Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Katar prožívá sen. Házenkáři porazili Polsko a zahrají si s Francií o titul

Dauhá - Katarský sen se blíží ke svému cíli. Domácí házenkáři, kteří se několik měsíců dohromady připravovali na speciálním kempu, porazili v semifinále Polsko 31:29. Na mistrovství světa si díky tomu zahrají o zlato s olympijskými šampiony z Francie, kteří zdolali v semifinále Španělsko 26:22. Katar tak má jistotu, že jako první mimoevropský celek v historii vybojuje medaili na světovém šampionátu. 

Házenkáři Kataru slaví překvapivý postup do finále
zdroj: Isifa/AFP

Už vydření semifinále světového šampionátu znamenalo pro Katar něco nevídaného. Tak daleko dosud žádný z týmů asijské skupiny ještě nedošel. Naturalizovaní Katařané pod vedením Španěla Valera Rivery zvítězili ve středu nad Německem 26:24, spravedlivě ale nutno říct, že i za mírného přispění makedonských rozhodčích. Každopádně se mohli těšit na souboj o postup do finále s dalším překvapivým semifinalistou - Polskem.

První útok Kataru nevyšel, Syprzak se proto zhostil role úvodního střelce zápasu. Polský obranný blok si od prvních minut nejvíc hlídal obávaného střelce Capoteho, házenkáře původem z Kuby. Po pěti minutách svítilo na kostce Losail arény skóre 4:3 a Rivera byl s hrou svého týmu očividně nespokojený, přestože Katar držel s Poláky celkem pohodlně krok. Střelecky se však začal projevovat jeden z bratrů Jureckých - Michal.

Za stavu 7:6 se z brány stáhl Stojanovič, kterého vystřídal hráč utkání s Německem - Šarič. Jenže gólová smršť Jureckého neutuchala. Poláci byli po čtvrthodině hry stále o gól napřed, změnit to nedokázal ani Markovič, který Szmala přestřelil. Katar si vzal za stavu 10:8 deset minut před koncem poločasu time-out, který měl mužstvo správně nasměrovat.

A vyplatilo se. Roine hned snížil, Capote svým pátým gólem dorovnával a nabuzený Katar vedl za čtyři minuty později o dva góly. K tomu notně přispěla daleko větší koncentrace při bránění. Nadšeným Losailem se mohly poprvé rozpoutat orgie v podobě mexických vln, hráči se rozcházeli za stavu 13:16.

Polské změny na obrat nestačily

Poláci udělali po půli změnu v bráně, chytat šel Wyszomirski, katarský tříbrankový rozdíl ale stále trval, zvlášť když Daszekovu ránu Šarič nekompromisně vyrazil. Na druhé straně ale předvedl parádní reflex i polský brankář při sedmičce Hamdoona. Poláci se sice ve 38. minutě stáhli na rozdíl tří gólů zásluhou Bartosze Jureckého a Jurkiewicze, Markovič ale proměnil sedmičku a hrálo se 16:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Katarští házenkáři jsou ve finále, poradili si s Polskem

Příčinou katarského náskoku byly i přesilovky, Poláci byli vylučovaní, a to je logicky brzdilo, z týmu Rivery šel pykat Mabrouk až ve 42. minutě, ale bez změny skóre. Deset minut před koncem se nicméně Polsko stáhlo na 21:23 a Rivera i jeho německý protějšek Michael Biegler burcovali své týmy.

Hra pak kolísala v rozdílech dva a čtyři góly, Katar si po poslední oddechovce vedení pohlídal a když srbský rozhodčí odpískal minutu před koncem sedmičku, kterou Markovič úspěšně proměnil, bylo jasné, že historické finále je na světě. V samotném závěru si ještě do prázdné brány došel exhibičně pro gól Hassab Alla: Konečný verdikt zněl jasně: 31:29 pro Katar.

Francie nedala Španělům šanci

Francie znovu potvrdila, že její výkony většinou na šampionátech gradují. Na úvod turnaje porazila mladý český celek jen o tři góly, ale proti Španělům předvedla podobný výkon, který ji dovedl k loňskému prvenství na evropském šampionátu a ke zlatu na poslední olympiádě.

Francie těžila z dobrého vstupu do utkání a v klíčových chvílích, kdy mohli Španělé srovnat, pak z fenomenálních zákroků osmatřicetileté brankářské legendy Thierryho Omeyera, který chytil dvacet střel. Pokud Francouzi porazí ve finále Katar, získají páté zlato a osamostatní se v čele medailové tabulky. 

Výsledky mistrovství světa v házené mužů v Kataru:

Semifinále:

Katar - Polsko 31:29 (16:13), Francie - Španělsko 26:22 (18:14)

O 5. - 8. místo:

Chorvatsko - Německo 28:23 (13:11), Dánsko - Slovinsko 36:33 (19:15)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články