Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španěle nezastavila ani Argentina. Parta okolo rozehrávače Rubia si nenápadně došla pro zlato

V nejužším okruhu favoritů před mistrovstvím světa v Číně nefigurovali, ale turnajem prošli bez jediné porážky a všem kritikům ukázali, že se s nimi mělo počítat. Španělé uspěli také ve finále proti Argentině a po hladkém průběhu triumfovali 95:75. Ke zlatu z roku 2006 tak přidali druhý světový titul.

Utkání Argentina – Španělsko
zdroj: Reuters autor: KIM KYUNG-HOON

Španělé měli zápas v Pekingu od začátku pod kontrolou a nakonec vyhráli jednoznačně. Trojnásobní mistři Evropy vládli pod oběma koši a také se mohli opřít o vynikající obranu, která vymazala nejlepšího střelce soupeře Luise Scolu. Koš ze hry mu dovolila až v závěrečné čtvrtině.

Dvaceti body se na vítězství podílel Ricky Rubio, patnáct bodů přidal Sergio Llull a čtrnáct zaznamenal Marc Gasol, který byl už u titulu v roce 2006. Zároveň navázal na červnový triumf v NBA s Torontem. U vítězství na šampionátu před třinácti lety byl ze španělské soupisky také kapitán Rudy Fernández.

"Během jednoho léta jsem vyhrál NBA i mistrovství světa. Co dodat?" řekl Gasol, který s reprezentací získal devátou medaili. Z finále si odnesl míč. "Je pro děti. Syn už basketbal hraje, dcera ho naopak nemá moc ráda, ale kdyby si to rozmyslela, tak teď má s čím hrát," dodal.

Rubio byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a spolu s Gasolem byl vybrán i do nejlepší pětky mistrovství. Osmadvacetiletý basketbalista věnoval úspěch zesnulé matce. "Máma před třemi lety umřela, ale vím, že mě pořád sleduje a nutí mě, abych ze sebe každý den vydal to nejlepší," uvedl.

"Nikdo na světě mě nemiloval tolik jako ona. Už tady sice není, ale každý den je pro mě tou největší motivací. Cítím to a jsem pyšný, že jsem měl takovou mámu. Pořád na ni myslím," prohlásil Rubio.

Španělskou dvojici ve výběru hvězd doplnili druhý nejlepší střelec šampionátu Bogdan Bogdanovič ze Srbska, Evan Fournier z Francie a argentinský veterán Scola, jenž se po finále v roce 2002 musel už podruhé spokojit pouze se stříbrnou medailí.

"Samozřejmě jsme trochu zklamaní, ale jinak to pro nás byl fantastický turnaj. Za pár hodin už na to budeme pyšní," uvedl Scola. "Pro mě byl hlavním cílem postup na olympiádu, ale ještě nevím, jestli pojedu. Mám velkou rodinu, celou kariéru jsme se stěhovali po světě, tak to s nimi musím probrat a pak uvidíme," dodal devětatřicetiletý veterán.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

Finále (Peking): Španělsko - Argentina 95:75 (23:14, 43:31, 47:66)

Nejvíce bodů: Rubio 20, Llull 15, Gasol 14 - Deck 24, Laprovittola 17, Campazzo 11. Fauly: 25:28. Trestné hody: 33/28 - 28/24. Trojky: 6:7. Doskoky: 47:27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články