Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Česká smíšená štafeta to dokázala. Má zlato!

Kontiolahti – Česká smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec bere v úvodním závodu mistrovství světa zlaté medaile. Druzí dojeli Francouzi, třetí Norové.

Česká smíšená štafeta slaví zlato
zdroj: ČTK autor: Stanislav Krasilnikov

"Pro celý tým to znamená strašně moc. První závod na mistrovství světa a hned vítězství. Máme prostě velice šikovné závodníky," řekl šéftrenér Ondřej Rybář. "Je to super, hlavně nám to může pomoci do dalších závodů. Už si domů vezeme zlato, takže do dalších závodů můžeme jít uvolněnější," dodala Vítková.

Zlato vylovené z rozbředlé trati

Na finské Kontiolahti nezvykle teplé a vlhké počasí opět udělalo ze sněhu na trati nestálou břečku. Vítková vystartovala velmi rychle a šla do vedení. Na střelnici přijela s drobným náskokem, ale musela dvakrát dobíjet a odjížděla s desetisekundovým mankem. Na stojce si zopakovala dvě pochybení, ale běžela famózně a neustále dotahovala překvapivou vedoucí Japonku Suzukiovou. "Hodně se rozhodovalo už na prvním úseku, kde Verča měla čtyři dobíjení, ale výborně běžela a udržela čelo," pochvaloval si Rybář.

Soukalová si dala na střelbě vleže záležet, strávila na ní pětatřicet sekund a nechala se dojet vedoucí ženou světového poháru Darjou Domračevovou. Fenomenální Bělorusce v běhu stačila do třetího kilometru. Ani jedna vestoje nechybovala a Domračevová zvyšovala náskok. Na Soukalovou se dotahovala skvělá Finka Kaisa Mäkäräinenová a v příkrém stoupání 700 metrů před cílem druhého úseku Češku předjela. Soukalová předala na třetím místě s odstupem 25 sekund na čelo.

Na rozbředlý sníh si dávno před startem stěžoval Šlesingr. Na závodní trati to ale nebylo příliš znát. Navíc k tomu přidal na sebe rychlejší střelbu vleže. Na dobře jedoucího Bělorusa Čepelina se však dotahoval pomalu. Vestoje se Šlesingr pral s posledním terčem, trefil ho až na třetí ránu. Johannes Bö posunul norskou štafetu znovu do boje o cenné kovy. Bělorusko po třetím úseku vedlo o jedenáct sekund před Českem, Norové ztráceli 45 sekund.

Moravec s Bělorusem Liadovem začali rozvážně, naopak Tarjei Bö a hlavně Martin Fourcade se rozjeli famózně. Francouz stáhl v prvním kole dokonce 40 sekund. Ve hře o medaile byly čtyři štafety, Moravec zvládl poslední střelbu s jednou opravou a odjel s náskokem 18 sekund před Francií a Norskem. Fourcade záhy věděl, že na Moravce v závěru mít nebude, a tak měl český biatlonista ještě čas, aby si vychutnal závěrečnou rovinku s českou vlajkou. Pro české barvy je to historicky čtvrtá zlatá medaile na světových šampionátech.

"Každý odvedl tu svou práci. Ještě bych vyzdvihl Ondru na posledním úseku, kdy tam měl Martina Fourcada a Tarjeiho Bö. Náskok 18 sekund po střelbě ještě do cíle zvýšil, což bylo excelentní," chválil Rybář.

Zlato po deseti letech

Úspěšné české kvarteto navázalo na předchozí tři zlata ze světových šampionátů. V roce 1993 triumfovala ženská štafeta, před dvanácti lety ovládla závod na 15 kilometrů Kateřina Holubcová a o dva roky později vyhrál "dvacítku" Roman Dostál. Smíšená štafeta se po bronzu na předloňském MS v Novém Městě na Moravě a stříbru na loňských olympijských hrách dočkala nejcennější medaile.

Výsledky smíšené štafety na MS v biatlonu

1. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 1:20:27,2 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení),

2. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Beatrix, M. Fourcade) -20,2 (0+8),

3. Norsko (Hornová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -27,7 (1+3),

4. Bělorusko -31,0 (0+7),

5. Rakousko -1:00,3 (0+3),

6. Německo -1:22,8 (0+6),

7. Itálie -1:24,7 (0+10),

8. USA -1:46,6 (1+8),

9. Finsko -1:59,5 (0+8),

10. Rusko -2:00,2 (0+2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články