Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Fourcade byl ve stíhačce bezkonkurenční, Šlesingr dojel po pádu dvanáctý

Oslo – Michal Šlesingr ve stíhacím závodu na mistrovství světa vylepšil patnácté místo po sprintu o tři pozice. Už třetí zlato si v Oslu nenechal vzít Francouz Martin Fourcade. Druhý opět dojel nestárnoucí Ole Einar Björndalen a přidal do své bohaté sbírky 42. medaili ze světových šampionátů. Bronz vybojoval Emil Hegle Svendsen.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

Šlesingr se držel v prvních dvou kolech v kontaktu s první patnáctkou, jenže na druhé střelbě vleže poslal poslední ránu na jednu hodinu a ztratil možnost dostat se do elitní desítky. Poté jel vyrovnaně a po poslední střelbě odjížděl ze střelnice jako sedmý.

V závěrečném kole při příjezdu do areálu však po kontaktu s Ukrajincem Sergejem Semenovem spadl a nemohl bojovat o páté místo. "Při sjezdu na stadion na dlouhou rovinku mě skřípnul Ukrajinec (Semenov), i když mě musel slyšet, že jsem na něj houknul. Neustál jsem to, rozmázl se, ztratil hůl i rychlost a stálo mě to strašně míst," popsal. "Jely mi dobře lyže, cítil jsem, že bych mohl bojovat o páté místo. Jestli je (Slovinec) Fak pátý, tam jsem mohl být taky," dodal trpce Šlesingr.

Michal Krčmář dojel dvaadvacátý, Jaroslav Soukup jednačtyřicátý. Ondřej Moravec, který obsadil ve sprintu 59. místo, do dnešního závodu nenastoupil.

Fourcade předvedl další suverénní výkon. Jeho nejbližší pronásledovatel Johannes Bö odpadl po dvou chybách na druhé "ležce". Francouz nikomu dlouho nedával šanci náskok byť jen snížit. Na závěrečné střelecké položce však dvakrát minul a Björndalen vsadil vše na jednu kartu. Předvedl rychlopalbu, jeden terč ale netrefil a do boje o příčku nejvyšší už promluvit nedokázal.

Fourcade jistým vítězem SP

Protože se závody na MS počítají do pořadí Světového poháru, už teď má Fourcade křišťálový glóbus jistý. Seriál ovládl jako první v historii pátým rokem v řadě. "Je to neuvěřitelné, když jsem s biatlonem začínal, nikdy jsem o něčem takovém ani nesnil. Jsem strašně šťastný, že se mi to znovu povedlo, navíc už takhle brzy," komentoval Francouz nedostižný náskok 311 bodů na druhého Antona Šipulina z Ruska už v polovině MS a před pohárovým finále v Chanty Mansijsku.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistů v Oslu

1. M. Fourcade (Fr.) 32:56,5 min. (3 trest. okruhy), 2. Björndalen -20,1 (2), 3. Svendsen -31,2 (1), 4. J. Bö (všichni Nor.) -38,3 (3), 5. Fak (Slovin.) -41,9 (0), 6. Desthieux (Fr.) -42,9 (0), 7. Lesser (Něm.) -43,3 (2), 8. Semenov (Ukr.) -50,0 (3), 9. Šipulin (Rus.) -59,9 (1), 10. Fillon Maillet (Fr.) -59,9 (2), ...12. Šlesingr -1:06,2 (1), 22. Krčmář -1:59,5 (2), 41. Soukup (všichni ČR) -3:23,7 (2).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články