Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Skvělý výsledek, ale… Byl to kousek, mrzelo čtvrtou Vítkovou

Oslo – Dosud nejlépe v individuálním závodu na MS byla pátá v Pchjongčchangu v roce 2009 ještě jako dvacetiletá naděje. Nyní si Veronika Vítková ve vytrvalostním závodu v Oslu maximum vylepšila, ale v úsměvech po závodech bylo i trochu hořkosti. Na střelnici jednou chybovala, k bronzu jí chybělo deset sekund.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Měla jsem v cíli černo před očima, vůbec nevím, co se dělo," přiznala po finiši Vítková.

Na poslední střelbě Vítková pětkrát trefila. "Sledujte Hildebrandovou a Guzikovou," uděloval pokyny do vysílačky šéftrenér Ondřej Rybář. Německá biatlonistka byla totiž na třetím místě právě před Vítkovou, polská reprezentantka těsně za ní. Hildebrandovou Vítková předjela, nápor Guzikové odrazila. Jenomže zezadu se přiřítila další Němka Laura Dahlmeierová, která Vítkové nadělila na posledním tříkilometrovém okruhu 24 sekund a odsunula ji na čtvrtou pozici.

Příliš mnoho čtvrtých míst

"Nechala jsem tam jen jednu minutu, takže jsem věděla, že to bude dobrý výsledek. Na mistrovství světa se tak člověk dokáže hodně zmáčknout," uvedla Vítková. "Mohla to ale být placka, měla jsem na trati info, že to je o pár sekund, ale bohužel," litovala.

"Buďme za to rádi, ale jestli těch brambor nemáme už nějak zbytečně moc," komentoval to trenér Zdeněk Vítek. Gabriela Soukalová byla čtvrtá na MS ve sprintu i v Pokljuce ve stíhacím závodu, na SP ve Slovinsku tehdy byla Vítková dvakrát čtvrtá ve sprintu a hromadném startu.

Vítková byla tajným trumfem kouče Rybáře. I proto, že její sezona není tak zářivá jako ta minulá, v níž byla šestkrát na stupních vítězů v individuálních závodech. "Letos to je o něco horší, ale pořád se držím do desítky, ty výsledky jsou stabilní," upozornila Vítková. "Ale bohužel mi uniká to pódium, kam jsem se letos v 'indivindi' nepodívala."

Pozice "dvojky" není k zahození

Byť je Vítková ve Světovém poháru na sedmém místě, pozornost je letos upřena na vedoucí ženu seriálu Soukalovou. Ve třech individuálních startech na MS ji ale Vítková dokázala dvakrát porazit. "Na to si ale ani jedna nehrajeme, každá chceme přivézt placku," prohlásila Vítková. "Ale určitě jsem před závody klidnější, není na mě takový tlak," našla pozitivum na pozici české dvojky.

Po nevydařené smíšené štafetě předvádí Vítková na MS parádní výkony. Na kontě má čtvrté, sedmé a osmé místo. "Ve štafetě jsem panikařila, ale věděla jsem, že v přípravě jsme na střelbě pracovali, že mi to šlo. Potvrdila jsem si to tady ve sprintu a pak už se to veze na vítězné vlně. V uvozovkách," podotkla se smutným pohledem na výsledkovou listinu.

Ještě jsou dvě šance

Na Holmenkollenu ji čeká ještě štafeta a závod s hromadným startem. "Pořád jsou to ještě dvě šance," podotkla Vítková. Litovala jen Evu Puskarčíkovou, která kvůli nemoci odjela domů a páteční štafetu nerozběhne. I kvůli tomu dnes odpočívala Jessica Jislová a nestartovala. "Hodně v posledních týdnech cestovala, je první rok mezi seniory, není to pro ni jednoduché. Té patnáctky se dneska bála, ještě žádnou nejela," vysvětlila Vítková neúčast mladé biatlonistky. "Sama přišla s tím, jestli by spíš neměla pošetřit síly na štafetu," doplnila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články