Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Moravec přidal další páté místo, Fourcade je zlatý a Björndalen bronzový

Hochfilzen – Ondřej Moravec skončil ve stíhačce stejně jako ve sprintu pátý. Titul obhájil Francouz Martin Fourcade před Johannesem Bö. Další bronz do své bohaté sbírky přidal Ole Einar Björndalen. Teď má na svém kontě 45 medailí. Třicátý dojel Michal Šlesingr, na 54. místě skončil Adam Václavík.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zdálo by se, že se od startu do cíle nic moc nezměnilo. Moravec se po celý závod pohyboval kolem pátého šestého místa a po obou bezchybných střelbách vleže ztrácel jen pár sekund na medaili.

Při "stojce" však pokaždé jednou minul, ztratil kontakt s oběma Nory a od stupňů vítězů ho v cíli dělilo 8,4 vteřiny, zhruba stejně jako ve sprintu.

"Poslední položku jsem zkoušel střílet od středu na větší koncentraci. Stojáky zatím nedávám hlavou. Potřebuju se chytit a myslím, že to půjde," ohodnotil závěr Moravec.

Co se ve stíhačce všechno událo?

Moravec vyrazil s 31sekundovým mankem za vítězem sobotního sprintu Dollem. Nikam se nehnal a držel se v početné skupince od čtvrtého po deváté místo. Fourcade od prvních metrů stahoval vedoucí dvojici. Na rozdíl od Nora či Němce zvládl střelbu čistě a odjel první.

Moravec byl šestý se ztrátou bezmála dvaceti sekund. Skvěle odstřílel i Šlesingr a posunul se na 24. místo. Jinak se hodně chybovalo. Václavík si po dvou minelách pohoršil o deset míst.

Fourcade nikam neprchal a udržoval si více než desetisekundový náskok. Za ním byla smečka Bö, Doll, Björndalen nebo Bailey. Francouz zvládl položku profesorsky. Z prvních vlčáků minul jen Nor. Také Moravec byl stoprocentně úspěšný a stále měl na čelo manko dvaceti vteřin. Další nulu zaznamenal Šlesingr, střílel však velmi pomalu za 36 sekund. Václavík poslal tři rány mimo.

Martin Fourcade a Ole Einar Björndalen
zdroj: Reuters

Za unikajícím Fourcadem se vytvořila pětičlenná skupinka, kterou lišácky uzavíral Moravec. Dalších 16 sekund za ním běžel Johannes Bö. Zatímco Fourcade, Anev a Björndalen terče vybílili, český biatlonista musel spolu s Baileyem na jedno trestné kolo. Schempp dokonce na dvě.

Moravec odjel ze třetí položky pátý, necelých 17 sekund za medailovou příčkou. Šlesingr opět nechyboval a už byl ve druhé desítce.

Fourcade do toho pořádně šlápl, Moravec však bojoval a odpoutal se mírně od Američana. Šlesingr také zrychloval.

A rozhodující stojka? Fourcade minul poslední ránu, ale zlato držel pevně v rukách. Bailey šel na druhou pozici, ale brzy se přes něj přehnali další. Björndalen a pak i Johannes Bö. Moravec musel na jedno trestné kolo, ale nic nevzdával. Medaile však byla hodně daleko. O tu se poprali Norové. Českého biatlonistu ještě předjel Šipulin, který předvedl skvělou stíhací jízdu z 21. místa. Šlesingr naděje pohřbil třemi chybami. Václavík dojel do cíle s celkovým účtem devět.

Výsledky stíhačky biatlonistů v Hochfilzenu

1. M. Fourcade (Fr.) 30:16,9 (1 trest. okruh), 2. J. Bö -22,8 (3), 3. Björndalen (oba Nor.) -25,6 (1), 4. Šipulin (Rus.) -33,6 (1), 5. Moravec (ČR) -34,0 (2), 6. Bailey (USA) -34,7 (1), 7. Anev (Bulh.) -38,3 (1), 8. Eberhard (Rak.) -48,1 (3), 9. T. Bö (Nor.) -52,3 (2), 10. Schempp (Něm.) -52,4 (3), ...30. Šlesingr -2:39,9 (3), 54. Václavík (oba ČR) -4:53,2 (9).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 932, 2. Šipulin 611, 3. Schempp 585, 5. J. Bö 533, 5. Peiffer (Něm.) 512, 6. Björndalen 508, ...15. Moravec 337, 17. Krčmář 333, 22. Šlesingr 250, 52. Soukup 52, 56. Václavík 42, 94. T. Krupčík (všichni ČR) 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články