Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šlesingr skončil 2 sekundy od medaile, zlato ze stíhačky má Lesser

Kontiolahti – Velmi blízko velkému úspěchu byl Michal Šlesingr. Do posledních metrů se ve stíhačce pral o medaili, nakonec však skončil čtvrtý, pouhé dvě sekundy za bronzovým Tarjeiem Bö. Zlato si odváží Němec Erik Lesser, který především díky bezchybné střelbě vylepšil páté místo ze sobotního sprintu a dojel si pro suverénní vítězství. Stříbro bere Anton Šipulin, do první desítky se vešel devátý Ondřej Moravec. 

"Před mistrovstvím bych čtvrté místo bral všemi deseti, výsledek je to hezký, ale teď to trochu hlodá. Brambory nemůžou udělat nikdy radost. Je to zase těsně za medailí. Opravdu to nebylo daleko, člověk tam ty kluky viděl. Celé poslední kolo jsem je stahoval, ale nakonec jsem je nedokázal sjet," litoval Šlesingr po závodě, ve kterém tak nepřidal další cenný kov ke svým dvěma individuálním medailím - stříbru a bronzu z mistrovství světa v roce 2007.

Šlesingr startoval do stíhačky ze sedmého místa po sobotním sprintu se ztrátou přibližně jedenácti sekund na bronz. Hned na první střelecké položce si vybral jediné zaváhání a propadl se na průběžné desáté místo. Od té doby už ale pořadím jen stoupal. Po čisté druhé střelbě vleže byl pátý a stejné místo si udržel i po úvodní položce vestoje, kterou zvládl bezchybně i díky tomu, že čtvrtý výstřel chvíli přidržel, aby se zklidnil.

"Na trati to bylo dobré, na střelnici jsem trochu bojoval se stojkami. Na první stojce jsem po třetí ráně začal mít vyšťavené nohy jako při štafetě. Takže jsem rád, že jsem ty stojky dokázal dát čistě," prohlásil Šlesingr, člen zlaté smíšené štafety ze čtvrtečního úvodního závodu v Kontiolahti. 

Poslední "stojku" zvládl dvaatřicetiletý reprezentant opět čistě a stadion opouštěl na čtvrté příčce s mankem šesti sekund na třetího Šipulina a sedmi na druhého Bö. V závěrečném kole Šlesingr náskok dvojice pomalu snižoval, na konci nejprudšího stoupání se zdálo, že by soupeře mohl dojet, ale drobnou mezeru už stáhnout nedokázal. 

"Nebylo to daleko, člověk tam ty kluky viděl. V prvních dvou třetinách posledního okruhu se mi je dařilo sjíždět, v posledním prudkém stoupání se zdálo, že už jsem s nimi. Ale stačí metr dva a na přechodu se to pak najednou natáhne na deset metrů," podotkl Šlesingr. "Žádný kluk přede mnou není žádné ořezávátko. Byl to souboj o sekundách, nic tak úplně velkého. Nestačilo to," dodal.

Moravec měl po čisté úvodní střelbě stíhačku zpočátku rozjetou lépe než Šlesingr, ale na dalších dvou položkách pokaždé jednou minul. Soukup udělal na střelnici ještě o jednu chybu více.

Šestadvacetiletý Lesser vybojoval své první zlato z velké akce. Těžil především z vynikající střelby, když jako jediný zasáhl všech dvacet terčů. Šipulin si stříbro zajistil až ve finiši, v němž porazil Tarjeiho Bö. Mladší z norské bratrské dvojice Johannes, který vyhrál sprint, naopak zcela propadl a s osmi chybami obsadil až 31. místo. 

Muži - stíhací závod (12,5 km):1. Lesser (Něm.) 30:47,9 (0), 2. Šipulin (Rus.) -17,0 (1), 3. T. Bö (Nor.) -18,7 (1), 4. Šlesingr (ČR) -20,4 (1), 5. Björndalen (Nor.) -43,9 (2), 6. Iljev (Bulh.) -45,9 (2), 7. M. Fourcade (Fr.) -1:02,0 (3), 8. Fak (Slovin.) -1:04,5 (3), 9. Moravec (ČR) -1:06,7 (2), 10. S. Fourcade -1:08,6 (3), ...18. Soukup -1:41,9 (3), 57. Krčmář (oba ČR) -6:17,6 (6).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 25 závodů): 1. M. Fourcade 842, 2. Šipulin 761, 3. Fak 709, 4. Schempp (Něm.) 699, 5. J. Bö (Nor.) 622, 6. Garaničev (Rus.) 562, 7. Moravec 530, ...10. Šlesingr 489, 41. Soukup 134, 45. Krčmář 99, 67. Krupčík (ČR) 28. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články