Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fourcade, ruský nepřítel číslo 1. Jsi prase, spílal mu komentátor

Hochfilzen - Vyhlašuje se třetí místo smíšených štafet, když Martin Fourcade ironicky zatleská, následně předčasně opouští bednu a odchází. Na stupně totiž v tu chvíli kráčí Rusové, s jejichž nominací na mistrovství světa má francouzský biatlonový tajfun problém. Nelíbí se mu výběr dopingového hříšníka Alexandra Loginova. "Jsi prase", opřel se za to do něj okamžitě v přímém přenosu komentátor Dmitrij Guberněv. Ten si vůči Fourcadeovi i dalším sportovcům, kteří poukazují na ruské problémy s dopingem, dlouhodobě nebere servítky.

Dmitrij Guberněv
zdroj: Instagram autor: guberniev_dmitry

Dvaačtyřicetiletý Guberněv je v Rusku velmi známou postavou. Moderátor a sportovní komentátor televizní stanice Match, kterou nechal zřídit ruský prezident Vladimir Putin a kterou financuje ruský plynařský megakolos Gazprom, je přezdíván jako "ruský hlas biatlonu". A je znám i proto, že pokud se někdo Ruska jakkoli dotkne, nechodí pro ostrá slova daleko.

To už ostatně stačili poznat i někteří čeští biatlonisté v čele s Michalem Šlesingrem a Gabrielou Koukalovou, kteří dříve prohlásili, že v souvislosti s rozsáhlou dopingovou aférou ruským biatlonistům zkrátka nedůvěřují.

Guberněv jejich výroky neváhal hanlivě komentovat na sociálních sítích, zesměšňovat je a podezření ze státem řízeného dopingového systému bagatelizovat. Pod jeho profil na Instagramu se přidávaly tisíce pochvalných komentářů ruských fanoušků.

Tak třeba po zasedání exekutivy Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v italské Anterselvě, kde bylo rozhodnuto o tom, že se o ničem nerozhodne dříve, než do mimořádného kongresu v Hochfilzenu, chodil po tiskovém středisku a na svůj Instagram natáčel videa, v nichž jednání IBU fandil.

"No doping, no cry," prozpěvoval si Guberněv, který dva roky šéfoval sportovním redakcím státní ruské televize. Kongres nicméně nakonec odebral mistrovství světa 2021 ruské Ťumeni a o dalších krocích se bude jednat.

Sport
zdroj: ČT4

Guberněvova chvíle přišla opět ve čtvrtek během závodu smíšených štafet. Ruský biatlonista Alexandr Loginov, který se vrátil do závodů po dvouleté stopce za užití nepovolených látek, skončil během předávky po kontaktu s Martinem Fourcadem na zemi.

Guberněv okamžitě kontroval: "Martine, jsi prase. Můžu to říct celému světu," křičel v přímém přenosu Match TV na francouzského reprezentanta. Později dodal: "Útok na Loginova je útokem na celý ruský tým."

Při vyhlašování vítězů Loginov a Šipulin nepodali Fourcadeovi ruku, a ten proto odešel. Guberněv, který je znám svým fanatickým projevem, ještě do éteru poznamenal, že se jedná o svinstvo. Ruský olympijský výbor zase poznamenal: "Ať se Martin Fourcade učí způsobům."

Podívejte se, jak proběhlo vyhlašování smíšených štafet MS v Hochfilzenu:

Později si Guberněv, který v roce 2012 získal ocenění pro nejlepšho biatlonového novináře, nenechal ujít ani tiskovou konferenci, kde si záležitost přímo před zraky novinářů začali velmi upřímně vysvětlovat Fourcade s Antonem Šipulinem. Oba dva na svých úsecích finišovali. Francie brala stříbro, Rusko bronz, mix opanovali Němci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články