdy to nemusí vyjít. První třetinou jsme se ale uklidnili a pak už to bylo v pohodě. Nikdy však dopředu nevíte, jak se bude zápas vyvíjet, zvlášť když jsme ve čtvrtek hráli těžké utkání s Rusy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články