Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Na místě. Basketbalisté přistáli v dějišti šampionátu v Číně

Basketbalový tým se přesunul z korejského Soulu do dějiště mistrovství světa, které v následujících dnech bude hostit Čína. Reprezentanti se ubytovali v Šanghaji a užili si volnější den. V Číně se budou hráči muset vyrovnat s velkým vedrem a vlhkostí vzduchu.

Čeští basketbalisté v dějišti MS v Šanghaji
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Češi odcestovali do Asie už před týdnem a v Soulu absolvovali turnajovou generálku, na které porazili v sobotu Angolu a v neděli Koreu, v úterý pak podlehli na závěr těsně Litvě. Nyní je čekal přesun o jedno časové pásmo do Šanghaje, kde je přivítalo třicetistupňové vedro s osmdesátiprocentní vlhkostí vzduchu.

Na střídání teplot mezi venkovním pobytem a hotelem i halou se Češi chystali už v Soulu. "Aklimatizace probíhá fajn i tady v tomhle. Když jsme odjížděli z Čech, tak se to tam blížilo už lehce k podzimnímu počasí. Teď jsme znovu do toho spadli. Myslím, že venkovní teplo nám nevadí. Po venku se přeci jen tolik nepohybujeme. V hale to znát nebylo," řekl Pavel Pumprla.

"Horší jsou, a některým lidem udělaly problémy, přechody mezi teplem venku a až extrémně klimatizovanými prostory v hotelu, kde se to pocitově pohybuje kolem 15 nebo 16 stupňů. Snad nebude ještě větší extrém," doplnil kapitán týmu Pumprla.

Loga mistrovství světa na východním pobřeží v nejlidnatějším městě Číny přivítala hráče už na letišti. "Jsou tu plakáty na každých pěti metrech a lidi si nás fotí. Je to úplně jiný svět. Ta realita dolehla docela rychle a tvrdě, že jsme dorazili na tak velkou akci," dodal Hruban.

Ve čtvrtek od 18:00 (12:00 SELČ) si basketbalisté premiérově otestují halu Oriental Sports Center. Po prvním tréninku v Šanghaji trenér Ronen Ginzburg oznámí konečnou dvanáctičlennou nominaci, do které se nevejdou dva hráči. Ti budou mít možnost na turnaji s týmem zůstat až do konce i přesto, že už nebudou mít šanci zasáhnout do hry.

Do šampionátu vstoupí Češi v neděli zápasem proti USA. "Tenhle zápas bude podle mě hodně náročný po mentální stránce - jak se vám podaří v něm udržet a jak na tom budete po něm, v dalším průběhu turnaje. Bude to úplně jiný zápas a je dobře, že je budeme mít za sebou už na začátku šampionátu a ne, až budou v nejlepším herním rytmu," řekl Tomáš Satoranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články