Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Má někdo z Čechů šanci napodobit 12 let starý triumf? Moravec cítí formu

Hochfilzen (Rakousko) – Na Hochfilzen má krásné vzpomínky biatlonový expert České televize Roman Dostál. Před dvanácti lety v Rakousku vybojoval titul mistra světa ve vytrvalostním závodě. Dokáže na něj navázat někdo ze čtveřice Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář a Tomáš Krupčík? Přímý přenos startuje na ČT sport a webu ctsport.cz v 14:30.

Sport
zdroj: ČT4

"Cílem pro každý závod je být do desítky, ale každý závod se vyvíjí jinak, takže úplně načrtnout se dopředu nedá," řekl trenér Michael Málek.

V nejlepší formě jezdí na šampionátu Moravec. Pátý byl ve sprintu i ve stíhačce a zvedl si náladu. "A 'dvacka' je strašně o tom, jak se člověk cítí. Když je na tom dobře, tak se pak projevují i velké rozdíly, co se týče běhu. A souvisí to i s psychikou, protože potom trénujete i mnohem lépe na střelnici," řekl Moravec. "Tréninku jsem si fakt užil, bavil jsem se na lyžích i střelbou, takže dobrý."

Loni na MS v Oslu překvapil pátým místem ve vytrvalostním závodu Krčmář, který ale v Hochfilzenu pokazil sprint. "Cítil něco v krku, ale říkal, že při jízdě to bylo v pohodě," řekl Málek. Do pohody se podle jeho slov dostává i Šlesingr. "Cítil jsem z něj, že se začal soustředit na ten závod, tak uvidíme," řekl kouč. Pro oba to bude klíčový závod v boji o účast v klání s hromadným startem, kam postupuje patnáctka nejlepších ze Světového poháru a patnáctka podle výsledků ze světového šampionátu. Krčmář i Šlesingr nesmějí propadnout.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenéři před vytrvalostním závodem udělají změnu, Václavíka nahradí Krupčík

Ve vytrvalostním závodu hraje podle Dostála důležitou roli koncentrace. "Je složité se po čtyřech kilometrech na trati vrátit soustředěný na střelnici a pak se při běhu soustředit na techniku, aby ti neujížděla. V tom je to těžké a páté kolo strašně bolí, hlavně když se špatně střílí," řekl Dostál.

Fourcade ještě větším favoritem

Favoritem je Martin Fourcade. Francouz bude útočit na pátý triumf v závodu na 20 km z velké akce v řadě. Vyhrál na MS v Novém Městě na Moravě 2013, na olympiádě v Soči a na MS v Kontiolahti 2014 i loni v Oslu.

Připravit Fourcada o titul mohou především Němci Simon Schempp, Arnd Pfeiffer či Rus Anton Šipulin, ale šanci mají i další. "Je tam pořád ta přirážka minuta za netrefený terč, což je pak velký zásek. I proto v individuálu vylítnou mnohdy závoďáci, se kterými se nepočítá, třeba i nějaký průměrný běžec," řekl Dostál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články