Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Povede reprezentaci Miloš Říha? Ve hře jsou i Pešán s Varaďou

Novým trenérem reprezentace by se mohl stát Miloš Říha starší. Devětapadesátiletý kouč potvrdil serveru Seznam, že je s hokejovým svazem v kontaktu. Ve hře jsou ale i další dvě jména, Filip Pešán a Václav Varaďa. O nástupci Josefa Jandače rozhodne podle generálního sekretáře Českého svazu ledního hokeje Martina Urbana výkonný výbor 7. června.

Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Poté, co první dva kandidáti Martin Straka a Libor Zábranský z různých důvodů tuto nabídku neakceptovali, byli osloveni další tři - Filip Pešán, Miloš Říha a Venca Varaďa," uvedl Urban.

"Můžu potvrdit, že nějaký kontakt už proběhl. Vzhledem k tomu, že jsou teď ale všichni na mistrovství světa, nemyslím si, že je to v tuto chvíli aktuální téma," řekl Říha.

O Jandačově odchodu informoval svaz zhruba dva týdny před šampionátem. Současný kouč národního týmu povede od příští sezony Magnitogorsk v KHL, kde naposledy působil i Říha, který loni v říjnu skončil na střídačce Slovanu Bratislava.

Jako hlavní adepty na uvolněný post si vedení svazu vyhlédlo Straku a Zábranského, kteří se ale rozhodli i nadále věnovat svým klubům – Plzni, respektive Brnu.

Jandačova nástupce bude volit výkonný výbor, jehož nejbližší zasedání je naplánovano na čtvrtek 7. června.

"Jakýkoliv návrh musí získat šest hlasů. Můžeme čekat, že ten den se dočkáme s konečnou platností jména nového trenéra," řekl Urban.

Pouze devětapadesátiletý Říha je v současnosti bez angažmá, čtyřicetiletý Pešán má smlouvu v Liberci a o dva roky starší Varaďa v Třinci.

Kouč poraženého finalisty v play-off extraligy by navíc podle plánu měl v příští sezoně převzít juniorskou reprezentaci, kterou doposud vedl Pešán.

Urban uvedl, že skutečnost, zda je trenér stoprocentně volný pro potřebu reprezentace, je jedním z kritérií. "Těch je ale spousta," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Nový trenér české reprezentace: Pešán, Říha, nebo Varaďa?

Výkonný výbor pod vedením prezidenta svazu Tomáše Krále, který s adepty primárně jedná, se tak bude muset rozhodnout, zda dá přednost staršímu zkušenému trenérovi (Říha), nebo mladšímu a progresivnějšímu kouči (Pešán, Varaďa).

"Miloš Říha je v uvozovkách na řadě, má svůj věk. Druhá koncepce je dát k týmu někoho mladšího, který bude mít perspektivu. Všichni musí splňovat určitou kvalitu a pro nás je důležité, že všichni tři budou respektováni. Není jednoduché trénovat národní mužstvo pod tlakem," uvedl Urban a opět poukázal na to, že bude záležet na členech výkonného výboru.

Říha je bez angažmá od loňského října, kdy skončil ve Slovanu Bratislava. V Kontinentální lize trénoval také Voskresensk, Spartak Moskva, Petrohrad, Omsk a Mytišči, které dovedl v roce 2011 do finále.

Předtím získal dvakrát stříbro v české extralize s Pardubicemi a Slovanu Bratislava pomohl ke dvěma slovenským titulům v letech 2002 a 2005.

Zdroj
ČTK, Blesk.cz, Seznam Zprávy, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články