Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Filip: Egyptská hra, to je vysunutá obrana a běhavý pivot

Dauhá - České házenkáře čeká v Kataru jeden z klíčových zápasů v boji o postup do osmifinále MS. Výběr trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa musí rychle zapomenout na vysokou porážku se Švédy a proti Egypťanům zabojovat o první vítězství na turnaji. Souboj s bronzovým týmem loňského afrického šampionátu odstartuje sérii tří zápasů, které rozhodnou o tom, zda reprezentace postoupí do osmifinále. 

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Filip: Jícha bude hrát, ale nevíme, jak dlouho vydrží

Právě duel s Egyptem může být v konečném účtování šestičlenné skupiny klíčový. Reprezentace se s tímto soupeřem utkala i před osmi lety, na šampionátu v Německu zvítězila 31:30. "Pamatuju si, že to pro nás byl klíčový zápas s ohledem na postup ze skupiny. Bylo to hodně vyrovnané utkání, ale těsně jsme vyhráli," vzpomíná aktivní účastník brémského duelu a současný reprezentační trenér Filip.

S africkými celky se český tým v posledních letech příliš neutkával, bude se tedy muset vypořádat i se specifickým herním stylem Egypťanů. "Všechny africké týmy hrají ofenzivní vysunutou obranu, což je oproti evropské házené určitě změna. Egyptská hra je založená na individuálních schopnostech hráčů, mají silné spojky a běhavého pivota, který příliš nestaví clony. Co jsme vysledovali, tak prvních 40 minut se drží svého konceptu a později přecházejí k individuálním akcím," přibližuje hru Egypta Filip.

Do hry by se poprvé měl zapojit kapitán a největší hvězda českého výběru Filip Jícha. "Věříme, že nám pomůže, ale záleží na tom, jak dlouho Filip (Jícha) vydrží. Ale on je takový hráč, že do toho dá všechno," věří český kouč, který očekává i lepší atmosféru než v předchozích duelech. "Egypt bude určitě podporovat hodně fanoušků a hala bude o hodně plnější. Věřím, že atmosféra bude jiná než v prvních dvou utkáních."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články