Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koukalová vs. Dahlmeierová potřetí? Biatlonistky jedou na MS vytrvalostní závod

Hochfilzen (Rakousko) – Gabriela Koukalová a Laura Dahlmeierová, dvě závodnice, kterým zatím patří biatlonové mistrovství světa. Další díl jejich velkého souboje nabídne středeční program, kdy se v Hochfilzenu poběží vytrvalostní závod na 15 kilometrů. Obě zmíněné dámy budou opět patřit k největším favoritkám, ale jejich dominanci by rády narušily i další soupeřky. Přímý přenos vytrvalostního závodu včetně předzávodního studia sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 14:00.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Před stíhačkou německý kouč Gerald Hönig prohlásil, že to bude zase souboj mezi Laurou a Gabi, a měl velkou pravdu. Tedy tento výrok je zatím možné bez problémů použít na průběh celého mistrovství světa. Česká hvězda ovládla na šampionátu sprint a ze stíhacího závodu brala kvůli potížím s náboji na střelnici "jen" bronz. Její německá soupeřka má individuální bilanci zlato, stříbro a navíc jeden nejcennější kov ze smíšené štafety.

Sečteno podrženo, Koukalová a Dahlmeierová jsou hlavními kandidátkami i na triumf ve třetím individuálním podniku šampionátu. Jedno však obě soupeřky před startem rozděluje. Zatímco Němka ovládla oba letošní vytrvalostní závody Světového poháru, česká superstar se v nich hledala.

Přitom závod na 15 km se čtyřmi střeleckými položkami, ve kterých se po chybě místo trestného okruhu přičte minuta, patřil k výstavním disciplínám Koukalové. Předloni v Kontiolahti v něm získala stříbro, svou první individuální medaili na MS, loni v Oslu dojela pátá a na olympijských hrách v Soči 2014 skončila čtvrtá.

V sezoně Světového poháru 2013/14 dokonce vyhrála oba vytrvalostní závody a brala malý glóbus. Jenže v tomto ročníku to není ono. V prosinci v Östersundu byla po sedmi chybách na střelnici sedmnáctá, v Anterselvě minula šestkrát a skončila až čtyřiadvacátá. "V minulých sezonách to byl můj nejoblíbenější závod, ale letos se v něm necítím tak silná. Možná je to jen otázkou času," doufá Koukalová v lepší výkon.

Že by jí však negativní letošní bilance dělala vrásky na čele, to zase ne. Koukalová se naopak na třetí individuální závod těší a věří, že černou bilanci dokáže protrhnout. "Těším se moc. Co se týká vzdálenosti, je to moje oblíbená disciplína," řekla sedmadvacetiletá Koukalová před závodem, který začne ve 14:30.

"Co se týká střelby, tak jsem v sezoně neměla moc štěstí. Ale kdo ví, zas mám víc zkušeností, cítila jsem se tady dobře. Nevzdávám to. Třeba mi to sedne," přeje si Koukalová.

I když se očekává její souboj hlavně s Dahlmeirovou, česká závodnice to takto jednoduše nevidí. "Já bych to neuzavírala na nás dvě, protože adeptek je tady celá řada," upozornila Koukalová. "Může tam být kdokoli ze slabších běžkyň. Stačí, aby se trefily, a rozdíl je smazán," doplnila.

Faktem je, že Koukalová s Dahlmeierovou spolu letos stály na stupních vítězů už osmkrát. Navzájem se můžou díky tomu motivovat. "Největší motivací jsem pro sebe já sama, já chci být lepší než předtím. Chci být co nejvýš," řekla Koukalová.

Titul obhajuje Francouzka Marie Dorinová Habertová. Z Češek budou na startu ještě čtvrtá z loňského MS Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články