Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Češky skončily v nejdelším závodě těsně za medailemi, kralovaly Francouzky

Oslo – České biatlonistky zajely na mistrovství světa další skvělý závod, na medaili to však nestačilo. Čtvrtá Veronika Vítková zaostala ve vytrvalostním klání za bronzem o devět, pátá Gabriela Soukalová o devatenáct sekund. Závod jistě ovládly Francouzky – zvítězila Marie Dorinová Habertová před Anais Bescondovou. Třetí dojela zlatá ze stíhačky Němka Laura Dahlmeierová.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Celý tým je nadšený, ale těch čtvrtých míst už je dost," podotkl trenér Zdeněk Vítek.

Závod odstartoval oproti původnímu plánu o dvě a půl hodiny dříve. Pořadatelé se totiž obávali, že vpodvečer areál v Holmenkollenu zahalí hustá mlha. Změna počasí byla přesto patrná už od prvních minut. Nad stadionem se zatáhlo a začaly poletovat sněhové vločky.

Vítková udělala jedinou chybu při druhé střelbě. Rána na dvanáct hodin stála českou závodnici medaili. "Spokojenost, je to jeden z lepších výsledků ve čtyřpoložkovém závodu, ale jako po každém nenulovém závodu, škoda té jedné rány," řekla Vítková, pro kterou je čtvrté místo nejlepším individuálním výsledkem na MS v kariéře.

"V posledním kole jsem měla informace, že se dá o medaili bojovat, bohužel těch sil už moc nebylo. O kousek to uteklo, chybělo pár sekund," litovala Vítková. "Je to moje nejlepší vystoupení, protože takhle vyrovnané výsledky jsem během Světového poháru neměla," dodala.

Soukalová chybila už na první střelbě a věděla, že už nesmí podobný omyl zopakovat, pokud chce myslet na cenný kov. "Když odjížděla, kroutila na mě očima. Rána nebyla úplně těsná, byly to dva tři centimetry na deset hodin, což je u ní nezvyklé, je dobrá střelkyně," řekl Vítek.

"Nejvíc mě mrzí tak první položka, protože od té se odvíjí celý závod. A když už jsem věděla, že mám vybráno, tak jsem se to snažila křečovitě držet pak na těch dalších položkách," uvedla Soukalová.

Minela však přišla ještě na poslední položce a bylo po nadějích na vysněnou medaili. "Bylo tam moc chyb. Jak jsem sbírala štěstí po celou sezonu, tak tady se to zatím moc nevydařilo," připustila Soukalová, jejímž maximem v Oslu zůstalo čtvrté místo ze sprintu a česká výprava je stále bez medaile.

Pětačtyřicátá skončila třetí z Češek Lucie Charvátová. Závod načala skvěle, jenže na poslední položce poslala dvě rány nahoru a celkově čtyři chyby ji odsoudily k průměrnému umístění.

Obě Francouzky byly skvělé – na trati byly nejrychlejší a před třetí Dahlmeierovou měly v cíli více než minutový náskok. O vytrvalostním závodu se říká, že je střelecký. Ze statistik po dnešním závodu ale také vyplývá, že na prvních třech místech se za sebou seřadily biatlonistky se třemi nejrychlejšími běžeckými časy.

V celkovém pořadí Světového poháru se náskok Soukalové v čele pomalu tenčí - od Dorinové Habertové ji nyní dělí 86 bodů. Francouzka nevěří, že by českou biatlonistku v konečném pořadí SP předstihla. Rozhodovat se bude zcela jistě až při finále příští týden v Chanty Mansijsku. "Vše bude záležet na výkonech Gábiny. Dnes ode mě nebyla daleko. Pokud bude pokračovat takhle dobře, tak nevěřím, že bych ji mohla předstihnout, i kdybych vyhrála všechny čtyři zbylé závody," prohlásila Dorinová Habertová.

Výsledky vytrvalostního závodu biatlonistek v Oslu

1. Dorinová Habertová 44:02,8 (1 trest. minuta), 2. Bescondová (obě Fr.) -12,2 (1), 3. Dahlmeierová (Něm.) -1:17,8 (2), 4. Vítková -1:26,8 (1), 5. Soukalová (obě ČR) -1:36,8 (2), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:37,7 (1), 7. Guziková (Pol.) -1:39,4 (1), 8. Wiererová (It.) -1:43,3 (2), 9. Varvynecová (Ukr.) -1:56,3 (1), 10. Runggaldierová (It.) -1:57,5 (1), ...45. Charvátová (ČR) -4:44,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. Soukalová 996 b., 2. Dorinová Habertová 910, 3. Wiererová 868, 4. Mäkäräinenová (Fin.) 737, 5. Hildebrandová 708, 6. Dahlmeierová 702, 7. Vítková 665, ...24. Puskarčíková 292, 30. Charvátová 213, 77. Landová 22, 90. J. Jislová (všechny ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články