Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Koukalová po zápasu se zbraní vybojovala bronz, vyhrála Dahlmeierová

Hochfilzen – Gabriela Koukalová přidala ke zlatu ze sprintu bronzovou medaili ve stíhacím závodu. Třem trestným kolům navzdory. Zvítězila Němka Laura Dahlmeierová před bezchybně střílející Běloruskou Darjou Domračevovou. Koukalová získala pro český biatlon první medaili v této disciplíně v historii. Evu Puskarčíkovou odsunulo pět chyb až na 31. místo, čtyřiatřicátá byla Lucie Charvátová. V 15:00 jedou stíhačku muži. Přímý přenos nabídne ČT sport i web ctsport.cz.

Gabriela Koukalová
zdroj: Reuters

Pro Koukalovou začala stíhačka jako ve zlém snu. Po startu z první pozice se jí na úvodní ležce zasekl náboj. Po dvou trestných kolech byla třináctá se ztrátou 42 sekund na čelo. "Ta situace se stane málokdy. Gábina si nejen skřípla hilznu, ale i vyhodila si plný náboj, takže musela dobíjet," popsal rozhodující situaci závodu šéftrenér Ondřej Rybář.

Sekundy ubíhaly, soupeřky odjížděly. "Za blbost se platí. Byla jsem nervózní. Natřikrát mi nevystřelil náboj. Jednou jsem si ho skřípla, podruhé vyhodila, potřetí jsem si nedocvakla zásobník, takže rána, kterou jsem mířila na terč, vůbec nevystřelila," popsala Koukalová.

"Po tomhle dlouhém incidentu jsem se rozloučila s jakoukoli nadějí na medaili. Z toho, že se pak povedlo udělat takový comeback, jsem překvapená. Na druhou stranu mě to hrozně mrzí, protože dneska to bylo blízko," dodala na trati čtvrtá nejrychlejší žena.

"Vrátila se do závodu a to jen podtrhuje slova, že je zralou závodnicí a po takové položce nehodí flintu do žita," řekl Rybář. "Bereme další medaili a musíme být hrozně rádi. Je to druhá medaile z druhého individuálního závodu a je to ohromný úspěch," dodal šéftrenér.

Vítězná Dahlmeierová obhájila ve stíhačce zlato z loňského MS v Oslu a celkově slaví desátou světovou medaili. Domračevová se dostala na stříbrnou pozici z 27. místa na startu a na pódiu stanula jen čtyři měsíce po porodu dcery, kterou má s norskou biatlonovou hvězdou Olem Einarem Björndalenem.

Závod krok po kroku

Koukalová s Dahlmeierovou vytvořily silný tandem a získaly na své pronásledovatelky další sekundy. Jenže první střelba osudy obou závodnic rozdělila. Po prvním dobrém výstřelu Koukalová špatně manipulovala se zbraní a poslední dvě rány po velké pauze nesestřelila. Puskarčíková si zapsala nulu, Charvátová dvakrát chybovala.

Koukalová se snažila dohnat, co se dalo, a ve druhém okruhu byla nejrychlejší. Druhá položka byla od vedoucích biatlonistek velmi přesná. Dahlmeierová, Chevalierová, ale třeba také Koukalová terče neminuly. To Puskarčíková se netrefila hned čtyřikrát, Charvátová naopak doháněla ztrátu.

Po třetí střelbě bylo pořadí Dahlmeierová, Mäkäräinenová, Domračevová a Koukalová, která jako jediná z těchto závodnic chybovala. Běloruska, která se vrací po dlouhé nemoci a porodu do biatlonových závodů, běžela skvěle. Charvátová si držela 30. místo, Puskarčíková bojovala na hranici bodované čtyřicítky.

Stíhací závod biatlonistek
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Vedoucí žena SP Dahlmeierová si na poslední střelbě všechno pohlídala. Koukalová začala od středu a i ona pět terčů přesně zacílila. Do posledního kola vyjela za Domračevovou. Pořadí už se nezměnilo. Po velké stíhací jízdě už neměla česká jednička sílu na zvrat. V cíli jí na vítězku chybělo více než 16 sekund, na druhou Bělorusku 5 vteřin.

Puskarčíková po pokažené druhé ležce za to pořádně vzala a vybojovala ještě 31. místo i díky rychlému finiši. Charvátová udělala i na poslední střelbě chybu a dojela ještě tři příčky za ní. Skvělý výkon předvedly Ruska Starychová i Francouzka Braisazová, které se propracovaly na čtvrté a páté místo až ze třetí desítky.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek v Hochfilzenu

1. Dahlmeierová (Něm.) 28:02,3 (1 trest. okruh), 2. Domračevová (Běl.) -11,6 (0), 3. Koukalová (ČR) -16,6 (3), 4. Starychová (Rus.) -35,9 (0), 5. Braisazová -36,1 (1), 6. Dorinová Habertová (obě Fr.) -36,3 (3), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -37,2 (1), 8. Merkušynová (Ukr.) -48,5 (0), 9. Aymonierová (Fr.) -57,7 (2), 10. Wiererová (It.) -1:02,9 (3), ...31. Puskarčíková -2:06,1 (5), 34. Charvátová (obě ČR) -2:12,0 (4).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 783, 2. Koukalová 760, 3. Mäkäräinenová 702, 4. Dorinová Habertová 674, 5. Wiererová 517, 6. Chevalierová (Fr.) 471, ...10. Puskarčíková 437, 22. Vítková 249, 50. Charvátová 77, 80. Davidová (ČR) 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články