Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Neomylná Hauserová pláchla všem a z masáku má zlato, Davidová skončila třináctá

V galapředstavení Lisy Theresy Hauserové se změnil závod s hromadným startem na biatlonovém mistrovství světa v Pokljuce. Rakušanka neminula ani jeden terč a s více než dvacetisekundovým náskokem si dojela pro zlato před Norkou Ingrid Landmark Tandervoldovou, bronz uzmula v závěrečném spurtu její krajanka Tiril Eckhoffová. Česká reprezentantka Markéta Davidová nenavázala na titul z vytrvalostního závodu a obsadila třinácté místo.

Lisa Theresa Hauserová se raduje z vítězství
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Hauserová potvrdila velmi dobrou aktuální formu a ze slovinského střediska si odveze tři medaile. Po stříbrech ve štafetě a ve stíhačce udělala za šampionátem zlatou tečku. Před ním přitom opanovala jen jeden závod ve Světovém poháru.

Bilanci cenných kovů rozšířily i Norky. Tandervoldová přidala stříbro ke zlatu a bronzu, nejúspěšnější biatlonistka letošního MS Eckhoffová bronz ke čtyřem zlatům a stříbru - navzdory třem minelám na střelnici.

Davidové se naopak po fenomenálním úterý nedařilo. U terčů totiž dvakrát chybovala a tradičně nadprůměrný běh tentokrát neukázala. "Musím to zkonzultovat. Nevím, jestli jsem byla tak špatná já nebo lyže. Od třetího kola to bylo umírání," řekla po dojezdu v České televizi.

Poslední závod na zlatém šampionátu hodnotila rozporuplně. "Nadšená nejsem, ale zklamaná úplně také ne. Ránu na stojce jsem měla zkusit odložit a znovu najet. Celkově to pro mě byla dneska velká škola," dodala.

Kolize krátce po startu

Rodačka z Janova nad Nisou se v masáku trápila víceméně od startu. Už na prvním mezičase totiž figurovala na 27. místě s mankem 9 sekund a stejnou ztrátu měla při příjezdu na úvodní ležku. "Klekla jsem si na kolena, málem jsem upadla a ze čtvrté pozice klesla na sedmadvacátou. Bohužel jsem to tam úplně nevymyslela," popsala.

Po sedmé čisté střelecké zastávce na mistrovství světa v řadě se ovšem posunula na 10. příčku s minimálním odstupem na čelo, kde už nescházela nakonec vítězná Hauserová.

Druhou ležku ale česká reprezentantka "nevynulovala" a po absolvování jednoho trestného kola odjížděla ze střelnice sedmnáctá s téměř třicetivteřinovou ztrátou na Hauserovou, s níž držela krok Baiba Bendiková z Lotyšska a favorizovaná Eckhoffová.

Hauserová s Bendikovou následně udržely stoprocentní bilanci i po úvodní stojce, kde jednou zaváhala Eckhoffová, i přesto však udržela bronzovou pozici. Dalších 150 metrů navíc neminulo ani Davidovou, což znamenalo definitivní konec nadějí na nadprůměrný výsledek.

O ten naopak stále usilovala "sprinterka" Eckhoffová, která v předposledním běžeckém okruhu stahovala ztrátu na vedoucí tandem. Hauserová však enormní tlak na střelnici chladnokrevně ustála, stejně jako Davidová ve vytrvalostním měření sil neminula ani jeden terč a vzhledem k dvojnásobnému selhání Bendikové zamířila vstříc zlaté radosti.

Po úterním zklamání, kde se třemi nulami útočila na vítězství, ale na závěrečné stojce k radosti českých fanoušků dvakrát minula a skončila čtvrtá, si dokonale spravila chuť. "Říkala jsem si: 'Liso, uklidni se. Jde o medaili. Neudělej stejnou chybu jako ve vytrvalostním.' Věděla jsem, že umím střílet vestoje velmi dobře," radovala se.

O umístění na "bedně" se ovšem bojovalo až do posledních metrů mezi triem norských reprezentantek, které nedaly šanci Italce Lise Vittozziové. Nejvíce sil měla Tandervoldová a v dramatickém spurtu o bronz udolala Eckhoffová vyčerpanou Marte Olsbuovou Röiselandovou.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Hauserová (Rak.) 36:05,7 (0), 2. Tandrevoldová -21,7 (1), 3. Eckhoffová -23,0 (3), 4. Röiselandová (všechny Nor.) -23,6 (1), 5. Vittozziová (It.) -48,9 (1), 6. Preussová (Něm.) -52,6 (2), 7. H. Öbergová (Švéd.) -57,7 (2), 8. Wiererová (It.) -1:05,3 (3), 9. Bendiková (Lot.) -1:14,3 (2), 10. Hinzová (Něm.) -1:21,2 (1), ...13. Davidová (ČR) -1:43,7 (2).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. Eckoffová 803, 2. H. Öbergová 765, 3. Röiselandová 759, 4. Hauserová 679, 5. Wiererová 639, 6. Preussová 638, ...10. Davidová 501, 58. Puskarčíková 44, 61. Charvátová 37, 72. Jislová 21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články